Să fim sinceri, cele mai accesate articole sunt despre sex. Dar, pe bune, cât de mult poți să citești despre sex? Mai e nevoie și de oameni care scriu despre experiențe cu care simți că rezonezi. Și asta înseamnă că textele respective provin, în majoritatea cazurilor, din situații reale. Autenticitatea e sexy pentru că te face să crezi ceea ce citești.
Acum vreo 5 ani jumate mă întrebam: are rost să mai scriu dacă au fost deja abordate toate subiectele posibile pe bloguri? Așa că am pornit de la poveștile unor oameni care m-au inspirat. Curând am început, timid, să-mi afișez și eu părerile. Urmărind discuțiile din comunitățile de bloggeri, am realizat că temele nu trebuie să fie neapărat inedite. Abordările fac, însă, diferența. Titlul și textul atrag cititorii, asta e clar. Poți citi despre același lucru în 3 locuri și vei părăsi paginile cu 3 senzații distincte.
Acum fix o lună, am participat la ediția cu nr. 15 a Digital Parents Talks (#DPT15). Ana și Lavinia (Parenting PR) s-au întrecut pe ele însele creând un format mult mai interactiv, împărțit în discussion panels și timp pentru networking. Am plecat de acolo cu niște idei bune dar mai ales cu sentimentul că trebuie să fac mai mult pentru blogușorul meu.
Text de calitate + engagement din partea cititorilor = love
Cum obții un text de calitate
În primul panel moderat de Ana Nicolescu, Ioana Chicet Macoveiciuc, Ana Maria Vasilache și Cristina Ologeanu, au vorbit despre ce stă în spatele unui conținut de calitate pe blog:
- muncă de documentare
- corectitudine gramaticală și în exprimare
- abilitatea de a scrie concis
- structură
- asumarea faptului că ești one man show pe blog-ul tău, spre deosebire de o redacție unde ai o întreagă echipă alături
- conținere și sprijin pentru oamenii care nu știu, nu scopul de a arăta cu degetul către cine nu se descurcă
- exercițiu în scrierea câtor mai multe texte
- eventual, un curs de scriere (aici s-au vehiculat câteva sugestii, eu mi-am adus aminte de workshop-ul de jurnalism narativ pe care l-am făcut cu Oana Sandu de la DOR Decât o Revistă, la Fundația Calea Victoriei)
Dacă în lista de mai sus bifez câte ceva, cele de mai jos îmi par încă nice to have....but not yet possible:
- un plan al temelor/tipurilor de articole de publicat
- multe draft-uri (ciorne) care pot fi lansate fără modificări majore (pe baza planului editorial, bineînțeles :D)
- citit și iar citit
Alegerea subiectelor
Subiectele se găsesc peste tot. Important e să le reținem cumva, zic. O recomandare care mi-a plăcut și am de gând să pun în aplicare: să port cu minte un carnețel în care să notez idei, replici, cuvinte, de la care să pornesc atunci când scriu.
Titlul - tot articolul se rezumă în titlu
La partea asta mai am de învățat, mi se pare mie. Nu că la restul n-aș avea de lucrat mult :)) Expune problema în titlu și indu rezolvarea în articol. Titlul atrage atenția din 3 motive: cititorul fie caută răspunsul la o situație urgentă, fie subiectul e util unui public larg sau pur și simplu e unic, scris într-un anume fel.
Engagement
Aici intervine, implacabil, puterea social media. În cel de-al doilea panel moderat de Lavinia Pavel, Mia Munteanu și Raisa Beicu ne-au introdus în modul lor de a gândi în online.
- conectare permanentă cu digitalul
- timp alocat nouă înșine
- căutare de comunități care rezonează cu ce scriem
- autoironia și sondajele online generează interacțiune și comentarii
- povești autentice, inspiring stories
- jocuri cu hashtag în rețelele sociale
- proiecte
- asocierea cu oameni cunoscuți
Autenticitatea e sexy dar consumă timp. Timp creativ, relaxant, concentrat, pentru tine. "Dacă nu avem timp pentru noi, cum să scriem despre noi?" A zis Mia Munteanu cu o nonșalanță pe care am simțit-o ca în desenele animate, când îi dă Jerry lui Tom o tigaie în cap. Dar apoi am realizat că are dreptate. E greu să generezi calitate și engagement dacă nu-ți aloci timp. "Scrisul e un ritual, un proces de cunoaștere." Da, adevărul e mereu dur. Ca în orice ritual, trebuie să treci prin probe de foc pentru a rămâne în joc (rimă neintenționată :D).
#DPT15 a fost un fel de awakening alarm pentru mine. Mă bucur că cei de la Lidl Romania (prin brand-ul Lupilu) și OK Center susțin seria asta de evenimente care a ajuns la 2 ani de când se întâmplă. Datorită lor, accesul este gratuit și bloggerii din comunitatea Digital Parents învață și cresc frumos.
Din edițiile anterioare, la care am participat:
O dimineaţă printre scriitoare de poveşti
Bloggerii, comunitatea şi marketing-ul
Blog-ul şi vasele nespălate
Ce aş schimba, dacă aş putea să dau timpul înapoi?
5 chestii super tari pe care le fac părinții digitali