Susţinere - de ea are nevoie omul din momentul în care se naşte până trece în nefiinţă. Fără ea, talentul, pasiunea, creativitatea, interesul, candoarea unui nou început, se pierd ca aburul pe munte într-o zi de primăvară. Mai mult decât atât, sprijinul acordat cuiva care lucrează cu şi pentru oameni (indiferent dacă scrie pentru ei, organizează evenimente, recrutează, face campanii sociale sau orice altceva), feedback-ul faţă de efortul investit, este vital. În meseriile astea, rezultatele imediate sunt mai puţin vizibile, influenţa e volatilă, fluctuantă, impactul e mai discret şi greu de măsurat dacă nu primeşte reacţii concrete. Munca e mai cu spor atunci când i se transmite că face treabă bună sau, dimpotrivă, ar avea nişte chestii de schimbat/îmbunătăţit dar merită să meargă mai departe cu încredere.
Constat cu bucurie că suntem străbătuţi de o coagulare frumoasă în mai toate zonele profesionale, cel puţin în cele în care activez
HR-iştii se organizează în hub-uri cool, cu sharing de informaţii utile, ONG-iştii dezbat iniţiative şi proiecte, bloggerii părinţi se strâng în incubatoare de idei şi află cum se pot dezvolta pentru a fi mai buni şi mai relevanţi în ceea ce fac. Astfel de întâlniri de calitate sunt Digital Parents Talks, ale Anei şi Laviniei de la ParentingPR, evenimente cu miez, în cadrul cărora ni se aduc în prim-plan diverse instrumente folositoare blogging-ului (ca de exemplu în ediţia a III-a, despre scrierea creativă). Ieri a venit rândul unor "banalităţi" de marketing în blogging, aşa cum le-a numit Robert Katai, visual marketer & content strategist, un orădean simpatic şi cu experienţă în tot felul de medii din astea care mie îmi par extraterestre. Locaţia, Apollo 111, un underground greu de dibuit dar ieşit din comun, a fost perfectă pentru tema evenimentului.
foto Mihai Răitaru
Emoţia e cea care defineşte conţinutul în blogging, iar autenticitatea, corectitudinea (inclusiv gramaticală şi de ortografie) şi documentarea sunt elementele care îl stabilizează în faţa cititorilor. Toate astea ţin de respectul faţă de cititori şi faţă de munca ta, aspecte despre care am mai vorbit şi aici.
Mi-a plăcut ideea de Unique Value Proposition, adică să te gândeşti bine ce oferi diferit publicului prin conceptul blog-ului şi, eventual, cum te poziţionezi comparativ cu altele în domeniu. Chiar dacă blog-ul nu e un kg de cartofi, un smartphone sau orice altceva palpabil, e un produs - rezultatul unui efort (intelectual, financiar, de timp).
Interacţiunea, vizibilitatea în comunitatea de cititori şi profesionişti în domeniu e esenţială, la fel ca înţelegerea modului în care fiecare canal de social media funcţionează. Publicarea de întrebări pentru a fi mai aproape de oameni şi a întelege punctele lor de vedere, readucerea în atenţie a unor articole care au avut multe vizualizări (eventual revizuite pe alocuri, pentru o mai mare claritate), SEO şi key words, folosirea link-ului scurt (bit.ly) de asemenea. Planificarea editorială (deşi pentru mine e doar un deziderat, din lipsă totală de timp), e un atu.
Robert ne-a exemplificat un pic şi nişte soluţii foarte uşor de folosit şi integrat în blog, pentru a evidenţia anumite proiecte, campanii pe blog, din gama Snacktools pentru website-uri (bară de notificări, bannere).
Aşa cum am mai spus, sunt persoane care lucrează mult mai mult decât mine la tot ce publică în online şi le apreciez pentru asta. Eu mă străduiesc să îmbunătăţesc pe alocuri şi mă bucur pentru fiecare mică sugestie, încurajare, propunere pe care le primesc. Blog-ul rămâne, momentan, la stadiul de hobby terapeutic pentru mine şi mă bucur atunci când aflu că, din când în când, ajută şi pe alţii. Deci dacă vreţi să-mi transmiteţi ceva legat de ceea ce vedeţi scris de mine, chiar vă rog să o faceţi, mă va impulsiona să continuu.
PS: susţinătorii evenimentului de ieri au fost Skin Novels, m-am bucurat mult să o cunosc pe Ioana, creatoarea săpunurilor cu poveşti pentru piele şi pe colegele ei. Iar când aveţi chef de un text care să vă facă pielea să trepideze şi să vă indemne să visaţi cu ochii deschişi la o lume mai bună şi mai senină, aruncaţi un ochi pe blog-ul lor. Şiii, am păpat ceva bun de la Mama Pan.
foto Mihai Răitaru
Cât despre mai multe detalii tehnice ale întâlnirii despre marketing în blogging, cred că cel mai bine aflaţi de la restul participantelor, prin ochii şi condeiul lor, că tot am spus despre profesionişti în meseria asta:
- Ana Nicolescu http://mamicaurbana.ro/cheltuielile-bloggerilor/
- Bianca Timsa Stoicescu https://despresufletulmeu.wordpress.com/2017/03/19/invatam-sa-blogarim-nu-ne-nastem-invatati/
- Iuliana Roca http://iulianaroca.ro/2017/03/18/sunt-un-om-cu-blog/
- Andreea Carmen Radu http://carmenradu.ro/experiente-de-mamica/instrumente-de-marketing-blogging-digital-parents-talks-v/
- Lucia Radu-Simota https://mamicaautentica.ro/2017/03/18/tehnici-de-marketing-pentru-blog-pe-scurt/
- Tudorel Bezea http://www.staupenet.ro/next-level-blog-instrumente-de-marketing.html
- Magda Popescu Biclineru https://bebeh.ro/instrumente-de-marketing/
- Ana Georgescu https://annazidezi.com/2017/03/23/scoala-de-bloggeri/
- Adriana Enescu https://iskinblog.wordpress.com/2017/03/22/cosmeticiana-blogger-sau-cosmeticiana-cu-blog/
- Natalia Dabija https://pepiciormare.wordpress.com/2017/04/04/marketing-blogging/
- Mihaela Vasilescu https://mihaelaroxana.ro/2017/04/05/instrumente-de-aliniere-a-vertebrelor-intr-o-coloana-demna/
Dacă am ratat vreun articol, vă rog să mă trageţi de mânecă.