Prevenția și tratamentul traumatismelor dentare la copii

Eram prin clasa a III-a și mă jucam în curtea școlii, cu colegii, de-a "Flori, fete și băieți". Vă amintiți întrebările alea care ajungeau, în final, la "Îți place de Mitică sau de Bobiță?". Așa, și cum ne prosteam noi, eram aplecată peste o colegă care, atunci când s-a ridicat, m-a lovit cu capul drept în bărbie. Ce credeți că mi s-a întâmplat? Mi s-au spart cei doi incisivi din față - sus. După ce am fost la dentist și mi-a pus un fel de plombe, m-am jucat (iar) în curtea școlii. De data asta, leapșa. Am căzut, ca o plăcintă, cu fața drept pe beton. În afară de mutra șifonată, mi s-au spart, din nou, cine credeți? Cei doi dinți. În ziua de azi, incisivii mei mult încercați și piliți sunt fragili, ciobiți pe margini și cam triști.

Cifre

Statisticile internaționale arată că aproximativ 50% dintre copii suferă un traumatism dentar în perioada copilăriei, multe dintre aceste situații putând fi prevenite. Asociația Americană de Stomatologie precizează faptul că:

  • 5 milioane de dinți sunt pierduți anual în urma traumatismelor dentare

  • 34% din cei care practică un sport suferă astfel de accidente dentare

  • 33% dintre adulți au experimentat traumatisme asupra dinților permanenți, majoritatea dintre acestea având loc înainte de vârsta de 19 ani

Clinica DENT ESTET 4 KIDS, cu experiență de peste 10 de ani în România, a realizat un studiu la final de august. Concluzia este: copiii tind să sufere de 2 ori mai multe traumatisme dentare în timpul verii, comparativ cu restul anului. Activitățile sportive și cele în aer liber atrag, uneori, accidentări.

Nu sună foarte încurajator 🙁 Tot ei vin însă cu vestea bună:

Crește numărul dinților salvați în urma traumatismelor dentare la copii!

Informarea mai bună a părinților, preocuparea pentru sănătatea dentară și instrumentele profesionale sunt 3 factori care ajută mult.

Ce e de făcut în cazul traumatismelor dentare la copii?

Doamne ferește de asemenea situații. Nimeni nu vrea să se gândească la ele dar e mai bine să fim informați. Nu îi putem ține pe copii într-un glob de sticlă, asta e clar. E bine să le explicăm și să intervenim fără amânare atunci când au nevoie de noi.

Deci:

1. Salvarea dintelui prin păstrarea lui în salivă, ser fiziologic sau lapte

2. Prezentarea la cabinetul stomatologic în termen cât mai scurt de la accident. De urgență dacă apar următoarele:

  • durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune)
  • dinte fracturat, mobilizat sau desprins
  • sângerare pentru mai mult de 10 minute
  • dificultate la înghițire
  • respirație greoaie
  • febră sau semne de inflamație

3. Efectuarea radiografiilor, testelor și a tratamentului recomandat de medici, pentru a repara dantura cât mai rapid și eficient

! Prevenția traumatismelor dentare la copii: purtarea gutierelor de protecție personalizate (realizate în cabinetul stomatologic) în cazul practicării unor sporturi, de echipă (ex fotbal, baschet, rugby etc.) sau individuale (skateboard, role ș.a.)

Există două vârste critice la care frecvența traumatismelor este mai mare: 1-3 ani și 10-12 ani. Dacă în dentiția temporară predomină luxațiile, în cazul celei permanente întâlnim adesea fracturi dentare. Prof. Dr. Alexandru Ogodescu, Medic primar în ortodonție și ortopedie dento-facială, pedodonție, Medical Advisor DENT ESTET 4 KIDS

Efectele pe termen lung ale traumatismelor sunt cu atat mai severe cu cât vârsta copilului este mai mare. Spre exemplu, dacă un copil suferă un astfel de traumatism la dinții permanenți, acesta rămâne fără o soluție de înlocuire a dintelui cel puțin până la vârsta de 18 ani, când se poate lua în calcul inserarea unui implant dentar. În acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii în dezvoltarea oaselor maxilare, probleme de masticație și de vorbire, dar și traume emoționale. (sursa: comunicat de presă DENT ESTET 4 KIDS)

Reparăm dinții de lapte?

La nivelul dinților de lapte, cele mai comune accidente sunt mobilizarea, dislocarea sau fracturarea dinților frontali. În aceste situații, intervenția medicală trebuie să fie concentrată asupra protejării dintelui permanent care deja se formează în os. Malformații la nivelul danturii, dinți care nu pot erupe adecvat din gingie sau tulburări de erupție dentară sunt doar câteva dintre consecințele care pot apărea ca urmare a unor complicații severe la nivelul dinților de lapte sau a osului alveolar. Pierderea prematură a dinților de lapte poate cauza mutarea sau orientarea incorectă a dinților permanenți, fapt ce poate necesita tratamente complexe și îndelungate în perioada adolescenței. În cazul unui dinte de lapte avulsionat, replantarea acestuia nu este necesară, deoarece riscul de rănire a mugurelui dintelui permanent în curs de dezvoltare este ridicat.

Dinții permanenți

La nivelul dentiției definitive, reușita în cazul unui traumatism dentar depinde de timpul scurs de la momentul accidentului și până la intervenție. Replantarea dintelui avulsionat este, de cele mai multe ori, alegerea cea mai potrivită, dar nu se poate efectua întotdeauna imediat. Un plan de intervenție și de tratament de urgență sunt importante pentru un prognostic potrivit. Repoziționarea în alveolă poate salva cu succes dintele, însă dinții replantați au șanse mai mici de supraviețuire pe termen lung și unii pot fi chiar pierduți sau extrași pe parcurs.

 

 

sursă foto antet Unsplash

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...