A-nceput sezonuuul! Cel în care părinții și bunicii caută cu înfrigurare cadouri de pus în ghetuțe și sub brad. Așa e tradiția, nu o contest. Și mie îmi place să privesc bucuria din ochii fetiței mele atunci când își deschide darurile. Ceea ce nu mi se pare însă grozav, este că la puțin timp după, pe multe dintre jucării se depune praful. Pentru că nu mai prezintă interes după ce le-a descoperit toate detaliile. Într-adevăr, o mare parte din preferințele celor mici sunt dictate de reclame, desene animate (serii întregi), filmulețe pe YouTube etc. Dar câte jucării îi mai atrag după ce, în sfârșit, le-au primit? Foarte puține. Motiv pentru care am decis să scriu, pe șleau, despre avantajele jucăriilor durabile, potrivite pentru activități educative: jucării din lemn.
Să fim cinstiți: aproape sigur, în majoritatea caselor, procentul jucăriilor de plastic îl depășește covârșitor pe cel al jucăriilor din lemn. Primele sunt mai ieftine sau mai atractive, mai la modă, bling-bling, etc. Nu pledez pentru eliminarea lor totală, unele sunt chiar utile și există o varietate suficientă încât să le alegem pe cele mai ok. În plus, despre răspunsul la "De ce nu pot avea câte jucării vreau?" am scris aici.
Dar haideți să ne gândim la beneficiile interacțiunii copiilor cu jucării din lemn
Beneficii generale:
- sunt sustenabile, prietenoase cu mediul - lemnul este un material reciclabil, nepoluant şi durabil, atunci când este recoltat responsabil
- rezistente, distracția durează mai mult - in mâinile copiilor, jucăriile de lemn sunt inofensive, dar durabile, atunci când sunt adecvate vârstei
- majoritatea sunt proiectate si testate pentru a fi conforme cu legislatia în domeniu (criterii mecanice si chimice)
- culorile folosite sunt non-toxice, plăcute vizual
- educative - ajută la dezvoltarea diverselor abilități, în funcție de categoria de vârstă pentru care sunt create
- dezvoltă imaginația, creativitatea
- sunt versatile, putând fi folosite în mai multe moduri
- liniștitoare, reduc anxietatea
- echilibrate din punct de vedere preț - calitate
Pe categorii de vârstă:
0-2 ani
- stimularea simțurilor - culori, forme
- coordonare mișcări mână-ochi
- explorarea lumii înconjurătoare
2-3 ani
- dezvoltă dexteritatea, echilibrul, motricitatea fină
- stimulează limbajul și colaborarea
- îi încurajează pe copii să împartă
3-5 ani
- pot fi folosite în jocuri de rol
- dezvoltă abilitățile de numărare și vocabularul
- stimulează procesul de luare a deciziilor și rezolvare de situații mai complexe
***
Articolul e primul din seria recomandărilor de cadouri de Crăciun pentru copii. Am ales să colaborez cu magazinul Garibel pentru că sunt foarte atenți în selecția furnizorilor și riguroși în privința conformității produselor cu standardele europene de siguranță a jucăriilor. M-au cucerit prin faptul că valoarea lor principală este respectul pentru mediu și oameni.