Primul Centru de “Siguranță Auto Copii” din România

Eu nu pot să citesc până la capăt o știre despre un copil care a murit, mai ales în condițiile în care putea fi evitat, dacă părinții respectau niște reguli. E și cazul micuților care sfârșesc tragic în accidente auto din neglijența de a nu fi securizați în scaune speciale, cu centurile puse. Mi se pare strigător la Cer cum există încă adulți care ii lasă să stea între scaunele mașinii, sa se plimbe pe banchete și asa mai departe. Pentru a preîntâmpina cât mai multe situații de genul acesta, s-a lansat primul Centru de “Siguranță Auto Copii” din România.

Conceptul este inițiat de Alice Dona Mitu, Medic Specialist, primul Consultant certificat în Siguranța Auto de “Institution of Occupational Safety and Health”. Centrul "Siguranță Auto Copii" este un proiect unic în România, născut din dorința de a crește gradul de conștientizare și responsabilizare al părinților din România în ceea ce privește siguranța copiilor lor în timpul deplasării cu un autovehicul.

În centru, îșii desfășoară activitatea 3 experți certificați internațional în Siguranța Auto a Copiilor. Activitatea de zi cu zi constă în testarea scaunelor auto pe mașina părintelui, pentru a verifica compatibilitatea acestuia cu autovehiculul, verificarea așezării corecte a copilului în scaun. Studiind multe cazuri, ceea ce au observat este îngrijorător.

Statistici alarmante

• 86% din familii au poziționat nou-născutul în mod incorect în scaunul de mașină
• 77% din părinți au instalat incorect scaunul
• 69% dintre copii au centurile tensionate insuficient
• 2 din 5 scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect
• 1 din 3 scaune are centurile lăsate în fanta incorectă
• Unul din 5 părinți foloseșe un scaun necertificat
• 44% din scaunele instalate în centuri se mișca pe bancheta mai mult de 2.5 cm (unele chiar montate pe sistem Isofix!)
• Jumătate din scaunele care utilizează centurile de siguranta nu au blocat retractorul centurii de siguranță
• Mulți părinți au folosit incorect ghidajul pentru montarea centurii de siguranță
• 11% din scaune aveau centurile răsucite, ceea ce poate reduce eficacitatea acestora în eventualitatea unui accident.

Ce e de făcut

Plecăm de la premisa indiscutabilă că fiecare părinte care are mașină, are și scaun auto pentru copii. În primul rând, nu porniți mașina până ce copilul nu e instalat în scaun, cu centura pusă. Poate să plangă, să urle, să dea din picioare, nu este negociabil. Orice adult este lângă copil sau la volan trebuie să-i explice că este pentru siguranța lui și nu se poate altfel.

Apoi, mergeți la Centrul "Siguranță Auto Copii" pentru diagnoză. Acolo, părinții învață cum se instalează corect scaunul de mașină, cum se reglează corespunzător și cum se întreține. Serviciul de testare costă 30 lei pentru scaunele achizitionate din afara centrului și este gratuit în cazul în care achiziți s-a facut din cadrul centrului.

În Centru sunt disponibile, pentru vânzare, doar modelele de scaune auto testate de organizații internaționale independente precum ADAC, OAMTC, WHICH sau PLUS, fiind selectate pe baza rezultatelor obținute la aceste testări. De asemenea, părinții care călătoresc (sunt în tranzit) sau din diverse motive au nevoie să închirieze un scaun auto pentru copii, pot beneficia de acest serviciu în cadrul Centrului.

Complementar acestor servicii, în cadrul programului se organizeaza și o serie de cursuri intitulate “Ghidul Părintelui Responsabil la Volan”. Cursurile sunt sustinute de traineri din cadrul Academiei Titi Aur, experți ai Centrului Siguranță Auto Copii, specialiști din cadrul Poliției Rutiere și de la Inspectoratul Român pentru Situații de Urgență. Aceste cursuri se vor desfășura începând cu luna octombrie 2019, la sediul Academiei Titi Aur. În afară de utilizarea corectă a scaunului de mașină, cursanții vor învăța și cum să iasă dintr-o mașină rasturnată si cum să ajute la descarcerarea copiilor prinși în mașină, cum să aplice maăsuri de prim ajutor (dezobstrucție, resuscitare sau imobilizare fracturi simple) .

Programările la cursuri se fac pe pagina Academiei Titi Aur: https://academiatitiaur.ro/ sau pe pagina site-ului https://www.siguranta-auto-copii.ro. Pentru detalii suplimentare, există și numărul de telefon 0755.800.500.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...