Peripeţiile dinţişorilor

image-2

Tare m-am supărat când am observat găuri în măselele copilei mele de nici 3 ani, plus şanţuri adânci în dinţii din faţă, tot un fel de carii ale incisivilor. Încă nu am înţeles cum se pot caria nişte dinţişori abia ieşiţi, m-am frământant, chiar am început să mă învinuiesc pentru că am mâncat o grămadă de dulciuri în perioada în care am alăptat-o. Până la urmă, m-am concentrat pe căutărea de soluţii şi am pornit prin a fi mai atentă la ce consumă şi a încerca să o educ şi pe mama în sensul ăsta (bunica drăgăstoasă care îi cumpără tot felul chestii dulci). Apoi, am aflat ce este supa de oase, şi, pentru a ajuta la mineralizarea dinţilor m-am apucat să gătesc. După un număr destul de mare de supe cam nereuşite, au început să-mi iasă mai gustoase, în special cele de găină şi de vită. Între timp, am cercetat cabinetele stomatologice din zonă, în ideea în care eram hotărâtă să evit traume legate de tratamentul dinţilor pentru micuţa de 3 ani şi ceva (pentru mine, dentistul e încă buhuhu....). După ce soţul şi-a refinanţat creditul din dotare, am înghiţit în sec şi, în primăvara anului curent, ne-am îndreptat spre clinica unde fusesem cu Lidia la o consultaţie gratuită. Acolo ne plăcuse totul, de la atmosferă (recunosc, mie personal mi s-a părut ceva uau faptul că cei mici se uită la desene animate când stau pe scaunul de tratament stomatologic) până la personal şi, mai ales, doamna doctor care are o răbdare şi o fermitate învelită în catifea de îmi venea să mă pun şi eu pe scaun să-mi rezolve dantura cariată. Dar nu aveam cum, pentru că totul este creat special pentru copii. Deşi am golit buzunarele acolo, Lidia are la activ 4 carii plombate şi meritul de a fi stat fără mine în cabinet cu doctoriţa, la ultima şedinţă. Despre clinica minunată, cu o proximă ocazie o să mai povestesc.

Evident, acolo am fost sfătuite să folosim periuţă de dinţi electrică aşa că am google-uit cea mai ok variantă şi am dat peste un pachet family. La scurt timp, ne-am înarmat amândouă cu instrumente electrice de curăţat smalţurile. Ulterior, când am ajuns şi eu la un detartraj care a revelat o droaie de carii (pentru care aştept un miracol financiar ca să mi le rezolv, în special un implant), am aflat că se recomandă folosirea alternativă a periuţei electrice cu cea manuală, plus utilizarea aţei dentare, iar aici e o întreagă epopee despre cum se introduce corect de-a dreapta şi de-a stânga fiecărui dinte, între el şi gingie. Însă cum eu am gingiile destul de sensibile, ce să vezi, ele cam sângerează la procedura cu aţa. Pastele de dinţi pe care le-am încercat pentru asemenea probleme nu simţeam că îmi curăţă smalţul aşa cum trebuie până am dat ceva ce nu credeam că există pentru că este fără fluor, fără parabeni, SLS sau SLES. E vorba despre pasta de dinţi Betadent, pe care am cumpărat-o online de pe Limarmed.ro. Tot acolo am găsit şi pentru copii o variantă sănătoasă, cu fluorură de sodiu dar fără parabeni sau SLS şi cu un miros de căpşuni care nu pare deloc artificial aşa cum am observat la alte tipuri de paste de dinţi: President (da, denumirea m-a dat pe spate 🙂 ). Cel puţin pentru moment, periajul dinţilor e pentru amaândouă un moment de relaxare (mai întâi o ajut eu să se spele şi apoi mă vede că mă spăl şi eu).

Va urma...

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...