Pornim de la premisa din articolul referitor la căutarea unui job: ești mamă și vrei o schimbare în bine pe plan profesional. Ai parcurs (auto)analiza conform căreia știi ce cauți. Acum ești în modul "acțiune!": trebuie să aplici și îți creezi/actualizezi CV-ul.
Scopul CV-ului, din ambele perspective
Pentru tine, scopul CV-ului e simplu și clar: să fii chemată la interviu.
Recruiterii au și ei un obiectiv principal: să afle din el, în câteva secunde, cât de bine te potrivești cu profilul pe care îl au de angajat.
Cum faci ca să îi convingi din CV că merită să te cunoască
Continuând schema minimalistă de mai sus....îți va ieși asta având un conținut atractiv și la obiect.
Atractiv NU înseamnă înzorzonat. Evită "floricelele", scoate în evidență realizările. În niciun caz nu copia CV-uri de pe net. Da, poți prelua idei, formate, dar nu lua fraze mot-a-mot, este extrem de enervant pentru recruiteri să vadă asta.
Ai câteva secunde să captezi atenția. Omul care scanează cu privirea (sau cu aplicații speciale) sute de candidaturi, se va opri la CV-ul tău atunci când:
- corespunde competențelor căutate
- e plăcut suprins de ceea ce vede
- ceva (pozitiv) îi sare în ochi
Competențe cheie
Citește cu atenție cerințele posturilor pentru care aplici. Ia mai multe anunțuri similare la "puricat" și decide care sunt competențele tale cheie pe care poți marșa. Nu le vei avea pe toate dar dacă nu întrunești nici măcar 2 cerințe, nu-ți face iluzii, slabe șanse să ți se potrivească postul. În general, anunțurile de recrutare sunt destul de straightforward, îți arată exact ce caută, fără dedesubturi.
Evidențiază în CV exact acele competențe, dacă poți, chiar pe prima pagină. Sub formă de tabel, listă, infografic, cum ți se pare mai potrivit. Un CV prea lung nu te ajută decât în cazuri foarte rare (atunci când se solicită în mod expres să atașezi copiile diplomelor, autorizațiilor etc). Renunță la tot ce nu e relevant pentru job-ul la care aplici.
Ce faci cu hobby-urile, le mai menționezi?
E cu dus și întors. De cele mai multe ori, la aplicațiile pe care le-am văzut, nu m-au ajutat deloc în procesul de selecție. O dată însă, m-a impresionat faptul că persoana din fața mea făcuse volei de performanță. Mi s-a părut interesant cum răspunsurile, comportamentul ei reflectau acea disciplină, reziliență și perseverență care se dobândesc în cazul practicării unui sport. În plus, spiritul de echipă era dezvoltat. Toate se împleteau și aveau un sens pentru postul de Back Office pentru care recrutam.
Deci, dacă ai niște pasiuni din care poți extrage competențe relevante, pune-le la loc de cinste în CV. Mândrește-te cu ele, fă din talentele tale un punct forte de care arăți că ești conștientă. Dacă ele nu te ajută, sau chiar te-ar împiedica să-ți exerciți cu succes niște responsabilități noi, mai bine nu le adăuga.
Recruiter-ul poate fi plăcut surprins de:
- formatul CV-ului (creat de tine sau pe baza unui template, alege varianta care te caracterizează)
- realizările menționate
- modul în care știi să te "vinzi" în scris
- coerența și corectitudinea informațiilor (tinde spre 0 greșeli! atenție la denumiri, exprimare, gramatică, nu "mânca" litere)
- stilul concis, clar, bine structurat (cu cât e mai logic și ușor de urmărit, cu atât mai bine, recruiterii nu au timp de scotocit)
În funcție de tipul job-ului, CV-urile pot fi deosebit de creative.
Ideile originale sunt apreciate dar ai grijă să nu exagerezi. Limitele în care poți să te "joci" cu imaginația sunt dictate de domeniul în care (vrei să) lucrezi.
Cu poză sau fără?
Fotografia e un aspect foarte important. Dacă ai una în care dai senzația de încredere în tine, fondul e uni, ținuta îți potențează atitudinea profesionistă, o poți folosi. Altfel, mai bine nu. E discutabil, de la caz la caz.
Realizările - laudă-te în mod inteligent
La interviu, vei fi întrebată ce ai făcut tu în diverse contexte, care a fost aportul tău. Concentrează-te pe asta și în CV. Subliniază (și la propriu și la figurat) ce ai reușit la fiecare experiență în parte. Nu e cazul să înflorești sau să inventezi, ce e fals va ieși la iveală. Recruiterii pot verifica orice informație pe care o treci în CV.
Extrage din background-ul tău acele activități care au avut rezultate foarte bune. Sau acele momente în care ai ieșit din zona de confort și ai obținut ceva de care ești mândră. Menționează inițiative, proiecte, cifre mai ales. Nu detalia, 1-2 rânduri maxim pentru fiecare realizare.
Ieși din umbră, scoate-ți profilul din anonimat, arată în scris de ce ești în stare.
Chiar și atunci când nu ai deloc experiență în domeniul vizat, corelează potențialul cu realizările similare cu ceea ce cauți.
Concediul de creștere copil - cum îl treci în CV
Multe mame se întreabă dacă să scrie sau nu că au stat acasă cu copilul. Păi hai să analizăm:
Dacă ai fost în CCC timp de 2 ani și nu scrii ce ai făcut în perioada asta, recruiter-ul nu vede decât o pauză cam lungă. Nu îi e clar ce s-a întâmplat și preferă să treacă peste CV-ul tău.
Dacă menționezi strict anii în care ai stat acasă, e mai bine dar nu suficient.
Îți recomand să integrezi perioada de creștere copil cu o experiență de muncă sau învățare / dezvoltare.
Ești mamă și vrei un job mai bun? Scrie-mi pe adresa contact@oanaconstantinescu.com și stabilim o întâlnire pentru sfaturi personalizate.
7 răspunsuri la “Sunt mamă și vreau un job mai bun: CV-ul de succes”
Mulțumim pentru sfaturi!
Cu plăcere!
Foarte bune sfaturile din articol! Multumim!
Lucrand in industria hoteliera si a evenimentelor mari am vazut sute de Cv-uri. In anul 2018 tinerii de 18-30 ani inca nu stiu sa isi construiasca un CV. Am intalnit si mame care nu au trecut in CV tot de frica sa nu para slab pregatite sau incapabile sa managerieze postul respectiv, datorita pauzei de 2 ani in care au fost in concediu maternal.
Așa e Elena, sunt multe de discutat pe subiectul ăsta, l-am vrut ca un punct de „dezghețare” a încrederii mamelor în faptul că pot schimba job-ul dacă sunt nemulțumite. Multe persoane se blochează la stadiul de nemulțumire și nu fac un pas înainte de teama procesului de selecție.
Cu drag!
Extrem de util, multumesc!