O mamă activă caută mereu modalităţi de a-şi echilibra viaţa profesională cu cea personală. De cele mai multe ori însă, asta înseamnă schimbare. Teama de eșec e cauza cea mai frecventă pentru care oamenii se complac într-o situație în care nu se mai simt bine. Maternitatea, totuși, e un stimulent major pentru femei să își treacă în revistă prioritățile și pasiunile. Rezultatul e, într-un număr mare de cazuri, o modificare uriașă de perspectivă, inclusiv în carieră. Iată 10 pași pe care îți recomand să-i parcugi dacă îți cauți un job.
Dacă simți că ceea ce faci pe plan profesional nu te mai reprezintă, poți urma niște pași simpli
1. În primul rând, gândește-te cât timp îți vei acorda pentru a căuta un nou job. Dacă ești în concediu de creștere copil, probabil e cea mai bună perioadă să reflectezi și să acționezi. Dacă nu, verifică în ce măsură cheltuielile îți permit să aștepți până găsești un job care să ți se potrivească. Important e să aloci destul răgaz, ca să nu te mulțumești cu mai puțin decât consideri că meriți.
2. În cazul în care nu știi exact ce ți s-ar potrivi, fă două liste:
- Una cu activități care te încântă, care te fac să tresalți de entuziasm. Știi sentimentul ăla că a trecut timpul dar nu ai realizat pentru că erai cufundată în hobby-ul tău? Confucius spunea:
- În cea de-a doua listă, cuprinde activități pe care nu ți-ar plăcea să le mai faci niciodată la un loc de muncă. În plus, enumeră aspectele pentru care nu ești dispusă să faci rabat la calitate (ex: program de lucru, salariu, localizare, etc.). Fii sinceră dar și realistă!
Dacă tot nu reușești să elucidezi misterul pasiunilor tale, roagă un consilier în carieră să te ajute în descâlcirea hățișurilor. Una sau câteva întâlniri îți vor fi de mare folos.
3. Apoi, caută pe Google și printre cunoștințe ce fel de job-uri se apropie cât mai mult de caracteristicile enumerate de tine. Concentrează-te pe aspectele pe care le ai în vedere din lista de mai sus.
Pregătește-te pentru locul de muncă visat
4. Verifică dacă sunt necesare cursuri, certificări pentru a putea candida pentru job-ul dorit. Cu bebe mic, e dificil cu prezența fizică în sală, dar nu imposibil. Nu te da în lături de la cele online, dar asigură-te că sunt de calitate, create de profesioniști cu experiență practică. Știu, e dificil să înveți când copilul/copiii cer atenție non-stop și casa e vraiște. Poate nici buget nu ai prea mult la dispoziție. Dar există multe opțiuni, studiază un pic și apoi alege varianta care îți e cea mai la îndemână (raport calitate – preț – timp personal).
5. Implică-te în proiecte care îți dezvoltă abilitățile pentru postul vizat. Voluntariatul e o variantă care câștigă din ce în ce mai mult teren, pentru că e win-win. Ajuți pe cineva și tu dobândești skills-urile adecvate, pe gratis 🙂

6. Mergi la conferințe, evenimente, social gatherings, care abordează subiectele care te interesează. Lucruri foarte practice nu afli dar capitalizează experiența facând networking. Ai șansa să cunoști persoane care au aceeași ocupație / pasiune cu a ta. Obține contacte, nu știi niciodată când îți pot fi de folos. Așa e, nu e ușor să intri în vorbă cu necunoscuți dar e știut faptul că mamele găsesc mereu chestii de dezbătut 😀 Pont: dacă evenimentul apare pe Facebook, vezi cine a bifat că participă, poate identifici pe cineva cu care ai elemente în comun.
Caută țintit
7. Fă-ți un target list cu companiile care fac angajări în domeniu sau care au postul vizat în organigramă. Cum afli asta? De pe site-urile lor, de pe LinkedIn și discutând, pe cât posibil, și cu surse din interior. Networking-ul de la punctul 6 devine, brusc, util 😉 În plus, obții informații concrete și eviți situații de tipul „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
8. Dacă îți este confortabil, publică pe rețelele sociale intenția ta de a ocupa un post. Vestea merge repede, mai ales printre mămici care vor întotdeauna să sară în ajutor 🙂 Fii short and crispy. În funcție de context, poți face chiar un anunț creativ, nu știi la cine ajunge și îi place ce vede 🙂 Asta e valabil și pentru CV, portofoliu, etc.
Despre CV-ul de succes vom vorbi cu o altă ocazie. Presupunând că e pregătit, treci la punctul 9:
9. Trimite CV-ul către persoanele de contact, oamenii de HR din companiile targetate, sau chiar pe adresele de e-mail generale. De multe ori, fetele de la recepție chiar dau forward către HR, credeți-mă 🙂 O să vorbesc iar despre o listă dar, promit, e ultima! Memoria devine din ce în ce mai selectivă când copiii o umplu vrând-nevrând 😀 Îmbogățește-ți zilnic agenda cu adrese de e-mail. Centralizează unde ai trimis și revino cu un follow-up după o săptămână. Ce se poate întâmpla? În cel mai rău caz, ți se răspunde că nu au posturi disponibile. Dar interesul tău poate avea impact pozitiv. Evident, totul trebuie tratat cu bun simț.
10. Am lăsat pe ultimul loc site-urile de job-uri. E lesne de înțeles că poți aplica și acolo dar plusează întotdeauna cu CV transmis direct. Târgurile de job-uri pot fi o ocazie bună de a discuta față în față cu reprezentanți ai companiilor și, de ce nu, îi și vezi în acțiune. Dacă îl poți lăsa pe bebe cu tati în parc, dă o fugă atunci când este organizat un astfel de eveniment.
În concluzie, tratează căutarea de job ca pe un proiect în sine
Mai ales dacă e o schimbare măricică, e foarte important să fii organizată. Nu lăsa să te demotiveze capitolul „experiență minimă” din anunțurile de recrutare, ci acumulează background palpabil chiar când stai acasă cu copilul. Îndrăznește să fii insistentă (cu limite, bineînțeles) și creativă. A-ți forma relații nu înseamnă că ai pile în sensul negativ. Pilele, așa cum le știm, se referă la faptul că cineva incapabil e pus pe un post care nu i se cuvine conform abilităților. Însă o rețea solidă de cunoștințe este oricând binevenită, atâta timp cât e folosită „cu cap”.
În articolele viitoare, despre CV și prezența la interviu, pe marginea căreia am exemplificat aici un pic.
Dacă vrei să lucrăm împreună la îmbunătățirea vieții tale profesionale, contactează-mă pe adresa oana@oanaconstantinescu.com.
Sursă foto antet Pexels
11 Răspunsuri la “Cum să cauți un job mai potrivit pentru tine (10 sfaturi dedicate mamelor)”
Tare bune sfaturi. Eu de 4 ani lucrez de acasă 🙂 Sunt propriul șef și îmi convine de minune. Dar înainte de a decide că vreau să lucrez de acasă, am pus în aplicare câteva dintre sfaturile oferite de tine.
Ce faine sunt sfaturile, merci! Eu as aprecia mult si o lista de joburi pe care poti sa le faci de acasa. Nu stiu daca e cazul tau…
Chiar daca am un job, articolul tau imi este tare util in alte domenii in cale ma implic, in afara acestuia. Esti de apreciat pentru faptul ca doresti sa sprijini mamicile in acest demers. Cautarea unui job, pregatirea profesionala, a unui CV si prezentarea la interviu, sunt mari surse de stres si e important sa ai un om cu experienta alaturi care sa te indrume! Felicitari!
Mulțumesc mult, Nico!
Foarte interesante ideile din articol. Sigur vor ajuta multe persoane.
Mulțumesc! Asta sper 🙂
Gasesc utile sfaturile tale! Chiar o sa tin seama de ele pentru ca simt ca as fi si eu la o rascruce 🙂 Cred ca treaba asta cu concediul de crestere copil chiar te pune pe ganduri serios, mai ales cand esti la al doilea 😀
Mă bucur că îți sunt de folos ideile! Dacă ai nevoie de ajutor, mă găsești aici 🙂
Foarte bine spus si prezentat.. ca un mic proiect 🙂
De trimis si in alte parti, sa vada cat mai multe mame!
[…] și a găsit elementele care o aduc pe linia de plutire. Din seria “urmează-ți pasiunile profesionale“, Ioana a creat un concept care mi se pare foarte interesant: coaching prin design floral. […]