Încă nu ajunsese epidemia în țara noastră când am publicat primul articol din seria asta. Nu-mi vine să cred că acum trei săptămâni nu aveam problemele astea. Atunci visam cu ochii deschiși la o mentalitate mai deschisă a angajatorilor spre program flexibil și lucru de acasă. Acum chiar se întâmplă o schimbare majoră nu numai în România, ci la nivel mondial. Am discutat cu Roxana Grigorean, pshiholog și psihoterapeut, despre noile provocări cu care se confruntă părinții. În contextul izolării pentru a ne proteja de pandemia COVID-19, cum ne ferim și de burnout parental?
Cum gestionăm veștile sumbre? Ce facem ca să nu ne demoralizeze?
Roxana Grigorean: Ne aflăm într-adevăr într-un context incert, în care se schimbă multe lucruri de la o zi la alta, în care sunt multe vești neplăcute, în care suntem cu toții expuși unui risc mai mare sau mai mic. De aceea cred că este important să înțelegem că este firesc să simțim incertitudine, frică, furie, tristețe. Aceste emoții există și nu este o soluție nici să le negăm, nici să ne lăsăm acaparați de scenarii negative. Este important să vorbim despre toate aceste sentimente care ne apasă, însă să avem încredere și în resursele noastre de a face față acestei situații.
Ne vedem forțați să tolerăm o cantitate destul de mare de necunoscut și să admitem că putem controla doar o parte din modul în care vor evolua lucrurile. Este important să ne facem partea noastră, dar în același timp să înțelegem că nu putem avea control total și să ne direcționăm resursele asupra a ceea ce putem face, nu asupra a ceea ce nu stă în puterea noastră.
Un aspect important este cel al modului în care consumăm media.
Un exces de consum media ne poate acapara, de acea este recomandat să ne alergem unu două intervale pe zi în care să verificăm știrile și să folosim surse oficiale în acest sens. În restul timpului, este mai important să rămânem conectați la noi înșine și să urmăm pe cât posibil o rutină care să ne fie de folos. Această rutină poate să includă, pe lângă muncă, momente de relaxare, de mișcare, de conectare la familie și prieteni, chiar dacă nu sunt fizic lângă noi. În aceste momente, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne simțim aproape unii de ceilalți. Din această perspectivă, ajută să fim mai puțin critici unii cu ceilalți și să arătăm mai multă înțelegere față de cei din jurul nostru, chiar și atunci când nu suntem de acord cu deciziile sau comportamentele lor. Este o limită fină între a fi responsabili și a deveni intruzivi.
Este de asemenea important să cerem ajutor când ne simțim acaparați, fie că discutăm cu cei apropiați sau cu un specialist.
Ce le spunem copiilor despre perioada asta, în așa fel încât să nu îi lăsăm să simtă toate îngrijorările dar nici să nu trebuiască să ne prefacem că totul e ok?
Copiii au nevoie să înțeleagă, pe limba lor și adaptat vârstei pe care o au ceea ce se întâmplă. Au nevoie să audă de la noi povestea și să nu o dibuiască ei alăturând lucruri pe care le prind din zbor și care îi pot speria mai tare decât povestea reală. De asemenea, povestea este diferită de scenariul pe care ni-l facem de aceea ajută să ne rezumăm la date concrete:
Există un virus, unele persoane sunt mai expuse decât altele. Ne dorim să se îmbolnăvească cât mai puțini oameni, de aceea pentru o perioadă vom respecta o serie de reguli, autoritățile, medicii și fiecare dintre noi în parte depun toate eforturile pentru ca să traversăm cu bine această perioadă.
Informațiile pe care Roxana ne recomandă să le transmitem copiilor
De asemenea, este necesar să ținem cont că imaginile puternice de la TV îi pot impacta foarte tare, de aceea ei nu trebuie expuși la aceste canale de comunicare.
Copiii sunt conectați la cum gestionăm noi emoțional situația, deci mai important decât ceea ce le spunem este ceea ce observă la noi.
Dacă diminuăm ceea ce se întâmplă, dar reacțiile noastre emoționale sunt foarte puternice, ei trebuie practic să facă față acestei inconsecvențe, ceea ce poate avea un efect negativ.
Un aspect foarte important ca ei să își continue rutina de zi cu zi, adaptată condițiilor disponibile, să continue să se joace și să ne jucăm cu ei, căci momentele de conectare sunt acum și mai importante. Un spațiu în care să își poată exprima sentimentele este de asemenea esențial, e firesc ca ei să fie afectați într-o măsură mai mică sau mai mare de ceea ce se întâmplă și pot exprima acest lucru prin agitație, tantrumuri, neliniște sau probleme cu somnul, iar rolul nostru de adulți este să îi însoțim și să îi facem să se simtă acceptați și securizați. Dacă problemele persistă sau se agravează sau simțim că nu le facem față, suportul unui specialist poate fi de ajutor.
De unde obținem calmul, echilibrul emoțional și energia pentru a ne juca cu cei mici?
Poate fi într-adevăr mai dificil să ne găsim disponibilitatea de a ne juca, de aceea este importantă propria igienă emoțională. În primul rând, ajută să ne eliberăm de stres și să ne discutăm îngrijorările cu un alt adult, să ne recunoaștem sentimentele, să ne dăm timp să analizăm ceea ce se întâmplă cu noi și să cerem ajutorul dacă ne simțim depășiți de situație.
Este o perioadă în care este important să avem relații de încredere. Pe lângă familie și alți oameni apropiați, un rol important îl poate avea și un consilier sau psihoterapeut. Dacă suntem deja într-un proces terapeutic este important să discutăm cu terapeutul și să vedem cum putem continua pe mai departe procesul, în multe situații este contraindicat să îl întrerupem într-o situație de criză în care nevoia de suport este cu atât mai mare, dar bineînțeles există situații punctuale și procese diferite care trebuie discutate.
Cum ne organizăm în așa fel încât cele 8 ore de lucru de acasă să nu fie o continuă "mami, uite asta, mami vreau aia"?
Să lucrezi acasă, într-o perioadă de stres, cu (cel puțin) un copil care are nevoie de atenția ta și de disponibilitatea ta fizică și emoțională este într-adevăr un lucru destul de dificil și greu de realizat de o singură persoană. Ideal este să avem un suport și să reușim să ne împărțim responsabilitățile astfel încât să putem gestiona și munca, dar să existe și timp de calitate cu copilul și timp pentru noi înșine. Putem să apelăm, în funcție de vârsta copilului, la diverse resurse online, la jocuri și activități care să-i țină în priză pe cei mici, dar cel mai important este să nu uităm că ei vor colabora mult mai bine dacă vor avea paharul emoțional plin, de aceea în primul rând este nevoie să ne asigurăm că există timp de calitate petrecut împreună cu ei.
Cum gestionăm epuizarea fizică și psihică de la final de zi?
Cred că primul pas ar fi să renunțăm la lucrurile care nu sunt nepărat necesare și să încercăm pe cât posibil să ne eliberăm programul. În același timp, este important să ne dăm timp pentru relaxare și odihnă de calitate. Acest lucru presupune limitarea ecranelor seara, să nu citim știri înainte de somn, să facem exerciții de meditație sau relaxare și să cultivăm recunoștința.
Cum le explicăm copiilor situația, în cazul în care cineva apropiat s-a îmbolnăvit?
Este important să fim sinceri cu copiii, fără să îi încărcăm cu detalii inutile și fără să diminuăm ceea ce se întâmplă, dar explicându-le aceste lucru pe înțelesul lor. În funcție de vârstă putem apela și la povești, jocuri de rol, desen pentru a le explica mai clar ce se întâmplă.
Cine este Roxana Grigorean Ștefan
Psiholog și psihoterapeut, specializat în psihoterapie sistemică și traumatologie. Practic terapie individuală, de cuplu și familie. Sunt interesată de rolul pe care îl joacă familia în devenirea noastră, de traume individuale și trans-generaționale, maternologie și atașament, tipare de comunicare și relaționare, precum și de legătura între binele individual și bunăstarea socială.
Susțin schimbarea la nivel individual, familial, organizațional și colectiv.
Am coordonat timp de zece ani proiecte variate de comunicare, de la lansări de produse pe plan local la comunicare de criză sau strategii de responsabilitate socială, în special în zona de educație. În aceeași direcție am inițiat și proiectul „Program flexibil de lucru pentru părinți”.
Puteți să citiți articolele ei pe selftalks.ro sau să îi scrieți pe roxana.grigorean@gmail.com.
Un răspuns la “Burnout parental (II) în contextul izolării la domiciliu, interviu cu psihologul Roxana Grigorean”
[…] mult timp pe drum, în orele de vârf. Ideea Terra Salin a coincis, pentru Mari, cu o perioadă de incertitudine în contextul pandemiei și, în rândurile de mai jos, o […]