Unde se duce romantismul după ‘șpe ani?

Vara se umplu de like-uri și inimioare pozele de cuplu, pe la nunți, pe la mare sau munte, înlănțuite, râzătoare și care de care mai îndrăgostite (devansând, de multe ori, fotografiile cu picioare pe plajă 😀 ). De la cei care au abia 2-3 luni de amor nebun, până la relațiile de câțiva ani. Procentul scade un pic la peste 10 ani vechime, se schimbă prioritățile, abundă pozele cu copiii.

Sub rezerva faptului că mai sus n-am spus nimic nou, mă uit galeș la mine-n ogradă. La alții în curte, nu-mi permite bunul simț.

Văd telefoane mobile care ne răpesc privirile și vorbele încă nespuse. Uităm să mai fim curioși unul cu celălalt. Auzim selectiv, cuvântăm pe sărite, doar ce e urgent de rezolvat.

Nu am fost niciodată un cuplu care să debordeze de romantism. Schimburile de păreri (cu scântei sau nu) au avut mereu întâietate versurilor de iubire, florilor parfumate sau bilețelelor lăsate, complice, pe frigider.

Când începi să-ți consideri partenerul by default, se estompează spiritul de vânător

După ‘șpe ani, ea nu se mai simte curtată, el nu mai are chef să alerge după ea. Că doar e acolo, îl așteaptă acasă cu ciorba (re)încălzită, nu? La atâția ani de relație, ea s-a plictisit să se aranjeze frumos, păi ce, n-a văzut-o el în toate contextele și pozițiile posibile?

Psihologii spun că e chestie de identificare și enunțare, clar și răspicat, a nevoilor. Cearta inteligentă și modul în care interpretăm comportamentele partenerului, sunt niște elemente cheie.

Măi, dar măcar un bilețel cu „te iubesc” nu poți să-mi lași pe frigider? La început îmi scriai sms-uri de dragoste și îmi aduceai flori și ursuleți.

Iar incertitudinea și noutatea în cuplu, ei da, și ele au un rol picant atunci când romantismul, așa cum îl știm noi din tinerețile neliniștite, pare să fi dispărut. Sună simplu, dar e tare greu de pus în practică.

Unde ești? Când vii acasă? Cu cine ești? Cui îi scrii sms? ….sună cunoscut?

Alți specialiști adaugă faptul că, în comunicare, totul ține de ierarhia valorilor fiecăruia (o să revin cu o recomandare de audio foarte interesantă). Aici, zic eu, mai avem de lucrat. Momentan ochelarii de cal, ne cam împiedică să vedem prin ochii celuilalt.

Ce e clar ca lumina zilei e că shopping-ul la yard sale nu se pupă cu „chemarea” lui de a poza șopârle în sălbăticie 🙂 (doar un exemplu, persoanele de față se exclud…riiight)

Și totuși, unde pleacă romantismul? Așa de tare ne schimbăm sau nu ne mai dăm seama că el e tot acolo, dar arată altfel?

Sub o formă sau alta, cele mai multe cupluri scârțâie după mai mulți ani de relație. Despre obstacole și transformări s-au gândit, cei de la Institutul pentru Studiul și Tratarea Traumei (ISTT), să vorbească în 3 conferințe, sub denumirea Fii bine cu tine în cuplu:

  • 25.09 – Partea și întregul: unde sunt Eu în Noi
  • 26.09 – Tu și cuplul – cum să dai „totul” în relație (fără să te pierzi pe tine)
  • 27.09 – Lacrimi de bucurie printre nopți de nesomn – viața de cuplu după apariția copilului

Vestea și mai bună e că am de dat câte o invitație la evenimentele 2 și 3. Așa că, repede repejor, până joi seara (21.09), vă rog să-mi spuneți la care dintre cele 2 conferințe ați vrea să participați gratuit. Eu trag la sorți și vă anunț dacă aveți program pe 26 sau 27 la orele 18 trecute fix 🙂

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

6 Răspunsuri la “Unde se duce romantismul după ‘șpe ani?”

Petra sofia

Buna! Optez pentru evenimentul 3! Să fie cu noroc!

Dobre Roxana

As merge si eu cu domnul meu….sa invatam amandoi:). Pe 26 m-ar tenta mai mult…Multumesc.

Mămica Activă

Bună Roxana! Fiind singura care a concurat pentru data de 26, invitația merge la tine 🙂 Îți trimit un mail imediat.

Mămica Activă

Bună Petra! Având în vedere că doar tu ai concurat pentru data de 27, invitația e a ta! Vei primi imediat un e-mail.

Mămica Activă

Petra, din păcate nu-ți merge adresa de mail, mă poți contacta urgent pe Facebook, te rog?

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...
%d blogeri au apreciat: