O să ziceți că țara arde și baba se piaptănă. Politica și economia noastră sunt în flăcări iar eu vin cu unicorni roz și nori pufoși, vorbind despre empatie. Dar măcar citiți asta până la capăt, nu o să vă țin mult. Empatia e o cauză cât se poate de serioasă a ceea ce se întâmplă în România. De fapt, lipsa ei.
Suntem o țară cu empatia la pământ. Jos, mult mai jos decât ar trebui să fie în cazul unei națiuni civilizate.
De la naștere, ne comparăm copiii cu ceilalți, ne supărăm când ai noștri nu sunt așa cum ne dorim noi. Proiectăm planurile noastre asupra lor și omitem să privim prin ochi sinceri de copil. Uităm să ne coborâm la nivelul la care limitele au aripi… ne-am da astfel seama că, totuși, nu suntem atât de diferiți.
Educația precară, ignorarea modelelor de calitate, infatuarea și lipsa toleranței dau naștere la monștri.
Agresivitatea din școli, ura fățișă din social media, nepăsarea din spitale, sunt probleme reale și stringente.
Competiția fără empatie înseamnă lipsă de fair play. Asta se vede în politică, mai ales în timpul campaniilor electorale. Am ascultat o bucată de talk-show între reprezentanți ai partidelor și m-am îngrozit. Îmi era efectiv rău de la stomac. Nu mai există respect între oameni. Unii cară bolovani după ei ca să îi sperie pe demnitari, alții, de partea cealaltă îi asmut pe cei care nu înțeleg ce se întâmplă și merg orbește spre pomul lăudat.
Empatia înseamnă să te transpui în papucii celuilalt pentru a înțelege cu ce se confruntă.
Da, e nevoie și de legi, de rigori sociale și de măsuri care să asigure o ordine în țară. Dar fără empatie, am fi doar niște roboți. Nu spun că empatia rezolvă totul, ar fi utopic și pueril. Însă o asemenea dezumanizare ca în prezent, nu ne face nicio cinste, nu ajută deloc viitorului copiilor noștri.
Așa cum deja știți, eu mereu voi pleda pentru respect înainte de toate. Alături de Lăcrămioara, am ales să susțin cauza dezvoltării empatiei în comunitate pentru că eu chiar simt cu adevărat că putem îmbunătăți ceva.
Vă aștept pe cât mai mulți împreună cu noi la Empathy Day pe 10 iunie ora14:00 la Cartier Hub, să discutăm despre o mișcare: construim o cultură a empatiei!
Mai întâi local, apoi național și, de ce nu, mondial. Facem un plan și apoi acționăm. Concret și hotărât. Nu mai e vreme de pierdut, țara asta are nevoie ca noi, cei care încă mai credem în puterea empatiei, să ne mobilizăm. Intrarea la conferința Empathy Day e liberă, pe bază de înscriere. Dați vestea mai departe și haideți să ne strângem o gașcă mare și puternică!