Rețete contra autismului

"Când am ajuns în Malta și Doctor Lidia l-a văzut pe Alex, primele ei cuvinte au fost "Ce fel de doctori au tratat copilul acesta? Are o inflamație puternică la creier, ce-i dați să mănânce?"

Așa începe cartea Danielei Man, o femeie puternică și dinamică, pe care o știu de prin 2013, când am participat la un eveniment caritabil. Acolo am aflat despre proiectul ei de atunci, Smallprint, bijuterii care puteau fi imprimate cu amprentele cui dorește clientul. Pe Daniela o admir, e genul ăla de ardeleancă care umple încăperea cu prezența ei generoasă și vivace. E un om alături de care nu te plictisești, gata pentru a realiza ceva notabil, cu rezultate concrete, palpabile. De data asta, e vorba de ceva revoluționar, și anume o dietă contra autismului.

Daniela Man

La fel am regăsit-o după 4 ani, doar că având un alt țel, mult mai aproape de sufletul ei. E vorba de a-l ajuta pe băiețelul ei Alex, să-și revină.

Alex a fost diagnosticat cu tulburare pervazivă în spectrul autist la vârsta de 2 ani şi jumătate, la Centrul de autism Transilvania, la Cluj. Apoi a fost confirmat şi de către medicul psihiatru. La vremea aceea, Alex nu putea să mestece, să vorbească, să comunice, nu putea nici măcar să arate cu degetul către un obiect pe care şi-l dorea. Îşi pierduse toate achiziţiile pe care le avusese până atunci, ca orice copil sănătos. 

"Simțeam că îmi fuge pământul de sub picioare. Cuvântul autism e un cuvânt pe care niciun părinte nu vrea să-l audă." (Daniela Man)

Citind cuvintele ei, inima mi s-a strâns. Greu de închipuit prin ce trece o mamă, la auzul unui diagnostic ce pare implacabil.  Pe net, cifrele referitoare la această afecțiune, sunt extrem de sumbre,

Sursa foto

Părea ceva ireal. Nu ştiam aproape nimic despre autism la vremea aceea dar mi se tot spunea că din păcate nu se tratează, se face terapie care ajută mult, uneori cu rezultate incredibile dar că probabilitatea ca el să vorbească vreodată era incertă. Nu ştia nimeni ce să îmi spună şi ce să prevadă.

Dar Daniela nu a stat mult în expectativă și a căutat soluții, în altă țară:

Declicul s-a petrecut în Malta - după ce am fost sfătuită de către doctoriţa noastră să îl trecem pe Alex pe o dietă fără gluten şi fără cazeină - la doar 7 zile după implementarea dietei, Alex a început să rostească primele cuvinte! Și la vremea aceea nu făcea terapie, eram pe o listă de aşteptare pentru că nu mai erau locuri pentru terapie în toată Malta. (Daniela Man)

Daniela Man

Atunci am văzut clar că ceva foarte important se întâmplase. Doar că nu am înţeles ce anume, nu ştiam de conexiunea dintre intestin şi creier şi am început să studiez. Am petrecut 6 luni de zile citind rapoarte medicale, cărţi, studii ştiinţifice, am luat legătura cu asociaţii şi organizaţii din străinătate care tratau cu succes autismul, cu medici, cu părinţi care şi-au recuperat copiii din autism. Și apoi am ajuns să studiez nutriţia cu acte în regulă. 🙂

Între timp, Alex a început  fie prezent, curios şi veselpână atunci plângea mai tot timpul. a fost cea mai mare realizare  îl vedem pe Alex cum rade, a fost un moment incredibil! Progresele nu au încetat de atunci.

Studii foarte recente arată că funcțiile intestinale și comportamentul sunt interconectate. Emoțiile sunt în strânsă legătură cu funcțiile digestive! (Daniela Man)

Regimul alimentar pe care l-a creat pentru Alex, îi ocupă mult timp pentru cercetare, testare și punere în practică. Ea spune că atunci când prepară mâncarea, are în vedere următoarele:

  • poate fi digerat în totalitate acest aliment?
  • este potrivită combinaţia de alimente din acest preparat?
  • le va plăcea copiilor mei ceea ce gătesc?
  • are suficientă valoare nutritivă preparatul respectiv?
  • este asemănător la gust şi aspect cu toate alimentele cu care suntem/eram deja obişnuiţi?

Încep de la aceste întrebări şi, când mă mulţumesc toate răspunsurile, ştiu că am găsit reţeta potrivită (Daniela Man)

După o muncă intensă, a apărut site-ul Acasă la Daniela și cartea Introducere în Dieta Carbohidraților Specifici.

Sursa foto

Ce sunt carbohidrații specifici?

Sunt carbohidraţii complecşi care, în ultimul pas din procesul de digestie, solicită enzimele din intestin, pentru a-i descompune. Procesul de fermentație anormală duce la scăderea nivelului de vitamine și minerale vitale pentru funcționarea sănătoasă a organismului. (Introducere în dieta carbohidraților specifici, pag. 22). 

Dieta merge pe principiul că, doar carbohidrații care nu necesită un proces complex de digestie, se pot ingera, adică monozaharidele, zaharurile simple ca mierea, fructele și legumele care sunt digerate complet, chiar dacă tractul intestinal e distrus sau bolnav (Introducere în dieta carbohidraților specifici, pag. 25). 

Acasa la Daniela

În rețetele Danielei, grânele, lactatele, zahărul de masă și amindonul, sunt evitate în totalitate. Lista completă de alimente permise este disponibilă aici.

Dezechilibrele din microflora intestinală cauzează probleme mari nu doar în cazul autismului, ci și în cazul bolilor autoimune, diabetului, reumatismului etc. Rețetele mai sunt utile celor afectați de ADHD, boala celiacă, boala Crohn, colită ulcerativă, sindromul colonului iritabil, anxietate. 

La 2 ani și jumătate, Alex a fost diagnosticat cu tulburare pervazivă în spectrul autist. Azi, el este un copil vesel, independent, foarte sociabil, citește, adoră muzica, marea, drumeţiile, face cam tot ceea ce face un copil de vârsta lui. Se pare că mama lui a găsit rețeta contra autismului.

Aceste rezultate extraordinare sunt vizibile datorită tenacității unei mame. Daniela nu s-a dat bătută și a adus în România rețete și concepte care nu existau încă la noi în țară sau nu erau concret transpuse în soluții practice pentru alimentația de zi cu zi.

Ce urmează?

Cartea Danielei Man a fost deja lansată la Cluj-Napoca, urmează un turneu prin țară iar, pe 24 octombrie, un eveniment special și la București.

Daniela pune la dispoziția celor care au nevoie, o gamă diversă de servicii, inclusiv consultații 1-la-1. Accesați Acasă la Daniela dacă vă confruntați cu situații menționate mai sus sau, pur și simplu, din curiozitatea de a afla mai multe despre o nutriție sănătoasă, care ajută enzimele să-și facă treaba complet.

Sursă foto antet: Pexels

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

8 răspunsuri la “Rețete contra autismului”

Denisa

Wow! M-ai făcut curioasă! Please, da-mi invite la evenimentul de lansare.

Mămica Activă

Sigur, o să te anunț când e oficial!

Flavia

Interesant! Imi pare rau ca am ratat lansarea de la Cluj. Poate gasesc cartea. 🙂

Mămica Activă

Sigur o găsești, e de vânzare pe site-ul Danielei 🙂

Mămica Activă

Turneul de promovare a dietei ajunge și la București, pe 24 octombrie. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/169744070242764/?ti=cl

Vans ionela

Am un baietel cu ADHD IAR tratamentele nu au effect va dog ajutatima

Mămica Activă

Vă rog să îi scrieți Danielei Man (contact@acasaladaniela.ro), ea vă va explica în detaliu ce a funcționat la băiețelul ei. E o persoană deosebită, vă va fi de ajutor să vorbiți cu ea. Multă sănătate!

Emilia

Vreau si eu sa ma abonez

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...