Am fost acasă la Andi Andezit

Înainte să vă divulg cine are numele ăsta de star rock, vreau să vă spun câteva vorbe despre niște oameni a căror poveste m-a intrigat.

Aproape de finalul călătoriei noastre prin Hunedoara, cam la jumătatea distanței între Deva și Parcul Național Retezat, se întind plaiurile Hațegului. E o zonă spectaculoasă datorită straturilor de dealuri pe care le vezi în zare, pe măsură ce urci și cobori, care ascunde inclusiv o porțiune vulcanică. În satul Densuș, ne aștepta, zâmbind, Alina. Minionă, îmbrăcată în fustă și sandale de trekking, pregătită pentru soarele arzător cu o pălărie portocalie pe cap,

De la Alina am aflat că, acum 65 de milioane de ani, Hațeg era o insulă vulcanică. Dar, mai mult decât atât, pe mine m-a fascinat povestea ei și a soțului ei.

Alina și Cristian, un cuplu bucureștean, căutau un loc potrivit pentru noua lor casă, încercând să scape de aglomerația Capitalei. Între timp, au descoperit biserica de piatră din Densuș, care „i-a chemat către ea” într-un mod greu de explicat din punct de vedere științific :), și au ținut neapărat să facă nunta acolo.

Biserica din Densuș, sursă foto

Atunci și-au dat ei seama că mai bine se mută în Țara Hațegului, ceea ce au și făcut. La puțin timp, Cristian a fost invitat să facă parte din echipa Geoparcului Dinozaurilor și au hotărât să înființeze o asociație care să susțină activitățile geoparcului: Drag de Hațeg. În vreme ce familia lor s-a mărit cu 3 copii, Alina și Cristian au dezvoltat un program tare drăguț de vizitare a zonei.

Proiectul Casa vulcanilor a angrenat aproximativ 300 de tineri voluntari din zonă și a demarat în 2014. „Coliba” a fost construită integral de ei, folosind cob (pământ galben, paie și apă) și reprezintă punctul culminant al excursiei care ne întoarce în timp, cu aproape 70 de milioane de ani în urmă.

Sursa foto

 

Excursia dedicată micilor exploratori începe cu o scurtă poveste despre rocile prezente acolo, bioglifele găsite în zonă. În interiorul Casei Vulcanilor, Alina îi explica fiică-mii, printre alte lucrurile interesante, cum se poate produce energie învârtind de manivelă (și se aprindea lumina din spatele panoului). În poză din dreapta, e vedeta, Andi Andezit 🙂 Revin imediat asupra lui.

În continuarea micii expediții, Lidia a primit cu împrumut un kit de cercetător (cu lupă, ciocan, ochelari de protecție și toate cele) cu care Dan a ajutat-o să descopere niște bioglife interesante (un fel de pietre cu urme de viermi preistorici prin ele).

Apoi, cu o reacție chimică similară cu cea care m-a ajutat să curăț vasul de yena în articolul meu, dar adăugând și colorant roșu, Alina a provocat o erupție vulcanică de toată frumusețea 🙂 La final, pe versantul fostului vulcan adevărat, micul explorator a extras niște mostre de rocă și a putut să ia câteva pietre ca amintire pentru acasă.

Deci, cine e misteriosul Andi Andezit? E mascota proiectului, care se tot plimbă prin arii protejate și geoparcuri internaționale, ca să ducă mai departe povestea.

Numele de andezit provine de la tipul de rocă magmatică, formată prin erupție vulcanică.

Pe 24 august este „Ziua Vulcanilor”, așa că o marchez și eu cu relatarea de la fața locului 🙂

Vă invit să aflați mai multe detalii de pe site-ul Geoparcului Dinozaurilor – Țara Hațegului:

Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale este proiectul Asociației Drag de Hațeg care îl are în prim-plan pe Andi Andezit, mascota Casei Vulcanilor creată de Voluntarii pentru Geoparc. Cu ajutorul lui Andi Andezit, voluntarii își propun să promoveze Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat, în 20 de geoparcuri membre ale Rețelei Globale UNESCO a Geoparcurilor și în 10 destinații de ecoturism din România. Aventurile lui Andi Andezit, ilustrate de fotografii de pe parcursul călătoriei sale, vor putea fi aflate de toți cei care vor participa pe 24 August la evenimentul ”Ziua Vulcanilor”. În acest fel, proiectul își propune să promoveze singurul geoparc UNESCO din România și, în același timp să promoveze  în Țara Hațegului geoparcuri UNESCO din alte țări, precum și alte destinații de ecoturism. Pe parcursul derulării proiectului vor avea loc diverse activități educaționale, un concurs de desen și amenajarea unei expoziții având ca temă călătoria lui Andi Andezit.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...
%d blogeri au apreciat: