Mituri și adevăruri despre școala de actorie pentru copii

Fii-mea e timidă în societate dar acasă rupe, cum s-ar spune. De când a început școala, a mai ieșit puțin din carapace. Dar fiind o clasă cu mulți copii, e greu să fie provocată des pentru a lua cuvântul în fața colegilor. Că tot face ea pe vedeta prin casă, am înscris-o la școala de actorie și film MiniArtShow coordonată de Ioana Ginghină Papadopol. Merge acolo de 3 luni și am reușit deja să observ schimbări. În plus, mi s-au demolat niște mituri.

Mitul 1: Școala de actorie e doar pentru copiii care au veleități artistice. FALS

De la imaginat și jucat povești, la filmat cu telefonul (mai nou), toți copiii au un bagaj imens de auto-exprimare. Pe măsură ce creștem, creativitatea se micșorează sau, în cel mai bun caz, se transformă. Dacă inhibăm spiritul ăsta liber (și ușor sălbatic) al celor mici, nu știu câți mai ajung la maturitate artiști împliniți. Am realizat că talentul nu are neapărat un girofar și nu e ceva ce iese la suprafață pentru toată lumea în mod egal. Candoarea copiilor, mai alea a celor timizi, merită explorată și încurajată de către astfel de specialiști.

Sursa MiniArtShow

Mitul 2: La școala de teatru și film, copiii își dezvoltă doar abilitățile actoricești. FALS

Din octombrie până acum, Lidia și-a depășit limitele. Nu îi e ușor, e un proces de autodescoperire. Emoțiile au cuprins-o mai ales când a aflat că va juca pe o scenă, însă a fost liniștită de Andreea, profa lor. În clasă se lucrează pe mai multe paliere, modulul 1 pentru grupa 6-8 ani fiind construit astfel:

Exerciții de depășire a fricii de a vorbi în public;

Cum aleg un subiect pentru discursul meu - cum mă prezint;

Cum spunem povestea: storytelling,  inventăm povești, exerciții improvizație;

Corp, voce, dicție, imaginație;

Dezvoltarea personajului;

Ne pregătim de scenă: lucrăm la personaj;

Construim un moment artistic;

Sursa MiniArtShow

Mitul 3: Cursurile de actorie sunt prea dificile pentru copiii de 6-7 ani. FALS

Am asistat la o lecție deschisă la MiniArtShow și mi-aș fi dorit să fiu și eu copil, să particip la jocurile lor. După fiecare ședință, Lidia îmi povestește tot felul de exerciții și repetăm împreună scenariul în care ei și-au ales personajele. Ea este un cal, tot adoră ea caii și mă întreabă mereu când vom avea unul (adevărat, nu de jucărie bineînțeles 😀 ). Într-o zi, a venit un scenograf să le explice cu ce se ocupă și i-a provocat să-și deseneze costumul pe care le-ar plăcea să-l poarte în piesa pe care o pregătesc. Lecțiile nu sunt simple, necesită concentrare și perseverență, dar sunt adaptate la modul în care ei învață la vârsta asta.

Mitul 4: Școala de actorie e un moft, pe lângă alte activități opționale unde se văd rezultate imediate la școală. FALS

Ok, ăsta nu e mitul meu, dar e ceva ce gândește multă lume. Eu cred că un curs care îi ajută să se exprime clar și corect, să se ridice în fața tuturor și să-și spună punctul de vedere, să îndrăznească să fie spontani și creativi, e de bază pentru tinerii din ziua de azi. Abilitatea-cheie a secolului în care trăim e adaptabilitatea. La un curs de actorie, printre altele, copiii deprind și asta: improvizația și capacitatea de a-și adecva mesajul publicului care îi ascultă.

De la micuți de 4 ani, la adolescenți de peste 13, o școală de actorie/film îi poate face pe mulți să se deschidă și, de ce nu, să comunice mai cu spor. Dacă vreți să le acordați oportunitatea asta, să știți că tariful nu este mare la MiniArtShow. Acum au început înscrierile pentru modulul al doilea (Multimedia, improvizație, public speaking), care se va desfășura în perioada 11.02 - 14.06.

Sursă foto antet Pexels

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...