Lapte matern şi lapte praf (de creştere) după vârsta de un an

Faptul că susţin alăptarea nu mai e un secret, faptul că i-am oferit fetiţei mele doar lapte matern în paralel cu mâncare după 6 luni, timp de aproape 2 ani şi 3 luni iar înţărcarea a fost destul de dificilă, a fost o decizie bazată mai mult pe instict decât pe date din exterior deşi nu pot să neg că m-am informat destul. Dar ideea că ar fi fost bine să îi dau şi lapte de creştere, între un an şi jumătate şi 3 ani, mi-a încolţit abia acum câteva zile, după ce Lidia a trecut deja de pragul de 3 ani. Revin imediat ca să explic şi în ce context.
Mai întâi însă aş vrea să scot în evidenţă nişte rezultate furnizate de studiile UNICEF, cifre care pe mine una m-au cam speriat: în România (la nivelul anului 2012), media perioadei de alăptare este de doar 3 luni, un procent foarte mic de mame alăptând până la 6 luni (12% din total). Asta în condiţiile în care legea permite mamelor să stea 2 ani acasă. Chiar şi o lună acasă cu copilul şi tot are timp lactaţia să se instaleze. Da, sunt cazuri în care copilul chiar nu poate suge (de exemplu, am o colegă a cărei fetiţă s-a născut cu probleme neuronale şi hipotonie; fiind permanent în stare de somnolenţă, micuţa efectiv nu avea cum să tragă laptele) sau mama nu reuşeşte cu niciun ajutor să alăpteze. Ok, sau nu vrea, după ce s-a informat şi are propriile motive, să zicem că luăm şi varianta respectivă în considerare. Dar statistic, aprox 96-98% dintre mame pot alăpta, adică le permite corpul. Fără o alăptare intensă (chiar şi 18 ore în primele săptămâni), lactaţia nu se instalează corespunzător, deci cantitatea de lapte matern scade rapid (sau nici nu creşte), de aici apare de cele mai multe ori propoziía „nu am mai avut lapte”. Şi asta o spun atât din proprie experienţă cât şi din discuţii cu alte mame şi cu consultanţi în lactaţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă laptele matern exclusiv până la 6 luni şi începerea diversificării de la acea vârstă, în paralel cu alăptarea, până la 2 ani.

DT__1606

Bine bine, dar câtă lume poate sta în concediu de creştere copil 2 ani ca să stimuleze lactaţia permanent?, o să întrebaţi. Discutabil, există pompe şi alte acareturi J Sau câte mame au lapte care ţâşneşte din 3 în 3 ore, ca să poată asigura necesarul de nutrienţi de creştere chiar şi după vârsta de un an – un an si jumătate? Sau mai daţi-mi voi idei de întrebări / nedumeriri în domeniu.

Pe 18 martie am participat la conferinţă de presă din cadrul campaniei celor de la Nestle Infant Nutrition „Mama ştie reţeta creşterii sănătoase”, eveniment la care s-a discutat foarte mult despre laptele matern şi ce beneficii aduce el organismului copilului mai ales în primul an de viaţă dar şi despre nevoile pe care le are corpuşorul de peste un an în plină creştere şi dinamică (la nivelul mersului, al vorbirii, al gândirii etc). Alimentaţia sănătoasă şi diversă completează cu siguranţă peisajul, laptele matern nemaifiind suficient dar rămâme util pentru imunitate şi dezvoltarea creierului. Totuşi, sunt nişte elemente pe care nu le ştiam şi le-am aflat de la doamnele doctor prezente acolo (medicul neonatolog Cornelia Preda, medicul pediatru Mihaela Oros şi dr Mihaela Cerbu de la Nestle), aspecte care m-au făcut să înţeleg că imaginea pe care o aveam eu nu era completă. Nu putem compara nevoile unui adult cu cele ale unui copil mic.

Mama stie reteta crestii sanatoase

Ce mi-a atras atenţia este că, între 1 si 3 ani, copiii mici au nevoi nutriţionale mult mai mari decât noi, adulţii pe kg corp, pentru că au un ritm de creştere şi dezvoltare mai accelerat, însă, în acelaşi timp, stomacul lor este mic, reprezentând 20% din capacitatea gastrică a adultului. De exemplu, pe kg corp, copiii mici au nevoie de 4 ori mai mult Fier şi de 5 ori mai mult Calciu, Iod, Vitamina A si C. Eu, de la 2 ani şi 3 luni i-am dat Lidiei doar lapte de vacă şi produse lactate pe lângă mâncare (o dată – de 2 ori pe săptămână o cană de lapte) şi cred că organismul ei nu era pregătit să treacă brusc printr-o aşa schimbare. Laptele de vacă are prea multe proteine şi sare care solicită ficatul şi rinichii, iar excesul de proteine poate conduce la obezitate. În al doilea rând, este sărac în vitamine şi oligoelemente esenţiale unei dezvoltări echilibrate: fier, iod, zinc, vitamina D. Îndoielile mele au ca sursă şi analizele de sânge ale fetiţei mele, la 3 ani valoarea colesterolului a ieşit îngrijorător de mare iar a hemoglobinei mică.

Două mese cu lapte de creştere pe zi (250 ml per porţie) acoperă, în mare parte, necesarul zilnic de substanţe nutritive recomandate pentru copiii mici:

  • Calciu si vitamina D – necesare pentru creşterea şi dezvoltarea normală o oaselor la copii
  • Fier – contribuie la dezvoltarea cognitivă normală a copilului
  • Magneziu, Zinc şi Vitamina K – susţin dezvoltarea normală a oaselor
  • Iod – pentru prevenirea guşei şi dezvoltarea mentală normală
  • Acizi graşi esenţiali – pentru dezvoltarea creierului şi a vederii

Nestle conţine un mix echilibrat din toate, mai ales un nivel de proteine şi grăsimi de calitate, potrivit stomăcelelor mici.

Deci titlul pe care l-am dat postării nu e întâmplător, se pare că, după vârsta de un an, combinaţia optimă este: lapte matern şi sau lapte de creştere, pe lângă alimentaţia sănătoasă, mişcarea etc.

Planul meu e ca, într-un articol viitor, să abordez mai în profunzime legătura dintre rezultatele analizelor de sânge ale fetei şi tipurile de lapte pe care i le-am dat în aceşti primi 3 ani de viaţă, precum şi cum ar trebui să procedez mai departe. Dacă însă aveţi şi alte întrebări / neclarităţi în legătură cu laptele de creştere (1-3 ani), informaţii pe care aţi vrea să le aflu de la doamnele doctor sus-menţionate, vă rog să îmi spuneţi.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

10 Răspunsuri la “Lapte matern şi lapte praf (de creştere) după vârsta de un an”

Ana

Am o fetita de un an si 9 luni pe care inca o alaptez. I-am facut analize de sange la un an si 5 luni si tot asa, i-a iesit colesterolul foarte mare si nu stiu de unde…intr-adevar a mancat iaurt gras(am citit ca bebelusii au nevoie de iaurt gras pt sistemul nervos), dar nu pot sa zic ca a mancat foarte mult..in rest, legume si fructe si galbenus de ou de doua ori pe sapt..carne nu prea a vrut sa manance pt ca (zic eu) nu ii iesisera masalele si ii era greu sa o mestece..desi o taiam fin. Nu inteleg din postarea ta..de ce zici ca avea colesterolul mare..din cauza laptelui de vaca? Sa evit sa ii dau lactate?( i-am dat doar iaurt pana acum..si foarte putina branza) Ma gandesc cA are nevoie de calciu..i-am mai luat quinoa si hrisca, amaranth..dar nu ii place. Tot incerc sa il ascund in mancare,dar e mofturici.

Ana, in primul rand, felicitari pentru ca o alaptezi la aceasta varsta. Treaba cu colesterolul nici eu nu o inteleg si am de gand sa o intreb pe dna pediatru care a participat la conferinta. Si eu i-am dat fiica-mii iaurt normal, chiar zilnic dar portii micute. A mea a mancat si carne mereu deci poate fi si asta o cauza. Pentru calciu, vezi ca mai sunt bune semintele de chia. Eu i le-am dat pe felie de paine cu unt, o manuta de seminte si apoi ceva deasupra (salata, sunca de curcan etc). Asa ca o sa pun intrebari legat de acest colesterol si lactate si revin cu un articol.

Buna, am si eu un baietel, are acum 4 ani, a fost alaptat pana la 3 ani.Ca si la voi colesterolul are o valoare peste limita. Am inteles ca laptele matern contine colesterol in cantitate mare, find necesar dezvoltarii in bune conditii a copilului. Oare are asta vreo legatura? Cat de nociv/benefic este colesterolul la copii mici? Este indicata dieta sau dimpotriva? Cam acestea ar fi intrebarile mele pentru doamnele doctor. Multumesc!

Cristina, bravo pentru ca l-ai alaptat 3 ani! Cum a fost la voi intarcarea?
Sa stii ca exact aceleasi nelamuriri am si eu ca si tine, am trimis un set de intrebari doamnei doctor pediatru si, de indata ce voi primi raspunsurile, le public.
Apropo, tu acum ii dai lapte de vaca, nu?

Multumesc mult! Intarcarea a fost ok, practic intr-o saptamana am rezolvat! Mi-a fost foarte frica, dar a decurs neasteptat de bine. Imi aduc aminte ca intr-o dimineata Andrei a cerut ”tisa”, i-am spus ca nu mai am laptic si necajit tare zice ”bine, atunci da-mi niste apa!!”:))

Ana

SI eu as vrea sa stiu cum a mers intarcarea 🙂 M-am hotarat sa stau acasa cu pitica mea care implineste doi ani la sf lui iunie si sa continui cu alaptatul.dar s-ar putea sa am ceva probleme cu niste chisturi, iar asta inseamna sa opresc alaptatul ca sa pot lua anticonceptionale ca tratament. cristina, copilul tau a mancat mai putin cantitativ mancare pt ca ai alaptat? Sau nu crezi ca are vreo legatura? Multumesc!

Buna Ana, nu cred ca a mancat mai putin, problema era ca se trezea foarte des noptea, iar dupa ce l-am intarcat nu s-a mai intamplat asta. Cred ca dupa 1,5 – 2 ani tzitzi e mai mult pentru alint, dor de mami, liniste etc.

Acum, cu greu reusesc sa il fac sa bea lapte… Am incercat o vreme cu lapte praf 3+ dar nu a vrut cine stie ce…mananca branza si cascaval, iaurt nu vrea, si nici lapte de vaca.

„Cand oamenii aud “colesterol” tind sa se alarmeze imediat, insa realitatea e ceva mai complexa. Nivelul crescut de colesterol poate fi periculos (depinde de valorile in sine, dar si de raportul intre tipurile de colesterol!), insa colesterolul in sine e esential pentru diverse procese din organism, de la protejarea celulelor nervoase din creier pana la intarirea membranelor celulare.
Rolul colesterolului in bolile de inima e adesea gresit inteles. Colesterolul e transportat prin fluxul sanguin de doua lipoproteine de inalta densitate: LDLsi HDL. LDL, asa-zisul “colesterol rau”, este cel responsabil pentru ateroscleroza si nu colesterolul propriu-zis pe care LDLil transporta prin organism.
Colesterolul din alimente nu e nici pe departe atat de periculos pe cate se credea. Doar o parte din colesterolul din dieta ajunge in fluxul sanguin, iar daca aportul de colesterol din dieta creste, organismul compenseaza producand mai putin colesterol.”

Read more: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/4-mituri-neadevarate-despre-colesterol/#ixzz3WZR6N7AR

Am preluat (dar si modificat pe alocuri) un text in mare parte bun de pe sfatulparintilor.ro. Nu am pus link pur si simplu pt ca sunt si multe neadevaruri sau informatii redundante in el , totusi…
In rest, imi pare tare rau sa vad cum unii medicii isi vand sufletul banului si fac niste afirmatii menite sa vanda! Nu comentez calitatea laptelui praf de orice fel, eu insami fiind nevoita sa i-l dau fetitei mele din prima zi, mergand cu el si alaptatul in paralel o vreme, apoi de la 2 ani si 9 luni trecand pe lapte de vaca, pentru ca atunci am putut gasi o sursa naturala continua si o cale de a ne aproviziona. A se nota ca nu sunt nici militanta pentru alaptare, prelungita sau nu, pentru ca laptele fiecarei mame este diferit si fiecare caz trebuie evaluat individual. Dar:
1. Chiar daca pe alocuri nevoile nutritionale ale copilului sunt mai mari, si metabolismul sau este diferit! Adica rata de absorbtie si utilizare in corp a unei substante nu este aceeasi ca la adulti sau varstnici! A spune ca un aliment contine x grame de ceva la suta de grame de produs nu inseamna ca orice om si la orice varsta isi va lua si va folosi fix acele x grame de nutrient din acea suta de grame de aliment! Metabolismul copiilor este in general mult mai activ, iar daca au carente, acest lucru se intampla nu o data din cauza disfunctiilor sau decalibrarilor metabolice, nu din cauza alimentatiei gresite! Si acestea pot fi mediate aliementar, evident, insa carentele apar de multe ori in felul acesta, indirect, si nu pentru ca un copil nu ar manca suficient dintr-un aliment bogat in nutrientul carential.
2. Ce este SIGUR insa este ca, intr-adevar, de PROTEINE copiii au mai multa nevoie per kg corp!!! Ups… asta s-a omis din discursul pronestle-ian.. Am urmat doua scoli care au facut nu de putine ori afirmatii contradictorii, una romaneasca si una americana, dar este pentru prima oara cand aud ca proteina in exces provoaca obezitate!!! Nu stiu daca sa rad…
3. Pe de alta parte, de ce ne iau de fraieri doamnele doctor???: laptele de vaca are un continut de proteine de doar 3,4%, pe cand carnea poate contine undeva intre 15 si 30 g de proteina la suta de grame de produs, iar oul nu mai putin de 12% in curd, ba chiar peste, depinde de specia ouatoare si metoda de preparare… Oana, v-au avertizat cumva sa nu mai dati copiilor carne si oua fiindca ii faceti obezi sau le imbolnaviti ficatul si rinichii? – cam asa ar rezulta, nu? Fireste ca nu v-au spus asa ceva! Nici nu aveau cum sa abereze chiar intr-atata… Desi ar putea trece si la productia de praf de carne si praf de oua ceva mai potrivite decat le-a facut natura… Dar noi stim ca aportul de proteine (sau orice alt nutrient) care conteaza este cel din 24 de ore, nu cel exclusiv din lapte! Sau carne sau whatever… Conteaza TOT ce mananca un copil, ca doar vorbim de copii diversificati! A spune ca Lidia are hemoglobina mica din cauza laptelui de vaca sau de mama e ca si cum as spune eu ca sunt saraca fiindca ma costa prea mult o calatorie cu metroul!
4. Domnul UNICEF, ca si domnul OMS si alti domni de felul asta pe mine nu m-au intrebat daca si cat am alaptat! Pe tine? Sincer, nu stiu daca pediatrii stiu macar, nu mai zic sa raporteze pe undeva, cat timp este alaptat un copil! Daca ai pomenit tangential in cabinet de intarcare dar nu si-a notat nicaieri… fii sigura ca nu intereseaza pe nimeni! Ca si raportarea efectelor adverse post vaccinare! Nada! Cifrele astea au miros de poezie, crede-ma! Crede-ma ca la momentul asta Romania alapteaza la greu! De aia si sunt atat de disperati merketerii de la Nestle incat isi propun „laptele” ca supliment pe langa cel matern si ridica in slavi alaptarea – pentru ca acesta este grosul pietei: mamele care alapteaza! La tine, campania vad ca a prins! Retroactiv, chiar. :))))

Renata, multumesc pentru interventie. Eu am pus niste intrebari de clarificare doamnei doctor pediatru si le voi publica de indata ce primesc raspunsurile. Nu am zis ca hemoglobina mica e DOAR de la lapte dar merita investigate toate pistele. Eu ma bucur ca ai reusit sa postezi pe blog-ul meu, chiar si intr-un comentariu dar ar fi si mai util daca ai putea sa scrii o parere pe care sa o public ca guest post. Nu neaparat impotriva a ceva ci pur si simplu: care consideri tu, din perspectiva de specialist in nutritie, ca este alimentatia corecta a unui copil mic si prescolar. Informatia ne-ar fi de mare ajutor multor mame, cu siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...
%d blogeri au apreciat: