Job-uri cu program flexibil pentru mame

E oficial! Lansez campania al cărei scop e încurajarea angajatorilor să creeze mai multe job-uri cu program flexibil pentru mame. În articolul anterior am inserat un sondaj prin care am studiat de ce nu au mamele job-uri part-time, deși își doresc asta. Rezultatele vi le dezvălui mai jos.

Îți dorești un job part-time?

66 din 68 de mame au răspuns că DA (una dintre ele lucrează deja cu program redus și e mulțumită de job-ul ei). Dar de ce 96% dintre respondente nu ocupă deja locuri de muncă part-time? Motivul principal: salariile prea mici oferite de companii pentru posturile cu program redus.

Cel de-al doilea motiv: mamele nu au găsit job-uri part-time în domeniile în care activează ele. Chiar așa o fi? Sau totuși sunt oportunități dar nu se știe despre ele? Am vrut să aflu și perspectiva angajatorilor. După o minimă cercetare, a rezultat o listă destul de variată de domenii. IT&C și call centers sunt, așa cum mă așteptam, fruntașe. Iar firmele de HR micuțe au o deschidere mai mare către flexibilitate (asta e și tendița în companiile mici, în mod cert). Însă m-au surprins răspunsuri pozitive și din alte industrii precum auto, banking, farma, FMCG (fast moving consumer goods).

Domenii în care angajatorii sunt dispuși sî ofere job-uri part-time

Mamele au nevoie de timp mai mult

Studiul pe care l-am făcut nu este nici pe departe unul exhaustiv. Nu a implicat buget sau colaboratori care să mă ajute să îl fac la scară largă și să generalizez concluziile. Totuși, sunt niște rezultate care mă fac să lansez campania asta. Fiindcă mamele au nevoie de timp mai mult pentru copii și pentru ele.

O să-mi spuneți: nimeni nu le oprește să stea acasă. Ba da! Lipsa resurselor financiare pentru o viață decentă. Puține familii își permit să trăiască din salariul soțului. Asta în cazul în care el există, pentru că multe femei își cresc singure copiii. Cele care fac asta, nu au efectiv timp nici să respire. Și chiar dacă nu sunt singure, rolurile mamelor acasă, după 8-9 ore la serviciu (+ vreo 2 pe drum), sunt copleșitoare.

Sursă foto

Trezit copilul, mic dejun, pachețel (preocupare pentru nutriție sănătoasă), dus la școală, muncă și iar muncă, luat copilul de la after-school/bunici/opționale, cumpărături, cină, verificat teme, jucat cu copilul (timp special), curățenie, duș, citit povești, culcare. Nu mai e loc pentru pasiuni, performanță, chef sau relaxare.

Ce urmează

O să fie o primăvară interesantă, vă promit 🙂 Obiectivele campaniei mele sunt structurate pe doi piloni principali:

  1. Creșterea vizibilității și a numărului job-urilor part-time pentru mame (deci orientare către angajatori și accent pus pe găsirea unor posibilități de creștere a salariilor part-time)
  2. Orientarea mamelor către job-urile cu program flexibil care li se potrivesc cel mai bine

Invit atât companiile cât și mamele care își caută job să îmi scrie pe oana@oanaconstantinescu.com. Deja fac liste periodice cu job-uri part-time (care sunt publice online) pe grupul pe care l-am creat, dar vreau să aflu și despre altele care poate nu îmi apar în căutări. În plus, voi crea o bază de date cu mame dornice de o schimbare, pentru a ajuta la ocuparea posturilor part-time disponibile.

Ca să ajungă la cât mai multă lume, vă rog distribuiți campania mea, alături de hashtag-urile #joburiparttimepentrumame
#mamelevortimpmaimult #programreduspentrumame. Dacă aveți idei prin care pot să ating obiectivele de mai sus, sunteți mai mult decât bineveniți să mă contactați.

Sursă foto antet

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

6 răspunsuri la “Job-uri cu program flexibil pentru mame”

Cris B

Buna! Foarte bun articol, si chiar necesar. Eu am luat in calcul aceasta posibilitate, sa lucrez part time dupa concediul de ingrijire copil, deoarece la 3 copii e mai gre sa platesti after school si nu prea se merita. In orasul in care locuiesc am inteles ca la Kaufland se lucreaza part time. Daca nu voi gasi ceva in domeniul in care am lucrat (marketin) pentru o perioada ma voi angaja unde voi gasi part time, deoarece mai bine imi sacrific eu cariera decat sa nu incerc sa ma ocup de copii…

Mămica Activă

Cris, poate totuși nu trebuie să îți sacrifici cariera, asta încerc să obțin prin campania mea: reducerea compromisurilor legate de carieră. În ce domeniu îți dorești să lucrezi?

Georgiana

Bună, nu stiu dacă încă mai ești activă, totuși am îndrăznit să îți scriu. Eu sunt educatoare in Ploiești, imi cresc băiețelul de 4 ani singură și mă lupt să imi iau fetița de 6 ani care mi a fost furată de soțul meu. Mi as dori un loc de muncă de acasă sau in weekend. Dacă știi ceva serios, te rog fără vânzări.Eu am mai multe calificări am lucrat ca inginer de mediu, cursuri de contabilitate, resurse umane. Te rog să mă contactezi, dacă stii ceva serios. Sunt dispusă să învăț orice.

Bună Georgiana, îmi pare tare rău că treci prin așa ceva. Te pot ajuta cu o ședință de orientare în carieră. Discutăm și vedem care sunt cele mai potrivite opțiuni pentru tine. Îți trimit mail.

Georgiana Trandafir

Bună, numele meu este Georgiana,sunt mămică a doua minunății de baietei , pana în prezent am lucrat în domeniu secretariat cam 9 ani,situatia a devenit de nesuportat in momentul in care s-a renuntat la modul de lucru hibrid 3 zile la birou, 2 zile de acasa,si am fost pusa sa vin zilnic la birou și sa renunt sa petrec timp cu copii mei , adica sa nu mai apuc sa ii vad decat la culcare si am refuzat , mi-am dat demisia .Sper sa pot găsi ceva Part Time, nu vânzări ca nu am nici experienta și nu ma pricep la asta, ceva pe parte artistica sau poate tot pe parte de secretariat dar la o firma de arhitectura, am un curs de design interior și intenționez sa fac cursuri de specializare pentru proiectare 3DS Max, însă până acum timpul nu mi-a permis.Vreau sa învăț, sa ma perfecționez, dar sa fiu și mama

Bună Georgiana, mă bucur că ai luat decizia de a-ți urma pasiunea și de a acorda mai mult timp copiilor. În cazul în care consideri că te pot ajuta în găsirea unui job potrivit nevoilor tale, te rog să-mi scrii pe oana@oanaconstantinescu.com. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...