Legislația muncii pentru mame

Codul muncii, la fel ca alte legi, pare un hățiș de cuvinte de lemn. Cel puțin mie, până să-l folosesc la serviciu, așa îmi dădea senzația. Mai jos, am "decodificat" pentru voi cele mai relevante articole din legislația muncii pentru mame.

Recrutarea, fără discriminare

Atunci când mergi la interviuri, trebuie să știi că angajatorii nu au dreptul să te întrebe dacă ești cumva însărcinată sau să te respingă pe motiv că ești proaspăt căsătorită și probabil vrei să faci un copil în viitorul apropiat.
ART. 27)
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă
Totuși, să fim rezonabile cu angajatorii, în ziua de azi este destul de dificil și costisitor pentru oricine să acopere un post. Dacă persoana nou angajată este deja însărcinată, recrutorii și superiorii posturilor vor trebui să o ia de la capăt în câteva luni.

Când afli că vei deveni mamă

Este alegerea ta când informezi la locul de muncă despre faptul că ești însărcinată. Doar că, din momentul în care duci adeverința de la medic, ești protejată de lege (detalii mai jos). Excepție: cazul în care compania intră în faliment, atunci chiar nu prea au cum să-ți păstreze postul 🙂

ART. 60
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la îm plinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Atenție! Dacă ai în plan să rămâi însărcinată prin intermediul fertilizării in-vitro, s-a introdus în Codul muncii:
Art. 1471 . [concediu de odihnă suplimentar pentru salariate]
(1) Salariatele care urmează o procedură de fertilizare, «in vitro», beneficiază anual, de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile care se acordă după cum urmează:
a) 1 zi la data efectuării puncției ovariene;
b) 2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Pentru a beneficia de aceste zile, trebuie să-i anunți pe colegii de la resurse umane pentru că este necesar să semnezi un act adițional la contractul de muncă.

Pe perioada sarcinii

Atenție la condițiile de muncă. După ce duci adeverința de la medic, angajatorul este obligat ca, în termen de 10 zile, să informeze ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) despre starea ta de graviditate. Apoi, vei fi programată la un control în urma căruia se va stabili dacă locul de muncă este sigur pentru o sarcină. În cazul în care lucrezi în ture sau cu substanțe cu risc, poate este nevoie să îți schimbe programul sau postul (art. 9 și 10 din OUG 96/2003)
ART. 128
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
În funcție de modul în care evoluează sarcina, medicul îți poate recomanda program redus (fără diminuarea drepturilor salariale) sau chiar concediu medical (de risc maternal).
Conform Ordonanței de Urgență nr. 96/2003, ai dreptul să mergi la doctor în timpul programului de muncă, atunci când ești însărcinată (într-o limită de 16 ore pe lună).
ART. 2
f) dispensa pentru consultații prenatale reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale pe baza recomandării medicului de familie sau a med icului specialist;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele prevăzute la lit. c) - e) pentru protecția sănătății şi securității lor şi/sau a fătului ori a copilului lor.
ART. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c) - e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condițiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
ART. 10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c) - e) au dreptul la concediu de risc maternal.
Cuantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării (cu condiția să fi achitat contribuția de asigurări sociale la stat).
Verifică, cu atenție, în această ordonanță de urgență, toate mențiunile care privesc starea de sănătate a ta și a fătului, toate drepturile și obligațiile tale și ale angajatorului. Sunt prevederi legate de amenajarea spațiului tău de lucru și condițiile de muncă, program etc.

Concediul de maternitate - prenatal și postnatal - este, în sine, un concediu medical

În perioada concediului pre și post-natal trebuie să ajungă la angajator, lunar, certificatul de concediu medical vizat de medicul tău de familie.

Sursă foto

După naștere

ART. 16 (OUG 96/2003)
Pentru protecția sănătății lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condițiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

După ce naști, pe lâgă noile responsabilități de mamă, e bine să te ocupi din timp de dosarul pentru solicitarea indemnizație de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului. După ce încetează concediul postnatal, angajatorul îți va elibera decizia de suspendare a contractului de muncă (este necesar depui cererea de intrare în CIC, pe 1 sau 2 ani). Adițional (îți sugerez să te informezi) din timp, cei de la DGASPC/primărie etc. este posibil să-ți solicite și o adeverință completată de angajator. Aceasta conține veniturile tale pe ultimele 24 de luni.

Cum se calculează indemnizația pentru concediul de creștere și îngrijire a copilului până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap

Indemnizația pentru CIC este 85% media veniturilor nete pe care le-ai obținut în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori lunii nașterii copilului. În prezent, există următoarele plafoane: indemnizația nu poate fi mai mică de 1250 lei dar pragul maxim este de 8500 lei.

Despre asta, am vorbit și cu Ruxandra Luca:

Ce drepturi ai, dacă alăptezi și te întorci la serviciu înainte ca cel mic să împlinească 1 an

ART. 17 (OUG 96/2003)
(1) Angajatorii sunt obligați să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dusîntors de la locul în care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unității încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condițiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Stimulentul de inserție

Se acordă în cazul în care obții din nou venituri (atenție, dacă este vorba despre un job, angajarea trebuie să fie pe perioadă nedeterminată), după luna în care tatăl stă acasă, astfel:

ART. 7 (OUG nr. 111/2010)
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).

Ce alte subiecte ai vrea să abordez/detaliez?

Dacă ai nevoie de ajutor în interpretarea legislației muncii sau în găsirea unui job care ți se potrivește atunci când te întorci la muncă, mă poți contacta: contact@oanaconstantinescu.com

 

Sursă foto antet

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...