Codul muncii, la fel ca alte legi, pare un hățiș de cuvinte de lemn. Cel puțin mie, până să-l folosesc la serviciu, așa îmi dădea senzația. Mai jos, am "decodificat" pentru voi cele mai relevante articole din legislația muncii pentru mame.
Recrutarea, fără discriminare
Când afli că vei deveni mamă
Este alegerea ta când informezi la locul de muncă despre faptul că ești însărcinată. Doar că, din momentul în care duci adeverința de la medic, ești protejată de lege (detalii mai jos). Excepție: cazul în care compania intră în faliment, atunci chiar nu prea au cum să-ți păstreze postul 🙂
(1) Salariatele care urmează o procedură de fertilizare, «in vitro», beneficiază anual, de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile care se acordă după cum urmează:
a) 1 zi la data efectuării puncției ovariene;
b) 2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Pe perioada sarcinii
În cazul în care o salariată se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c) - e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condițiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c) - e) au dreptul la concediu de risc maternal.
Concediul de maternitate - prenatal și postnatal - este, în sine, un concediu medical
În perioada concediului pre și post-natal trebuie să ajungă la angajator, lunar, certificatul de concediu medical vizat de medicul tău de familie.
După naștere
ART. 16 (OUG 96/2003)
Pentru protecția sănătății lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condițiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
Cum se calculează indemnizația pentru concediul de creștere și îngrijire a copilului până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap
Indemnizația pentru CIC este 85% media veniturilor nete pe care le-ai obținut în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori lunii nașterii copilului. În prezent, există următoarele plafoane: indemnizația nu poate fi mai mică de 1250 lei dar pragul maxim este de 8500 lei.
Despre asta, am vorbit și cu Ruxandra Luca:
Ce drepturi ai, dacă alăptezi și te întorci la serviciu înainte ca cel mic să împlinească 1 an
ART. 17 (OUG 96/2003)
(1) Angajatorii sunt obligați să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dusîntors de la locul în care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unității încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condițiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.
Stimulentul de inserție
Se acordă în cazul în care obții din nou venituri (atenție, dacă este vorba despre un job, angajarea trebuie să fie pe perioadă nedeterminată), după luna în care tatăl stă acasă, astfel:
ART. 7 (OUG nr. 111/2010)
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).
Ce alte subiecte ai vrea să abordez/detaliez?
Dacă ai nevoie de ajutor în interpretarea legislației muncii sau în găsirea unui job care ți se potrivește atunci când te întorci la muncă, mă poți contacta: contact@oanaconstantinescu.com