Încă înainte de a putea vorbi corect, copiii se exprimă prin sunete (uneori pe frecvenţe înalte), gesturi dar şi prin urmele pe care creionul le lasă pe hârtie. Desenele lor ne par, nouă adulţilor, cel puţin ciudate, poate chiar lipsite de sens. Dar pentru ei, un punct poate însemna cu totul altceva decât credem noi. Dacă, pentru noi, e clar ca lumina zilei că un lucru ar trebui să arate într-un anumit fel, mintea lor îl poate concepe net diferit.
Foto de Andreea Mira Photography
E greu să nu te pufnească râsul când copilul îţi explică foarte serios cum, în ilustraţia respectivă, aia e o vacă, ăla e un copil sau celălalt e un liliac. De exemplu, în opera de mai jos, în dreapta e un brad, creaturile respective (nu am reţinut ce sunt, să-mi fie cu iertare) au globuri în mâini şi urmează să le agaţe în brad.
Evident că mi se pare o realizare foarte simpatică, doar e copilul meu. Dar dincolo de asta, mă fascinează concentrarea pe care o are un om mic atunci când pictează sau desenează ceva. Parcă tot Universul se opreşte şi e atent la povestea pe care o creează.
Sau în desenul de mai jos, Peppa Pig se duce la munte cu un cadou, însoţită de zâne, floricele, păsărele şi inimioare :))
Aşa desenează ea în momentele "light" :)) . Dar la atelierul de storytelling cu Liviana Tane, când eu eram al Digital Parents Talks #7, Lidia a inventat şi desenat o istorioară despre Habarnam care se ducea să caute şopârle 🙂 Se pare că personajul ăsta i-a atras atenţia la grădiniţă, unde doamna educatoare le-a citit "păţanii" de-ale lui. Şi mai era ceva cu nişte lilieci care păpau sânge, însă destul de abstract ilustrat 🙂
Aici, Andreea a surprins un moment-cheie în care Liviana o întreba pe fii-mea dacă vrea să relateze ea povestea desenului ei sau preferă să o prezinte Liviana copiilor din sală. Lidia, mai rezervată în public, a ales cea de-a doua variantă.
Fiecare copil are poveşti de spus dacă ştim să le ascultăm şi...să le vedem. Vise, pasiuni, speranţe, emoţii, temeri care le bântuie gândurile, pe toate le aştern ei pe hârtie sub formă de istorisiri. Depinde de noi dacă reuşim să le desluşim şi să pricepem ce se ascunde în spatele lor.
De la Parenting PR am aflat despre competiţia lansată de Cartoon Network. Ca parte a Atelierelor Imaginaţiei Cartoon Network, portal online unde cei mici pot învăţa cum se realizează desenele animate preferate, concursul îi încurajează pe copii să dea frâu liber imaginaţiei şi să creeze propriile personaje, scenarii sau chiar propriile animaţii.
Copiii au posibilitatea, până pe 2 iulie, să-şi înscrie opera în mai multe categorii: desen, scenariu sau animaţie. Marii câştigători ai celor trei categorii vor primi câte o tabletă grafică, dar şi alte premii Cartoon Network. (sursa: comunicat de presă)