Expoziţie interactivă cu jucării de colecţie

Universul copiilor era, mai demult, construit din poveştile pe care şi le imaginau (singuri sau în gaşcă) în jurul obiectelor la care aveau acces şi cu care se puteau juca, de la beţele şi tufişurile din parc, până la bibelourile din vitrina bunicii. Îmi amintesc cu nostalgie ce prăjiturele din pământ coceam în Cişmigiu, pe lângă platan, într-o zonă mai ferită de ochii adulţilor. Sau cum foloseam o raţă de porţelan pe post de căluţ pentru păpuşele 🙂 Jucării aveam, nu pot nega, dar nu foarte multe, cred că nici 20% din ce are fii-mea acum (nu că ar fi un câştig faptul că sunt o grămadă, chiar dimpotrivă). Ţin minte că mereu mi-am dorit o Barbie adevărată, căreia să i se îndoaie braţele şi picioarele, dar n-a fost să fie (deh, abia apăruseră pe piaţă şi erau scumpe). Cu păpuşile pe care le aveam, cream diverse situaţii în care se pupau, se certau, dansau şi tot aşa (da, aveam şi păpuşi băieţi, dacă asta era întrebarea :)) )...am fost întotdeauna o fire romantică 😀 Nu am vreo jucărie de care să mă fi ataşat foarte tare dar mai sunt câteva pluşuri prăfuite care îmi aduc prin gând amintiri amestecate.

Am aflat despre un proiect tare drăguţ aşa voi reda, în următoarele rânduri, despre ce e vorba, pentru că vreau să aflaţi şi voi şi, dacă aveţi vreme şi curiozitate, să mergeţi să vizitaţi expoziţia. Am înţeles că e un muzeu mai atipic, adică unele exponate pot fi atinse! 🙂

Domnul Herţea este colecţionarul care toată viaţa a strâns jucării dintre cele mai diverse: făcute de copiii de la ţară sau create în fabrici, cumpărate din târguri din toată lumea, din plastic, metal sau lemn, mici, mari, lucioase, pufoase sau preţioase, toate, strânse cu bucuria că ele vor fi arătate într-un Muzeu al copilului.

Cadrul care a fost creat în acest sens este proiectul pilot Start! Muzeul copilului, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Elefanţi, cuci, cai şi EU, dar şi păpuşi, marionete, cerbi, mingi, maşinării delicate, mici instrumente muzicale şi clopoţei se prezintă pentru prima dată ochilor, mânuţelor şi curiozităţii copiilor, după ce au stat ascunse în lumea domnului Iosif Herţea. Şi pentru că lumea aceasta devenise prea mare, diversă şi interesantă, a fost numită colecţie şi a fost dăruită Asociaţiei Da’DeCe pentru că ea să fie deschisă şi disponibilă celor care ştiu cel mai bine ce să facă cu ea.

Vernisajul expoziţiei are loc joi, 8 iunie, ora 17.00, la Arcub, Sala Arcelor (str. Lipscani, nr. 84-90), iar expoziţia este deschisă, în Bucureşti, până pe 30 iunie 2017, apoi va fi itinerată la Braşov la muzeul Casa Mureşenilor şi la Cluj la muzeul Etnografic. În capitală, programul de vizitare este: miercuri-vineri 10.00-15.00, sâmbătă-duminică 10.00-18.00, luni, marţi – închis iar accesul este gratuit.

Ce obiective are proiectul?

  • o ocazie de a-i obişnui pe copii cu acest acest gen de manifestare, deoarece organizatorii speră să deschidă, în viitor, un muzeu al copilului
  • de a familiariza copiii cu ideea de jucărie veche şi cu grija faţă de ce este vechi, în general
  • interacţiune: copiii vor putea să-şi facă propriile lor jucarii, inspiraţi de cele expuse (5 spaţii interactive diferite)

”Expoziţia se doreşte a fi un loc de întâlnire pentru copii şi familii, în care să găsească jucării şi să descopere poveşti. Vizitatorii sunt invitaţi să interacţioneze cu piesele din expoziţie, să creeze poveşti, să deseneze, să confecţioneze păpuşi, să le joace în scenete de teatru şi să-şi caute locul preferat în expoziţie, animând-o cu prezenţa lor. Ei vor (...) putea la rândul lor alcătui colecţii de obiecte, selectându-le şi aranjându-le după dorinţă, dar şi ghidaţi de texte sau jucării”. Irina Hasnaş Hubbard, curator

Expoziţia este însoţită de mai multe ateliere şi programe educative:

1. Jucăriile sunt vii, ateliere teatrale susţinute de Daniela Mişcov (animator cultural) şi Bruno Mastan (actor păpuşar). Întâlnirile cu ei au loc sâmbătă, 10 iunie, între orele 16.00 şi 17.30 şi duminică, 25 iunie, între orele 11.00 şi 12.30. Participarea se face fără înscriere şi este gratuită.

2. Stories on the map – 11 iunie, orele 10.00-14.00 – un eveniment iniţiat de Ambasada Libanului la Bucureşti care se desfăşoară în mai multe spaţii din Arcub, inclusiv în expoziţia ”Elefanţi, cuci, cai şi EU” unde actorul Bruno Mastan va (re)crea poveşti româneşti şi orientale cu ajutorul păpuşilor din expoziţie. Participarea se face fără înscriere şi este gratuită, iar unele părţi din program se desfăşoară în limba engleză sau franceză.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...