Din dormitor se aud râsete voioase. Fii-mea se distrează la culme când soțul meu adaugă la toate frazele "caca și pipi" 🙂 Nu e cea mai academică discuție dar pe ea o destinde, e momentul ei preferat alături de tati. Seara, în timp ce eu sunt în baie și mă pregătesc de culcare, Lidia stă culcușită lângă el în pat. Mai mare dragul să îi auzi sporovăind somnoroși. Deși se dă el dur (domnul polițist, deh 🙂 ), tot tată de fată e.
Efectul tată
Poate că instinctul patern se trezește mai lent decât cel al mamelor. Posibil ca așteptările noastre în ceea ce îi privește pe ei să fie, uneori, diferite de realitate. Dar au și tăticii rolul lor în viața copiilor. Cei mici simt nevoia unor abordări diferite de cele materne. Iar noi femeile....noi simțim nevoia de sprijin moral dar și fizic. Și, în anumite cazuri, vrem să mergem la serviciu, știind că cei mici sunt în siguranță acasă, cu tati.
Relațiile apropiate dintre tată și copil sunt benefice pentru toată lumea – și nu doar în modul la care te poți aștepta: tații apropiați de copiii lor sunt de fapt mai sănătoși și au căsătorii mai fericite. Copiii sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic, mental și emoțional (se numește "efectul tată"). sursa Dove
Concediul paternal și de îngrijire a copilului
În unele familii, mamele sunt mai active sau poate au salariu mai mare și atunci alegerea logică este ca tații să stea în concediu de creștere copil. Cultura nu mai este una patriarhală, statutul bărbaților s-a schimbat. E timpul ca și tații să își asume poate la fel de multe activități alături de copii ca și mamele.
Conform unei analize globale realizate de UNICEF în 2018, 92 de state nu au politici naționale care să permită taților să primească concediu plătit pentru îngrijirea copilului. Astfel, aproape o treime din copiii de până într-un an – aproximativ 90 de milioane – locuiesc în țări unde tatăl nu beneficiază prin lege de nici măcar o zi de concediu paternal.
În țările unde tații beneficiază de acest drept, teama de a fi judecați de șefi, colegi sau familie și grija privind siguranța locului de muncă îi împiedică pe unii bărbați să accepte concediul paternal prevăzut de lege (raportul Helping Dads Care). În prezent, unul din cinci bărbați susține că nu își ia concediul paternal oferit de teama că își poate pierde locul de muncă.
Deși, în România, între anii 2012-2014, doar 4,5% dintre bărbații care au devenit părinţi au ales să intre în concediu de creştere a copilului, trendul este unul ascendent (analiză Smartree)
La noi în țară, Codul Muncii prevede 5 zile de concediu paternal + încă 10 zile lucrătoare (dacă proaspătul tată a urmat cursul de puericultură). În plus, bărbații au dreptul, la fel ca femeile, la concediu plătit de stat pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani. În compania unde lucrez eu, numărul bărbaților în concediu de creștere copil e egal cu cel al femeilor în CIC.
MenCare este o inițiativă globală care promovează implicarea mai mare a bărbaților și băieților ca părinți corecți, non-violenți, respectiv ca persoane care au grijă de cei dragi lor. MenCare are parteneri în peste 45 de țări care desfășoară activități bazate pe dovezi de promovare a politicilor, campanii, studii și programe pentru a implica bărbații în creșterea copilului, în îngrijirea adecvată a acestuia, în prevenirea violenței și în sănătatea mamei, nou-născuților și a copilului. MenCare consideră că adevărata egalitate de gen va fi atinsă doar atunci când bărbații vor prelua 50% din activitatea neremunerată de îngrijire a copilului și activitățile casnice, și că acest concediu parental egal, netransferabil și plătit este necesar pentru atingerea obiectivului global.
S-au alăturat campaniei "Dragi viitori tați", lansată de Dove Men+Care:
Daddycool: https://daddycool.ro/concediu-paternal-drept-legal/
Artistu: http://www.artistu.ro/jurnale/jurnal-de-tatic/de-la-taticul-artist-pentru-dragi-viitori-tati/
Taticool: https://taticool.eu/voi-intra-in-concediu-paternal-si-ma-simt-mai-barbat-ca-oricand/
Foto antet, cu fii-mea și soțul meu, surprinsă cu măiestrie de Seeds Memories