"Când ești copil, îți pui tot felul de întrebări, despre lumea în care trăiești, despre oamenii pe care îi întâlnești, despre limba sau limbile care te ajută să comunici. Vorbeam chiar adineauri cu colega mea despre cuvântul „fluture", în engleză butterfly, și cum copiii noștri se amuză imaginându-și o bucățică de unt care zboară prin aer. Nu se știe cu exactitate etimologia cuvântului, însă una dintre ipotezele populare este că vrăjitoarele se preschimbau în fluturi ca să pătrundă în casele oamenilor să le fure untul și deci chiar făceau untul să zboare. Gândul te transpune deja într-un alt secol, când lumea arăta foarte diferit. Poți afla multe despre oameni și lumea lor chiar și dintr-un singur cuvânt care te poartă într-un fel de aventură. De fapt, acesta este și cuvântul cheie pentru noi, o aventură educațională." Dacă începutul articolului v-a intrigat, vă invit să citiți ce mi-au mai spus cei care au creat conceptul EdVenture cursuri de engleză pentru copii.
E important ca cei mici să vorbească și să scrie corect în limba engleză
De mici, copiii folosesc smartphones, tablete și calculatoare. Sunt expuși de timpuriu la diverse video-uri online și conversații mai mult sau mai puțin elevate.
Capacitatea de exprimare, atât în limba română cât și într-o limbă de circulație internațională, a devenit indispensabilă. Engleza e prezentă în mai toate ariile vieții noastre. De aceea, mie mi se pare foarte important să învețe să folosească în mod corect limbile vorbite. Iar certificarea abilităților vine ca o completare firească.
Eu am obținut diploma Cambridge în timpul liceului. Am fost mândră pentru că am reușit să trec cele 5 probe destul de dificile. Însă mi-a plăcut mereu limba engleză, m-a atras de când eram la grădiniță. Iar "obsesia" mea pentru vorbit și scris corect gramatical mi-a rămas, chiar dacă nu am urmat studii de filologie.
Cursuri de engleză sub formă de aventură educațională
Primul manual pe care l-am folosit la cursurile de engleză Cambridge YLE (Young Learners of English) se intitula chiar English Adventure și exact asta ne și dorim pentru cursanții noștri: un proces de învățare precum un quest sau journey cât mai interactiv și personalizat, în care ei să fie protagoniștii.
"În foarte multe cazuri, cursantul este pus în rolul de personaj secundar. Este cumva și firesc când e vorba de o materie precum istoria (unde trebuie să reții multe lucruri așa cum sunt), însă în cazul unei limbi străine intervin și alți factori:
- înveți cum să îți dezvolți și comunici personalitatea
- cum să înteracționezi cu alții
- să negociezi posibile diferențe sau conflicte
- cum să îti identifici si controlezi emoțiile
E mult mai multă libertate, iar cursanții, deși bineînteles sub îndrumarea profesorului, trebuie să fie in charge, să își poate comunica gândurile, propriile emoții, curiozități. Noi îi motivăm să descopere mai multe și să pună ei întrebările. Uneori reușim imediat, alteori s-a întâmplat să apară mai târziu o reacție ce părea coincidentală, un fel de caz frumos de efectul fluturelui, iar alteori nu caută mai departe dar tot rămân cu ceva. Un copil, de exemplu, ne-a adus aminte după 4 ani cum i-am explicat pronunția unui cuvânt.
Când se simt liberi și dornici să comunice despre ei și în limba engleză, le este mai ușor de multe ori și să învețe structura examenelor, strategiile de abordare și au în general mai multă încredere în sine și rezultate mai bune la examene" mi-au spus reprezentanții EdVenture.
Ce îi deosebește pe cei de la EdVenture de alte școli de profil
În primul rând, echipa fantastică. Profesorii de la EdVenture sunt entuziaști, prietenoși, dedicați. Și toți dețin certificate Cambridge.
"Cursurile noastre de engleză au un scop dublu:
- Cursanții sunt încurajați să se simtă în pielea lor în limba engleză. Începem prin clădirea fundației și le oferim instrumentele necesare pentru a putea comunica, nivel cu nivel, până ajung la o comunicare liberă și autentică.
- În același timp îi pregătim și pentru examenul corespunzător nivelului respectiv. Acordăm foarte multă importanță structurii și strategiilor necesare pentru a putea face față examenului Cambridge la finalul perioadei de pregătire. Se lucrează pe modele de teste, organizăm simulări și oferim feedback în toată această perioadă."
În ultimii ani, rata de promovabilitate la examenele Cambridge în rândul cursanților noștri care au avut recomandarea să susțină examenul este de 100%.
Diploma Cambridge: un obiectiv mai ușor de atins
În cadrul cursurilor de engleză pentru copii EdVenture, examenul Cambridge e opțional.
"Cu toate acestea, mulți cursanți aleg să îl susțină pentru că poate fi foarte motivant și încurajator. În general, pentru cineva care învață o limbă străină fără să aibă cunoștințe legate de cadrul european comun de referinţă sau de ce înseamnă un nivel de cunoștințe, progresul pare ceva abstract, o chestie amorfă sau imperceptibilă.
Examinările Cambridge îi ajută să observe punctual cât de mult progresează. Când înveți un "skill" ai tendința să te blochezi pe ceea ce nu știi, dar când primesc recomandarea să susțină examenul Cambridge, cursanții se pot bucura de tot ceea ce știu de fapt. Să zicem că e asemănător învățatului să cânți la chitară. Nu ești încă fluent și te poate demoraliza că nu nimerești toate corzile din prima, dar ai învățat un cântec bine și îl poți cânta în fața unei organizații renumite și nepărtinitoare și primești feedback pozitiv. Experiența poate aduce foarte mult respect de sine, dar și acea convingere esențială că dacă încerci și muncești poți reuși.
În plus, unele certificate pot echivala teste naționale, ceea ce constituie un avantaj foarte mare. De exemplu, testele Cambridge YLE Movers și Flyers pot echivala proba de competență lingvistică la admiterea în clasa a V-a cu program intensiv engleză. Alte examene Cambridge pot echivala proba de evaluare a competențelor lingvistice de la bacalaureat. Deci categoric există avantaje."
Ce se întâmplă în cazul în care copilul nu este pregătit să dea examenul Cambridge?
Ca orice testare, poate fi și o experiență negativă.
"Sunt foarte importante pregătirea temeinică, exersatul pe modele de teste atât în clasă, dar și simulând condițiile de stres ale examenului, și, nu în ultimul rând, informarea cursanților (și a părinților). Ei au nevoie de feedback pentru a lua o decizie informată.
Spre finalul cursului, profesorul recomandă sau nu susținerea examenului. Mereu ne gândim cum e mai bine pentru fiecare cursant în parte, deoarece fiecare caz fiecare e diferit. În plus, facem recomandarea ținând cont de mai mulți factori, nu doar de progresul făcut, dar și de factori afectivi. De exemplu, poate cineva a progresat foarte mult, însă încă nu își poate ține emoțiile în frâu. Poate fi dăunător să îl pui într-o situație în care primează șansele de eșec, mai ales când cursantul și/sau părinții nu se așteaptă la eșec. Cursantul ar putea asocia experiența examenului (și deci limba străină) cu ceva negativ și atunci și-ar putea dezvolta o barieră afectivă ce i-ar încetini un progres viitor.
Profesorul comunică recomandarea sa de a susține sau nu examenul, însă până la urmă e tot alegerea cursantului/părintelui. Le-aș recomanda părinților să păstreze legătura cu profesorul pentru a fi cât mai informați și pentru a-și putea calibra corect așteptările, și să comunice deschis cu copiii lor. În mod ideal, ar trebui să fie decizia informată a cursanților. Ei trebuie să fie protagoniștii."
Ce pot face copiii care nu au posibilitatea de a urma cursuri?
În final, m-am gândit la familiile care nu au resurse financiare suficiente pentru a-și înscrie copiii la cursuri de limba engleză. Cei de la EdVenture mi-au răspuns, la fel de deschis și cald ca la celelalte întrebări:
Sfatul nostru pentru cei care doresc să învețe limba engleză este să aibă contact cât mai des cu materiale în limba engleză: audiobooks, cărți de exerciții, cărți scrise în limba engleză, filmulețe educative, site-uri cu resurse, podcast-uri și aplicații gratuite. Cu cât un copil are mai mult contact cu o limba străină, cu atât va deprinde mai multe abilități de comunicare in acea limba și i se vor deschide mai multe oportunități