"Mami, mai vreau să dau teste de genul ăsta! Mi-a plăcut mult și aș mai fi stat!" După 2 ore și jumătate, fii-mea a ieșit cu un entuziasm uimitor având în vedere că tocmai fusese la o testare. Examenele nu o încântă, de obicei. Doar că evaluarea de la Romanian Gifted School nu a fost una cu care e ea obișnuită. WISC IV scoate în evidență informații cu privire la coeficientul de inteligență cognitivă, emoțională, socială și comportamentală. Pe baza rezultatelor, copiii care învață la școala respectivă sunt îndrumați pentru a-și dezvolta abilitățile deosebite.
Testarea WISC IV, raportul și discuția cu specialiștii
Evaluarea trece copilul printr-o serie de activități care îi permit psihologului să acorde scoruri pe diverse scale de abilități. De exemplu, pentru înțelegerea verbală, Lidia a primit sarcina să explice o serie de concepte. Toate activitățile încep de la ceva mai simplu, mergând înspre itemi din ce în ce mai complecși.
Scala de Inteligență Wechsler pentru Copii - ediția a IV-a (Wechsler Intelligence Scale for Children - Fourth
Sursa: raportul WISC primit de la Romanian Gifted School
Edition) este un instrument clinic, administrat individual, care evaluează abilitatea cognitivă a copiilor cu vârste
cuprinse între 6 ani și 0 luni și 16 ani și 11 luni.
Scala WISC-IV oferă scoruri compozite care reprezinta funcționarea intelectuală în domenii cognitive
specifice: Indexul de Înțelegere Verbală, Indexul Raționamentului Perceptiv, Indexul Memoriei de Lucru și Indexul
Vitezei de Procesare. Totodată, oferă informații despre abilitatea intelectuală generală a copilului - Coeficientul de
inteligență total (CIT). Scopul testului este de a determina care sarcini sunt parcurse bine de copil și care sunt
mai dificile pentru el.
Din ce mi-a spus Lidia, partea în care trebuia să explice anumite cuvinte sau concepte i-a plăcut cel mai mult. Acolo a avut și scorul cel mai mare și, conform raportului, raționamentul verbal și exprimarea sunt abilitățile ei cele mai dezvoltate. Oare pe cine o moșteni? :))))
Alte activități s-au bazat pe ordonarea sau selectarea unor imagini având o logică în spate. Au mai fost și itemi care măsurau capacitatea de memorare (i se spunea un șir de numere și ea trebuia să-l repete, inclusiv de la coadă la cap).
Testul mai evaluează inteligența fluidă, coordonarea vizualo-motorie, atenția, motivația, capacitatea de concentrare.
Lidia are de îmbunătățit viteza cu care lucrează. Asta știam deja despre ea, urmărind-o la teme. Dar, cumva, viziunea de ansamblu devine mult mai clară după raportul respectiv.
După primirea raportului, a urmat o discuție cu psihologul care a evaluat-o și cu Simona Mitrea, fondator și director al Romanian GIfted School. Se pare că viteza și capacitatea de concentrare mai mici pot fi în strânsă legătură cu o anxietate de performanță. Mi se confirmă din nou că teama că nu o să iasă bine ce face sau cum e așteptat de la ea, o influențează destul de tare. Specialistele cu care am discutat mi-au spus că ritmul de procesare poate fi amplificat prin muzică sau tehnici de învățare rapidă.
Ceea ce a mai rezultat din evaluare este că fii-mea are un stil mai degrabă introspectiv. E reținută în situațiile noi, mai întâi observă, analizează și, după înțelegerea contextului, revine în interacțiune. Mi se pare o informație foarte utilă, care mă ajută să-i percep mai bine motivele din spatele comportamentului și al reacțiilor.
Prin ce se diferențiază Romanian Gifted School de sistemul clasic de învățământ
În primul rând, diferența pornește de la misiune: un proces educațional personalizat, pe baza profilului fiecărui copil. În urma testării WISC, se stabilesc abilitățile înalte și zonele de îmbunătățit.
E important de menționat că testarea WISC se face în principal cu scopul înscrierii copilului la Romanian Gifted School, nu este un cabinet psihologic separat școlii.
Cei care ghidează procesele de învățare în cadrul școlii au permanent în vedere traseele individuale stabilite pentru copii și urmăresc evoluția lor. Tehnicile sunt adaptate pe parcurs, în funcție de obiectivele setate.
Din 6 în 6 săptămâni se reevaluează nivelul la care au ajuns elevii, pe baza proiectelor la care au avut de lucrat.
În al doilea rând, scopul învățării la Romanian Gifted School e clar: creșterea cogniției, coroborat cu dezvoltarea socială și emoțională. În plus, părinții sunt permanent implicați de către școală în evoluția copilului lor.
Mi-am notat câteva tipuri de activități axate pe fiecare direcție principală de dezvoltare:
- partea lingvistică - storytelling, dezbateri, teatru
- logica - gramatică, structură
- conceptualizare - antreprenoriat, limba japoneză, project management
- aritmetică - logică-matematică, științe integrate
- viteza de procesare - muzica, creierul kinestezic, tehnici de învățare rapidă
Mi-a plăcut conceptul după care se ghidează: prin Conul Învățării, Edgar Dale (1969) spunea că, după 2 săptămâni, reținem 10% din ceea ce citim, 20% din ce auzim, 90% din ceea ce spunem și facem. Iar la Romanian Gifted School, învățarea se bazează pe aplicabilitate practică, hands on.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă recomand să vizitați site-ul Romanian Gifted School și să vă programați copiii la o testare, mai ales că înscrierile în noul an școlar sunt în toi.
***
sursă foto antet Pexels