Puneți telefoanele sub scaun/în geantă. Serios, nu faceți poze, nu dați check-in sau scroll, lăsați deoparte online-ul și fiți prezenți la ceea ce se întâmplă aici și acum... În fața noastră era o tipă într-o rochie maxi de blugi și în adidași. Cu părul strâns lejer în coadă și un machiaj relaxat, Monica a interpretat un rol pe scena Webstock 2019. Nu mă refer la faptul că nu ar fi fost autentică, ci tocmai că rolurile fac parte din viața noastră. În funcție de etapa în care ne aflăm, expunem fațete diferite ale personalității noastre. La fel cum și comportamentul consumatorilor de internet se modifică în timp.
Monica Jitariuc (Managing Partner, The Practice) ne-a mărturisit că s-a măritat cu o lună în urmă. Și, urmărind nunți opulente în online, a decis organizeze una restrânsă și discretă pentru ea. Asta a fâcut-o să se simtă fericită și în largul ei. Prezentarea ei a fost despre cum să petrecem cât mai puțin timp online, pentru a ne rămâne timp să ne trăim viața - cea offline, reală.
Soluțiile Monicăi pentru Digital Wellbeing sunt:
- Screen Time pentru monitorizarea și reducerea timpului în fața ecranelor
- Mai puțin personal broadcasting
- Trăiește pentru a-ți trăi viața, nu neapărat pentru a o povesti
Tot despre un fel de detox digital a vorbit și Nansi Lungu (Behavioural Analyst la Bitdefender), adică o combatere a ignoranței din comportamentul online. Ne îndeamnă să devenim conștienți de informațiile pe care le transmitem deoarece internetul e construit previzibil, pentru a ne da exact ceea ce ne așteptăm. Asta e cauza fragilității pe care ne-o conferă expunerea la mediul online. Prin comparație, mediul extern este unul în care avem provocări și nu știm ce urmează, doar că noi ne pierdem instinctul de a ne apăra atunci când navigăm pe internet.
"Oamenii nu mai văd nicio valoare în datele personale".
Să ne debarasăm de falsitate, a fost subiectul lui Cristian China Birta. În stilul său spumos, ne-a dat exemple de fake influencing de pe "interneți". Și tare am fi râs dacă nu ar fi fost cam de plâns un pic.
"53% dintre români accesează social media imediat ce se trezesc".
Realitatea doare dar dacă o observăm din timp, putem să ne modelăm comportamentul pentru a reduce dependența asta de a fi online, vizibili, expuși.
Calitate, strategie, atenție la detalii, autenticitate au fost mantrele multora dintre speakerii de la Webstock 2019. Dacă nu chiar ale tuturor - nu am reușit să îi ascult pe toți dar voi urmări înregistrările online.
Rareș Năstase de la "România, te iubesc" a pus accent pe munca din spatele fiecarei ediții a emisiunii, pe documentare și pe efortul de echipă. Lucruri care, de alfel, se văd, rezultatul e într-adevăr spectaculos.
Mircea Bravo e un concept în spatele căruia sunt, de fapt, vreo 11 oameni. Mircea Popa și colegul lui, inițiatorii proiectului, au vorbit despre autenticitate. Povestea lor a devenit una de succes abia când și-au găsit formatul cu care se simt cel mai confortabil. Preluatul ideilor, spun ei, poate fi un punct de pornire dar nu are cum să susțina la infinit un proiect care se vrea original, de calitate.
Vali Petcu (Zoso) a venit cu exemple de "așa nu". De la reclame la băuturi alcoolice cu sticle pline și capacul pus, la "influenceri" care fac poză în timp ce conduc mașina pe banda a 2-a.
Trend-ul în online despre care s-a vorbit la Webstock, acest detox digital, înseamnă: fără rabat la calitate, fără falsitate, fără timp pierdut aiurea pe net.