În urmă cu o lună, am asistat la o "discuție relaxată despre subiecte dificile". Dacă tot suntem în pline Sărbători de iarnă, m-am gândit acum că e un moment bun să vorbim despre alcool 😀 Revenind la conferință 🙂 întâlnirea a avut la bază amplul studiu "Stiluri parentale şi influenţa asupra consumului de alcool la minori", dezvoltat de Ursus Breweries, în parteneriat cu Demos Marea Britanie și Institutul de Politici Publice. Dacă aveți puțin timp, puteți răsfoi broșura cu rezultatele analizei. Una dintre concluziile principale: stilul parental autoritar crește incidența consumului de alcool în rândul copiilor sub 18 ani.
În anul 2016, în România, consumul de alcool la tinerii de 15 ani era de 31,42% (sursa)
Federația ONG pentru copii și CDEP Step by Step, cu sprijinul Ursus Breweries, au lansat proiectul ”Reziliența și prevenirea violenței în contextul consumului excesiv de alcool în rândul familiilor din România”. Se va derula până în aprilie 2020 și vine în continuarea unui alt program asemănător, în cadrul căruia peste 2000 de părinți din Bucureşti și județele Brașov, Buzău, Cluj și Timiș au beneficiat de informații și consiliere din partea experților în psihologia copilului. Ghidul pentru "Părinți eficienți" poate fi descărcat de aici.
Mai jos, redau punctele importante pe care le-am reținut din dezbatere.
Modul în care minorul este educat are impact asupra consumului de alcool la maturitate
Daniela Gheorghe, psiholog, președinte Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie (FICF)
În ce constă autonomia copiilor? Să nu depindă de nimeni, să-și aleagă singuri drumul în viață.
Cum obțin copiii autonomia? Printr-un parenting echilibrat. Suntem tentați să confundăm asigurarea siguranței cu controlul. Supracontrolul vine din frustrările noastre.
Cele 4 stiluri parentale (autoritar, neglijent, permisiv, democratic) sunt clasificate în funcție de niveluri de control și afectivitate. Ne referim la proces, nu la persoane. Le putem avea pe toate patru, în procente diferite care se schimbă pe parcursul vieții.
Așteptările noastre, ca părinți, sunt foarte importante - cu cât sunt mai aproape de realitate, cu atât mai bine. Mai puțină presiune, atât pe noi cât și pe copii. Programul prea încărcat și activitățile extrașcolare prea multe reduc timpul de calitate petrecut cu copiii.
Există o relație între așteptările foarte ridicate ale părinților și eșecul copiilor. (recomandare carte/studiu Prețul privilegiului)
! Atenție la stabilirea limitelor, dar și la falsa stimă de sine.
Stima de sine înseamnă stabilirea de reguli fără a le impune.
A scăzut vârsta de la care se identifică depresia la copii.
! Satisfacerea nevoilor, nu a dorințelor.
Responsabilizarea copiilor - prin implicarea în treburile casei. Crește coeziunea în familie, cresc șansele de integrare, adaptare socială și profesională.
Carmen Anghelescu, psiholog, expert CEDP Step by Step
Niciun bebeluș nu rămâne în brațe. Ei plâng pentru că au motive. Acesta e nucleul atașamentului - sa aparțin cuiva și să-mi aparțină cineva.
Toleranță 0 la alcool pe perioada sarcinii.
Responsabilitatea se formează din primele 1000 de zile de viață.
Testul bezelelor - este un studiu realizat de Stanford iar partincipanții au fost copii de 3-4 ani. Cercetătorii au verificat capacitatea celor mici de a-și amâna o bucurie. Cei care au reușit să-și înfrâneze impulsul de a lua bezelele, au ajuns să lucreze în funcții de nivel înalt (studiul s-a derulat pe o perioadă lungă de timp).
Pentru a lua decizii, oamenii trebuie să facă alegeri. E bine să îi încurajăm pe mici sa facă alegeri și să ii susținem în deciziile luate. Să-i punem în situația de a formula întrebări și de a găsi răspunsuri.
! Atenție la perioada "de ce".
Cristina Koleci, trainer și career coach pentru copii și tineri
Cristina Koleci susține training-uri experiențiale. Este profesor și lucrează de 25 de ani cu adolescenți.
Despre adolescenți
Nu-și mai găsesc locul în propriul corp, sunt foarte preocupați de imagine. Apartenența la grup e importantă pentru ei, devin independenți de părinți. Dezvoltarea imatura a creierului ii face sa devina impulsivi - de aici derivă buzurile. În adolescență apar bulimia și anorexia.
Controlul se negociază cu adolescenții.
Ce avem de făcut: să le insuflăm încredere, să ne povestească tot ceea ce face. Indiferent ce ne spun, să nu părem alarmați, să nu criticăm. Să punem întrebări, inclusiv despre ce consecințe consideră ei că vor avea acțiunile lor (Ce crezi ca s-ar putea întâmpla? Care ar fi riscurile?)
Restricțiile referitoare la tehnologie sunt așteptări nerealiste pentru că au crescut cu ea.
Generația actuala nu mai are răbdare. Adolescenții sunt în acord cu viteza cu care se schimbă totul.
! Unui adolescent ii poți capta atenția în maxim 8 secunde.
La job cu Generația Z
E important ca industriile să se adapteze și sa creeze echipe mixte. Tinerii din generația Z au capacitatea de a cauta informații, de a găsi soluții, sunt creativi.
Detalii program 2019-2020 - "Stiluri parentale şi influenţa asupra consumului de alcool la minori"
Programul continuă în șapte județe din țară (Brașov, Buzău, Sălaj, Timiș, Satu Mare, Vaslui, Dâmbovița) și București, prin ateliere de formare pentru creșterea competenței profesioniștilor din educație de a lucra cu părinții și cu ateliere de suport pentru părinți. De asemenea, în cadrul proiectului, profesioniștii care lucrează cu părinții au la dispoziție platforma educatieparentala.ro. Aceasta oferă profesioniștilor cadrul necesar pentru formarea profesională și le dă posibilitatea de a deveni educatori parentali.
Temele abordate în sesiunile de lucru se concentrează pe abilitățile de parenting, gestionarea stresului și a furiei, comunicarea eficientă cu cei mici, reziliență, disciplinare și reguli, prevenirea abuzului sau prevenirea consumului de alcool în familie. În total, la finalul proiectului, aproximativ 10.000 de persoane vor fi informate despre consumul de alcool prin intermediul materialelor promoționale, atelierelor de lucru, întâlnirilor cu părinții și profesioniștii și al rețelelor de socializare. (sursa - comunicat de presă)