Eu care, acum un an şi ceva, nu mă panicam la un strănut de-al copilului, de când a intrat în colectivitate şi o aud pe Lidia că strănută, îmi vine să o iau la sănătoasa, să mă bag într-o gaură de şarpe şi să ies de acolo după cel puţin o săptămână, după ce se va fi terminat răceala (în situaţia optimistă). Pe anul în curs, e la a treia infecţie respiratorie, dintre care două destul de lejere şi una cu "cântec", adică viroză serioasă, cu febră 40 peste 4 zile, bronhii inflamate, la un pas de pneumonie (boală care, evident, s-a plimbat nestingherită pe la noi toţi şi ne-a umplut de "veselie").
Aşa că m-am deplasat spre Libăria Humanitas Cişmigiu, cu vântul de Calea Victoriei umflându-mi generos pletele (mi-a plăcut poza de mai jos, de la eveniment, pentru că mi-a surprins părul aranjat la spate, din faţă nu arată aşa bine 🙂 ), făcându-mă să mă doară o ureche, dar şi cu o licărire de speranţă în suflet, pentru că urma să aflu mai multe despre răcelile frecvente ale copiilor şi soluţii pentru a le combate. "Maratonul de sănătate", un proiect de informare prin dialoguri deschise, organizat de Secom®, în colaborare cu Ana Nicolescu (Mămica Urbană), concret spus un ciclu de seminarii, desfăşurate pe trei secţiuni, în care se vor aduce în prim plan o serie de probleme şi comportamente care au un impact negativ asupra sănătăţii, oferind o perspectivă holistică asupra acestora.
Întâlnirea a debutat cu câteva acorduri melodioase care au răzbătut din flauturile a două fete talentate, eleve la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”. Momentul a avut sens pentru tema serii, cu ocazia asta am aflat de la profesoara lor ceva ce m-a surprins:
Problemele respiratorii pot fi tratate şi chiar prevenite, prin întărirea muşchilor aparatului respirator. Învăţând să cânte la diverse instrumente de suflat, s-au vindecat tineri afectaţi de astm şi de alte tulburări similare.
Apoi, a luat cuvântul Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie cu profil pediatrie, Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică. Mi-a atras atenţia modul ferm de a aborda tema, având la activ foarte mulţi mini-pacienţi cu infecţii respiratorii, care i-au călcat pragul. Dna doctor ne-a explicat că nu ne putem aştepta să avem copii mereu sănătoşi dacă nu există dispensere de igienizare în fiecare clasă, dacă îi hrănim pe copii cu preparate nepotrivite (povestea, de exemplu, cum părinţii veneau la cabinet cu sucuri acidulate şi le dădeau şi copiilor), dacă nu îi scoatem cât mai des în aer liber pe copii (chiar şi la -4 grade), dacă nu aerisim frecvent camerele şi sălile de clasă etc.
De altfel, statisticile arată că peste 25% dintre copiii cu vârsta până la un an şi 18% dintre copiii între 1-4 ani, din ţările dezvoltate, suferă din cauza infecţiilor respiratorii recurente. În plus, într-un an, copiii pot face între 5 şi 8 episoade infecţioase, în timp ce la copiii aflaţi în colectivitate numărul acestora creşte.
Dr. Herdea a insistat apoi pe importanţa imunomodulării, pentru a stimula rezistenţa la boli. Şi a vorbit despre "creierul intestinal" care formează anticorpi şi poate fi sprijinit prin cure de pre şi probiotice şi prin prevenţia cu tratamente naturiste potrivite rezultatelor analizelor. De exemplu, dacă imunoglobulina A este mai redusă, apar probleme de imunitate, infecţii respiratorii, urinare; pentru creşterea valorii imunoglobulinei A, există remediile naturale cu colostrum şi probiotice (ceea ce tocmai am comandat, vă voi povesti cum ne simţim după cură - se recomandă în special în lunile cu "r"). Mi s-a mai părut interesant şi complexul pe bază de argint coloidal, First Defense (funcţionează atât ca imunomodulator cât şi imunostimulator), pentru susţinerea imunităţii copilului şi reducerea timpului de recuperare după episoadele infecţioase. Din punctul meu de vedere, o mare problemă cu tratamentele pe bază de multi-tot felul, este excesul de substanţe care pot face organismului mai mult rău decât bine. Cei de la Secom s-au gândit la asta şi menţionează clar că orice produs trebuie administrat conform indicaţiilor unui medic specializat pe astfel de produse:
Asocierea produselor destinate stimularii imunităţii se recomandă a se face foarte atent, pentru a evita polipragmazia (situaţia în care unui pacient i se prescriu prea multe medicamente).
În concluzie, mi-a plăcut ceva ce dna doctor a precizat de mai multe ori, în ideea în care menţinerea rezistenţei la boli e un mare cumul de informaţii, efort, conştientizare, deschidere dar şi fermitate:
Nu există panaceu, ci doar implicare, asumare şi responsabilitate.
2 răspunsuri la “Despre infecţiile respiratorii frecvente la copii”
A fost frumos si util! Multumim pt invitatie 🙂
Cu plăcere 🙂