De ce nu scriu doar ca să scriu

Multă, enorm de multă informaţie se vehiculează peste tot în mediul online. Fiecare îşi dă cu părerea sau fiecare dă cu parul, depinde de felul în care se exprimă. În special în rândul părinţilor, orice chestie poate deveni subiect de discuţie inflamabilă. De la a pune o întrebare până la a da sfaturi (im)pertinente, e doar un click distanţă. Am mai scris ce cred eu despre înverşunarea de pe Internet şi din offline, căreia nu-i văd sensul.

Blogging-ul este o bucată din vasta "bibliotecă" online de păreri, o scriitură ce a luat amploare în România ultimilor ani. Din exterior, se vede ca un ocean de opinii de toate soiurile şi culorile, ceva din care cu greu îţi poţi da seama dacă e pe bune sau nu, dacă e recomandare plătită şi atunci lumea consideră că blogger-ul scrie pentru că apoi primeşte ceva în schimb, dacă părerea e de specialist sau ba (adicătelea, are studii şi experienţă în domeniu? sigur, specialişti nu pot şi nu trebuie să fie substituiţi dar asta e altceva), dacă omul chiar a trecut prin ceea ce zice acolo sau doar a auzit (în a doua variantă, ferească sfântul să dea vreun sfat, atâta îi trebuie).

De ce scriu eu?

1. Pentru că asta mă ajută să mă descarc de o groază de lucruri şi, punând pe tapet o parte din viaţa mea personală, reuşesc uneori să avansez cu rezolvarea unor dileme

2. Pentru că am descoperit ulterior că asta îi ajută şi pe alţii care trec prin stări similare, să afle unele răspunsuri sau să-şi dea seama măcar cum să-şi pună întrebările pentru a găsi soluţii

3. Pentru că îmi place să cunosc mame fascinante (pentru mine, de altfel, toţi oamenii sunt unici şi, deci interesanţi), care se pricep la diverse lucruri, de la care eu învăţ şi m-am gândit că pot intermedia treaba asta frumoasă, pentru a inspira şi alte persoane

Nu scriu doar ca să scriu ceva, ci doar atunci când simt că am ceva relevant de spus, în comparaţie cu informaţia deja prezentă online (nu am o pasiune în a repeta ce au spus alţii dar uneori e posibil să am păreri asemănătoare). Nu scriu cu scopul de a primi bani sau produse. Dacă fac bartere, recomand doar atunci când am testat. Dacă aş şti că e vreun risc de a-i face cuiva rău prin acea recomandare, nici nu mă gândesc să public. Da, am câteva articole pentru care am primit bani, din păcate nu prea multe pentru că scriu rar, când apuc, şi atunci am prezenţă online firavă rău. Momentan, eu nu trăiesc din asta, nu am timp să mă documentez mai mult, să scriu mai des şi atunci e doar la nivel de hobby.

Dar unii fac blogging de ani întregi, scriind aproape zilnic texte de calitate, cu pasiune şi efort, ca într-un business de succes. Sunt profesionişti şi se pricep la asta, motiv pentru care îi apreciez.

A primi bani pentru a scrie pe blog, atunci când articolele sunt sincere şi exprimă strict părerea personală, ajută bloggerii să reziste pe piaţă şi să evolueze. Dacă nu ai un brand serios în care să investeşti pentru a avea vizibilitate şi a clădi încredere, dacă nu scrii original dar totuşi cât mai des (5-6 articole pe săptămână), dacă nu ai o etică şi o coloană vertebrală, dacă nu te perfecţionezi cu timpul şi rămâi blocat în nişte canoane, nu poţi fi un influencer în blogging. Cam ca un scriitor care nu-şi vinde cărţile. Sunt lucruri pe care le ştiam dar mi s-au confirmat la Social Media for Parents 2016, prima ediţie la care am fost prezentă. Mi-a plăcut că s-a pus accent pe autenticitate, etică, pe neconcurenţialitate între bloggeri, pe importanţa ca fiecare să-şi vadă de treaba lui, fără bullying, fără bullshitting, pe a nu dezinforma cititorii. Pentru că nu am putut să stau la tot evenimentul, azi abia am apucat să mă uit la restul înregistrării şi am proaspăt în minte toată treaba. Vă invit să ascultaţi ce s-a discutat, ca să vedeţi că blogging-ul de parenting e o chestie serioasă, nu o joacă de copii. Atunci când ambele părţi (autorul şi cititorii) o tratează aşa.

13735739_927973323991924_5412442908171288243_o

 

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Un răspuns la “De ce nu scriu doar ca să scriu”

Cu siguranta nu este o joaca de copii 🙂 Respect pentru toti cei ce scriu. Cu inima 🙂

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...