Un adult își verifică telefonul mobil, în medie, de 200 de ori pe zi (Dr. Mary Aiken, cyberpsiholog). Internetul e ca un imens aparat de jocuri tip slot-machine. În orice moment, putem găsi ceva care să ne atragă atenția, un link, un e-mail atractiv, o reclamă de interes. Aceasta poate atinge exact punctele noastre sensibile, generând reacții pozitive sau, de multe ori, negative. De aici derivă dependența despre care se tot vorbește în relație cu tehnologia. Tehnologia este un fapt, nu putem renunța la ea complet. Ceea ce face diferența este cum ne adaptăm comportamentul față de ea.
Tehnologia este aici pentru a ne servi, nu pentru ca noi să devenim sclavii ei.
Copiii sunt expuși, încă de la naștere, la tehnologie. Chiar dacă nu țin ei în mânuțe telefonul sau tableta, îi observă pe adulți făcând asta. La câțiva ani, lucrurile se complică...
V-ați pus vreodată întrebările de mai jos?
1. Copilul are accese de furie sau devine agresiv atunci cand ii ceri să se oprească din folosirea ecranelor?
2. Copilul devine agitat atunci când îi ceri să se oprească din folosirea ecranelor sau se simte mai bine şi mai calm atunci când le foloseşte?
3. Copilul minte în legătură cu folosirea ecranelor sau se ascunde undeva pentru a nu fi văzut că le foloseşte?
4. Copilul arată lipsă de interes faţă de alte lucruri care nu sunt conectate la ecrane (de exemplu: joaca fără ecrane, mersul la şcoală, jocul cu alţi copii)?
5. Copilul preferă să petreacă timp pe ecrane în loc să petreacă timp cu prietenii şi nu este interesat de nimic altceva decât de folosirea ecranelor?
6. Copilul refuză să meargă la culcare din cauza folosirii ecranelor sau are dificultăţi în a dormi fără ele?
7. Copilul pare preocupat de folosirea ecranelor şi le foloseşte pe o durată de timp tot mai mare?
8. Copilul spune că viaţa e plictisitoare fără ecrane iar folosirea acestora este singurul lucru care pare să îl motiveze pe copil?
*Prin ecrane intelegem tablete, telefoane mobile inteligente, ipad-uri, ipod-uri, calculatoare, laptopturi, televizoare.
Sursa: Dr. Kimberly S. Young, „The 3-6-9-12 Parenting guidelines for technology use at home.”
Dacă aţi răspuns cu DA la cel puţin 3 din întrebările de mai sus înseamnă că există un risc asociat cu modul în care copilul dvs. folosește ecranele în viața sa.
Chiar dacă nu vă regăsiți în cele 8 întrebări, dar totuși vreți să transmiteți obiceiul de a folosi în mod echilibrat tehnologia modernă, vă recomand o conferință la care eu abia aștept să ajung.
Cyber Effect
Pe 12 octombrie, cei de la English Kids Academy promit cea mai mare conferință despre efectul tehnologiei asupra copiilor și tinerilor: o vor avea ca invitat pe Dr. Mary Aiken, cyberpsiholog, expert de top în cyberpsihologie la nivel mondial. Dr. Mary Aiken este autor al cărții „The Cyber Effect”. Psihologia comportamentului uman în mediul online, iar în timpul evenimentului se va lansa versiunea în limba română a volumului, un ghid esenţial pentru părinţii care îşi cresc copiii în era tehnologiei.
Dr. Mary Aiken este expert mondial în cyberpsihologie. Este Profesor la Universitatea East London, consilier la Centrul pentru Infracţiuni Cibernetice al Europol şi desfăşoară cercetări şi traininguri cu numeroase agenţii internaţionale, de la INTERPOL la FBI şi Casa Albă. Printre temele sale de cercetare se numără comportamentele de tip dependenţă online, impactul tehnologiei asupra dezvoltării copilului, psihologia Internetului, siguranţa personală cibernetică, traficul de fiinţe umane facilitat tehnologic şi drepturile copilului online. Activitatea sa de pionierat a inspirat serialul TV de pe CBS „CSI: Cyber”. Este autoarea volumului The Cyber Effect, declarată „cartea anului”.
Evenimentul va găzdui și alți specialiști în interpretarea comportamentelor online:
- Cristian Ciocan (Comisar Șef Poliţia Română, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalităţii)
- Dr. Raluca Teleanu, Medic Șef Secție Neurologie Pediatrică - Spitalul Clinic de Copii "Dr. V. Gomoiu", Lector universitar - Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila"
Pe ei i-am ascultat în cadrul conferinței anterioare și mi-a plăcut mult ce au spus.
Biletele pot fi achiziționate de aici. Până pe 20 septembrie, prețul unui bilet este redus cu 25%.