Cum să nu te rătăcești prin Roma – ghid pentru 3 zile

Doi "porumbei" sărbătorind 15 ani de relație. Un city break de 3 zile la Roma, cu buget mic, a fost exact ce ne-a trebuit 🙂 Când Bucureștiul era plin de zăpadă fleșcăită, în capitala Italiei ne-am bucurat de soare și 15 grade.

Transportul în Roma

Am folosit doar mijloace de transport în comun acolo, inclusiv la/de la aeroport. Dacă am fi citit un astfel de ghid înainte să ajungem în Roma, salvam câțiva kilometri străbătuți în direcția opusă 🙂 Am ajuns acolo cu cea mai low-cost companie aeriană care operează și la noi. Sigur știți care e, sunt pline aeroporturile de zborurile lor 🙂 A fost ok, dar pe viitor voi da 2 euro în plus ca să-mi pot alege locurile. Altfel, riscul ca ele să fie alocate aleator, e foarte mare. La întoarcere, eu aveam loc în spate și soțul meu în față. S-a rezolvat cu un switch de pasageri, practică frecventă din ce am observat.

De la aeroportul Ciampino, dacă nu vreți să dați bani pe shuttle sau microbuz privat, vă recomand autobuzul 720. Ne-a lăsat la 1 minut de stația de metrou Laurentina, cu care se ajunge foarte ușor în centru. Din aeroport, ne-am procurat de la un automat, bilete de transport public pentru 24 de ore. Un bilet (metrou + autobuz) 7 euro.

Mare atenție! Autobuzele nu opresc în toate stațiile. E nevoie să apeși pe butonul de oprire dacă vrei să cobori. Sau dacă ești în stație și nu faci cu mâna către autobuz, riști să rămâi acolo cu buza umflată. Ne-am dat seama de asta după ce am ajuns în cealaltă parte a orașului, crezând că dacă numărăm stațiile, o să fie ok. E, nu a fost! Am avut noroc, am întrebat o tânără care știa engleză (o raritate) și ne-a dus până de stația de metrou. Altfel, ne plimbam, cred, toată noaptea în jurul Romei. Folosiți Google Maps/GPS dacă mergeți cu autobuzul, e muult mai sigur. Și luați, cu încredere, calea subterană, trenurile sunt dese și rețeaua de metrou acoperă o suprafață mare.

Cazarea

Când căutați hotel, vă recomand să nu rezervați în zona gării Termini. E aproape de centru dar e un fel de cartier rău-famat. Ce-i drept, nu am pățit nimic, nu s-a luat nimeni de noi, dar nu se știe niciodată. Tarife ok sunt și în arealul stației de metrou Manzoni.

Sfat: puneți ochii pe supermarket-uri deschise non-stop, dacă v-ați planificat o masă frugală, de exemplu duminică seara pe lângă hotel. Magazinele care nu sunt în centru, se închid devreme în weekend. Nici măcar restaurante nu am mai prea găsit. Noroc cu taverna unui român mutat de mulți ani în Italia, care avea deschis și am luat cina în graiul nostru natal.

(Non)curățenia

În Roma, mucurile de țigară se aruncă direct pe jos. Mizeria nu pare să fie un subiect prea importat pentru ei. Nici măcar imigranții care te abordează pe lângă toate obiectivele turistice, să te "îmbie"/enerveze cu selfie-stick-urile (obiecte pe care le detest visceral) sau cu diverse suveniruri mai mult sau mai puțin inspirate.

Părțile frumoase

Centrul și străduțele înguste, atmosfera relaxată, miezul orașului antic, grandoarea vestigiilor romane, istoria fascinantă, limba atât de melodioasă, pe care am prins-o imediat. Mâncarea, papagalii care zboară liberi prin oraș, măslinii și mandarinii.

Ce am mâncat

Pizza, normal 🙂 Varianta originală e mult mai bună decât la noi, aș putea spune chiar mai rafinată. Am zis să încerc ceva mai special și am luat Gnocchi cu creveți. Apoi am aflat că acei gnocchi sunt din fâină și cartofi, un gust destul de ciudat, iar la porție am primit doar 2 creveți. Dar deh, românii sunt mereu cusurgii 😀

Spaghete, salată și...daaaa, Panna Cotta! O minunăție care nu seamănă deloc cu ce am mâncat în România. Înghețata, gelato, era de vânzare peste tot... Am reușit cu greu să mă abțin pentru că am niște probleme cu gâtul. Berea e destul de scumpă (în restaurant, 12 euro o halbă de 1 litru) dar gustoasă.

De vizitat în Roma - traseu pentru 3 zile

Ziua 1

Colosseum - Forul Roman - Columna lui Traian - Piazza Venezia - Isola Tiberina (o mică insulă pe Tibru, în mijlocul Romei)

Ziua 2

Piața Spaniei - Treptele spaniole - Biserica franceză Trinita dei Monti (de unde e o belvedere a orașului) - Piazza del Popolo - Piața Navona - Pantheonul - Fontana di Trevi  - Porta San Paolo - Piramida lui Caius Cestius - Circo Massimo - Grădina cu portocali (un mic parc supberb ascuns pe un deal). Am vrut să intrăm și la Boca della Verita dar era o coadă prea mare.

Ziua 3

Castelul Sant Angelo, muzeul Vatican și Capela Sixtină. Pentru Vatican am luat bilet cu 17 euro înainte cu vreo lună de a ajunge acolo. Am intrat imediat, trecând de coada turiștilor care așteptau și lăsând în urmă vânzătorii de bilete "skip the line" care ne-au exasperat la tot pasul.

Din păcate, la Biserica San Pietro nu am mai apucat să intrăm, efectiv nu ne mai țineau picioarele după ce am străbătut sălile multe și întortocheate ale Vaticanului. Un muzeu cu adevărat special, încărcat de cultură străveche, tradiție și lux.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

6 răspunsuri la “Cum să nu te rătăcești prin Roma – ghid pentru 3 zile”

Anca B.

Mi-ai amintit de luna de miere…de fapt saptamana de miere. Foarte frumoasa Roma si imi ploua in gura cand ma gandesc la gelateriile lor….

Denisa

Pfff..Noi am ratat Vaticanul. L-am lăsat pe ultima zi și nu am riscat. Eram la limită cu timpul. Ne-a plăcut Roma și m-aș întoarce oricând. A fost primul nostru city break în doi. Cu hotelul am cam dat-o în bară. Central, ce-i drept, dar scump și cam murdarel.
Pizza e senzațională. De atunci, în topul nostru este pizza cu prosciutto și rucola. Dacă mi-ai fi dat înainte așa ceva, cred că te băteam. :)))

Mămica Activă

Și noi tot în ultima zi l-am vizitat dar aveam avionul seara. Mie nu-mi place prosciutto deloc, dar pizza cu mozzarella și rucola îmi place mult.

Mămica Activă

Daa, m-am abținut de la înghețată și acum tot am luat o viroză 😀

prieten de vreme rea

Foarte utile informatiile tale…in aprilie avem si noi un periplu de 3 zile la Roma , asa ca multumiri !

Mămica Activă

Cu plăcere, sper să vă fie de folos! Distracție plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...