Coaching prin design floral – interviu cu Ioana Marinescu Sima

Înaltă, luminoasă, discretă, o prezență puternică și delicată în același timp. Așa o știu eu pe Ioana. Ne cunoaștem din lumea blogging-ului și a evenimentelor (offline, înainte de pandemie). Am urmărit-o în scrierile ei și am admirat-o mereu pentru imaginea autentică pe care și-a construit-o. O întorsătură a vieții, prin care a trecut de curând, a demobilizat-o o perioadă. Și-a păstrat sinceritatea și a continuat să povestească prin ce trece. Apoi, și-a acceptat vulnerabilitatea și a găsit elementele care o aduc pe linia de plutire. Din seria "urmează-ți pasiunile profesionale", Ioana a creat un concept care mi se pare foarte interesant: coaching prin design floral. Vă invit să descoperiți despre ce e vorba, prin intermediul răspunsurilor pe care mi le-a trimis ea însăși.

Sunt un om creativ, aflat permanent în dezvoltare și căutare.

Ioana Marinescu Sima

Ce înseamnă pasiunile profesionale pentru tine, în primul rând ca femeie și, în al doilea rând, cum se împletesc ele cu viața de mamă?

Atunci când am devenit mamă, mi s-a întâmplat un fenomen destul de comun femeilor în această etapă, din câte am văzut și experimentat. În primul rând, tot ceea ce știam și credeam despre drumul meu în viață, despre carieră și scop s-a schimbat. Mi-am dorit să fac lucruri cu pasiune, dăruire și creativitate, să contribui la dezvoltarea mea și a celorlalți, să aduc bucurie, să văd că las ceva în urmă. Apoi, mi-am dorit să muncesc cu mai multă bucurie și să am mai mult timp, pentru a-i putea fi alături copilului meu. După zece ani de corporație, am urmat calea designului floral și am început să fac aranjamente pentru nunți, botezuri și evenimente corporate. În timpul săptămânii mă ocupam de fetița mea și de chestiunile administrative, iar de joi până duminică eram pe baricade, printre flori. Ana mea a crescut, practic, la evenimente, la ateliere de creație florală, pe drumuri la depozite. A fost o perioadă tare frumoasă.

Apoi, am pornit blogul, cunoscut atunci ca pisicapesarma.ro (actual ioanamarinescusima.ro) și am împărtășit acolo experiențe și trăiri ale mele, ca mamă și femeie. Am avut proiecte frumoase, câteva din ele premiate, am lucrat cu branduri de succes și am simțit că fiecare articol scris de mine rezonează cu sufletul cuiva.  

După ce, în 2019, am trecut prin experiența divorțului, am avut o perioadă de doi ani de reașezări și reconfigurări, în care am lucrat mult cu mine, am învățat și am descoperit că îmi place să lucrez cu oamenii, dar și că pasiunea mea pentru flori nu a plecat din suflet, ci a rămas acolo, așteptând să fie redescoperită, reinventată. Acest lucru se întâmplă chiar acum, când am pornit un concept total inovator: coaching și dezvoltare personală prin flori.

Așadar, pasiunile profesionale se împletesc strâns cu trăirile mele ca femeie și țin cont de nevoile mele de mamă. Este o jonglerie permanentă, care nu este ușoară, dar e tare frumoasă.

Ce reprezintă conceptul de coaching prin design floral și cui i se adresează?

Conceptul de floral&life coaching este creat de mine, plecând de la pasiunea mea pentru flori, dar și de la apetența mea pentru dezvoltare personală și spirituală. Fiind un concept total nou, este în permanentă rafinare și adaptare, în funcțiile de nevoile clienților mei și de descoperirile pe care le fac pe măsură ce lucrez.

Premisa de la care am plecat este că florile au energie, iar noi suntem cei care o polarizăm, în funcție de nevoile noastre. Când vrei să cucerești o fată, îi oferi o floare, când mergi la o aniversare, te duci cu flori, unei proaspete mămici îi trimiți un cadou înoțit de un buchet de flori. La evenimentele fericite, dar și la cele mai triste, ne exprimăm cu ajutorul florilor, iar ele pot transmite în locul nostru ceea ce nu putem pune în cuvinte sau ne pot schimba total starea.

Ioana Marinescu Sima - coaching prin design floral
Ioana Marinescu Sima - coaching prin design floral

Proiectul meu de coaching prin design floral va merge pe două componente – dezvoltare personală folosind energia florilor și elemente florale-simbol, încărcate energetic, conform mesajelor pe care vrem să le transmitem sau nevoilor noastre. Acestea pot funcționa foarte bine ca și cadou sau ca simbol de reamintire a ceea ce avem nevoie în viața noastră.

De exemplu, dacă avem nevoie de concentrare pe un obiectiv, de focus, vom folosi energia florii de orhidee, fie având o orhidee în ghiveci în apropierea biroului sau a spațiului de lucru, fie punând pe desktop o fotografie cu orhidee, fie folosind o floare de orhidee conservată și încărcată energetic. Acesta este o parte componentă a proiectului meu, pe care o voi lansa cât de curând.

Floral&life coaching-ul se adresează tuturor celor care doresc să lucreze la dezvoltarea lor, să obțină răspunsuri sau claritate pe anumite subiecte. Ar fi de preferat să fie și iubitori de flori, dar dacă nu sunt neapărat, cu siguranță vor deveni.

Care este mecanismul dezvoltării prin floral & life coaching?

Procesul de coaching prin design floral folosește energia florilor, fie că ele sunt prezente fizic, fie că nu. Plecăm de la provocarea cu care se confruntă clientulde exemplu, dorește mai multă claritate, are un blocaj sau nu are încredere în sine,  are probleme financiare, etc. Intuitiv, el alege câteva flori cu care rezonează (pentru ședințele fără flori fizice am imagini cu flori cu care lucrăm) și, de la acel punct, prin întrebări specifice și ghidaj, eu îl ajut să găsească răspunsurile și să obțină mai multă claritate. În toate ședințele realizate până acum, fiecare persoană a ales exact florile care corespundeau nevoilor sau trăirilor sale.

De exemplu, o clientă cu care am lucrat a ales în meditația de început floarea de bujor. Printre altele, bujorul susține relațiile la distanță și întărește încrederea că legătura emoțională cu persoanele dragi, deși aflate la distanță, este indestructibilă. Clienta mea locuiește în străinătate și una din durerile ei era sentimental permanent că este ruptă între România și țara de adopție în care locuiește. A fost extrem de surprinsă de alegerea ei și, pe parcursul ședinței, a lucrat cu această frământare și a găsit câteva soluții, chiar pași concreți de acțiune pentru viitor. Până acum, toate alegerile florale au corespuns perfect provocărilor clienților cu care am lucrat, pentru că intuiția chiar ne ghidează. Noi știm exact ce avem nevoie, doar că “zgomotul” din jur nu ne permite să accesăm răspunsurile, iar energia florilor exact asta face, ne susține pe drumul nostru. 

În afara coachingului 1 la 1, am în plan programe de dezvoltare de grup, dar și workshop-uri punctuale, unde voi pune accent pe aranjarea florilor, care îi va ajuta pe participanți să se deschidă și să găsească acele arii din viața lor în care au nevoie să aducă îmbunătățiri, dar și să descopere resurse interioare pe care să le activeze și să le folosească.

Pentru că am atu-ul de a fi designer floral certificat, dar și consilier de dezvoltare personală acreditat, mă pot adapta atât clienților care vor să știe mai multe despre flori și aranjarea lor, cât și celor care vor să lucreze efectiv cu energia florilor pentru dezvoltarea sau vindecarea lor.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...