Ce simte o persoană care nu vede și nu aude

Fundația Sense Internațional România m-a provocat să aflu, pentru câteva minute, ce simte o persoană care nu vede și nu aude și am "jucat" #Sensabilitate. Cum era de așteptat, a fost extrem de dificil să mă descurc fără două dintre simțurile esențiale.

Am experimentat cum ar fi să ajung acasă și să o salut pe Lidia, fără să-i văd reacția, ochii ei mari sau s-o aud cum îmi povestește ce a făcut în ziua respectivă. Inimaginabil!

Atunci când în jur sunt doar umbre și liniște, a te baza doar pe simțul pipăitului, pe vibrații, pe instict, dezvoltă o nouă abilitate.

Surdocecitatea este o deficiență multisenzorială gravă ce implică atât probleme de văz cât și de auz, de cele mai multe ori asociată cu alte tipuri de deficiențe. Surdocecitatea generează dificultăți majore în sfera comunicării, a accesului la informație, a orientării și a mobilității.

Fundația Sense Internațional România este singura organizație din țară care creează servicii, oportunități și proiecte pentru copiii și tinerii cu surdocecitate. În România sunt 9000 de persoane cu această afecțiune. 3000 dintre ei, copii. Datorită eforturilor organizației, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități recunoaște surdocecitatea ca dizabilitate distinctă, însă este necesară clarificarea criteriilor, astfel încât persoanele cu surdocecitate să beneficieze de toate drepturile care li se cuvin.

Domnul Vasile Adamescu, membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România, este o persoană cu surdocecitate (complet nevăzătoare și complet neauzitoare) care, în ciuda multitudinii de dificultăți în viață, a reușit performanțe extraordinare – absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor și scriitor. sursa

M-am alăturat lui Călin Goia în campania sensabilitate.ro pentru că informarea poate îmbunătăți calitatea vieților celor afectați de surdocecitate.

 

Pentru cei interesați, în cadrul Caravanei Sensabilitate, organizatorii au pus la dispoziție cursuri de formare și specializare, o bibliotecă și Carta Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate.

O persoană care nu vede și nu aude, poate avea șanse mai mari de a se descurca în viață dacă cei din jurul ei sunt pregătiți să o ajute și să o integreze.

Vă încurajez să transmiteți tuturor persoanelor care au nevoie de ajutor de acest fel, sau celor care se pot implica în mod activ.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Un răspuns la “Ce simte o persoană care nu vede și nu aude”

Eliza Biro

Ce impresionant este!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...