Ce pot învăța copiii din Halloween

Am auzit mulți părinți spunând că ei nu sunt de acord cu sărbătoarea asta. Că Halloween e păgână, e înfricoșătoare, nu aduce nimic bun. Ok, dar ea există. Și în țara noastră se face, se pare, o mare vâlvă în jurul ei. În loc să întoarcem capul a dezgust și să ne facem că nu e acolo, mai bine găsim niște soluții pentru a atenua „pericolul”, zic.

Stăteam și mă întrebam azi ce pot învăța copiii din Halloween, cu ghidajul corespunzător. Și am găsit așa:

Creativitate

Mai toți copiii sunt pasionați de personaje dar mulți sunt atrași de lucrurile pe care nu le înțeleg prea bine și atunci cercetează, desenează și construiesc istorioare pe seama lor. Din mister și o mică doză de teamă s-au născut multe povești. E important însă să nu alimentăm frica și să oprim orice manifestare care pare săii facă rău copilului.
De exemplu, Lidia mea e foarte curioasă în ceea ce ii privește pe vampiri, vrăjitoare etc. dar se sperie destul de tare, visează urât, așa că las la latitudinea ei să-mi spună până unde vrea să meargă cu asta. Am fost de 2 ori (adică în 2 ani la rând) până la ușa unui loc de joacă unde era party de Halloween și la intrare a decis că nu vrea înăuntru. Anul ăsta și-a creat accesoriile ei și dă o petrecere foarte restrânsă la noi acasă, unde se simte ea în siguranță.

Empatie

Cum așa? Păi, unii copii sunt mai, să le spunem, dezinvolți față de alții. Dacă noi îi învațăm că nu este ok să îi sperie pe ceilalți dacă lor nu le place asta, învață o lecție importantă: nu toată lumea e ca ei. Fiecare are limitele lui. În plus, multe desene animate din perioada asta se bazează pe conceptul „e în regulă să fii diferit” folosind monstrișori. E și asta o metodă și funcționează în unele cazuri.

Deschidere

Halloween are o componentă pe care eu o asociez cu sărbătoarea morților din Mexic. Deși Halloween e departe de modul ăsta de a privi lucrurile, mie mi se pare interesantă ideea de a celebra, într-un fel, ceea ce se întâmplă după trecerea în neființă a corpului, faptul că sufletul este liniștit. În cadrul Dia de los Muertos, mexicanii își amintesc cu bucurie despre persoanele decedate, deapănă amintiri și se spune că în acea zi rudele care au murit îi pot revedea pe cei vii (vă mai amintiți filmul Coco?) Mi-ar plăcea ca la noi să nu mai fie o viziune atât de tragică asupra morții. În definitiv, e ceva ce nu putem controla.

Dacă suntem moderați, lăsăm deoparte încrâncenarea și creăm o experiență cu sens, parcă nici Halloween nu mai pare atât de negru.

Voi ce părere aveți?

Sursă foto antet

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 Răspunsuri la “Ce pot învăța copiii din Halloween”

Monica

Apreciez articolul, rezonează cu ce cred. M as bucura ca adulții sa fie adulți și sa creeze contextul în care copiii sa ia ce e mai bun/sa inteleaga din sărbători/trenduri/obiceiuri.. Și nu să-și piardă vremea axandu se pe ‘ce nebuni sunt cei care sărbătoresc sau nu Halloween’. Certurile personale nu duc nicăieri.
Mai ales dacă părțile implicate vor musai sa aibă dreptate.

Mămica Activă

Mulțumesc Monica! Exact, din păcate de prea multe ori uităm să ne purtăm matur. Asta simt că le lipsește adulților din ziua de azi.

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...
%d blogeri au apreciat: