Chiar la 2 ani de la declanșarea pandemiei, am luat și noi covidelul. Îmi permit să îl "alint" pentru că am avut o formă ușoară toți trei. Dar în proverbiala izolare tot am stat o săptămână acasă. Când nu intra la școală online și nu își făcea temele, fii-mea evident că dădea iama în jocurile pe calculator și telefon. Mai ales că nu ieșea din casă, am încercat să reducem timpul la ecrane. Și pentru că Lidia voia să încerce tehnica soft painting, am complotat cu cei de la ProfiArt pentru o comandă fulger de ustensile necesare.
Cum am convins copilul să închidă ecranele
Ei, nu vă imaginați că reușita a durat toată ziua dar, măcar cât timp a pictat, a folosit ecranul doar pentru tabloul luat ca model.
În primul rând, am întrebat-o ce și-ar dori să facă - o activitate care să nu implice joaca pe telefon/calculator. Pe smartphone are instalată o aplicație de screen time dar pentru ca să închidă calculator, ducem ceva mai multă muncă de convingere.
Important e să o atrag către ceva care o ajută să se relaxeze și să își vadă rezultatele muncii într-un timp relativ scurt. Nu are multă răbdare și o frustrează atunci când lucrurile nu îi ies repede.
E cunoscut faptul că, derulând activități cu răsplată imediată, creierul secretă dopamina "hormonul plăcerii". De aici și semi-dependența pe care ea și copiii de vârsta ei o au față de jocurile online, unde recompensele vin foarte rapid.
Așa că am acceptat ideea că trebuie să comand ceva nou care să îi stârnească interesul dar să o facă să depună puțin efort creativ.
Ce i-a ieșit Lidiei la prima pictură în acuarele cu tehnica soft/wet-on-wet
Mi-a spus că i-ar plăcea să picteze, a aflat de curând despre tehnica soft painting. Și voia să o încerce într-un peisaj care conține cer și/sau apă.
Cu ocazia asta, m-am documentat puțin și am văzut că există 4 modalități de a picta în acuarelă (pentru începători):
- wet-on-wet
- wet-on-dry
- dry-on-dry
- dry-on-wet
Apoi, am căutat online cele necesare. Știam deja că cei de la ProfiArt au produse de calitate însă, cum eu nu mă pricep la tehnicile de pictură, m-am bucurat de îndrumare. Am ajuns la acuarelele tip pastilă, paleta și setul de pensule cu vârf rotund marca Pebeo. Tot la ei am găsit și un bloc de desen cu hârtie mai groasă, specială pentru pictură în acuarelă. Curierul a venit cu ele în mai puțin de 24 de ore, tocmai bine pentru că eram încă în izolare 🙂
În plus, pentru aprofundarea tehnicii, am primit și un link cu tutoriale video despre cum se pictează în acuarelă (pentru începători).
Lidia s-a pus pe treabă, eu am filmat și iată ce a ieșit. Sper să vă fie utile micile indicații 🙂
Mie mi se pare că i-a ieșit destul de bine pentru o primă încercare de genul ăsta.
Copiii voștri ce hobby-uri au?
Despre magazinele ProfiArt
ProfiArt este o companie 100% românească și reprezintă cel mai mare lanț de magazine de artă & hobby din București, cu șase magazine fizice: ProfiArt Griviței, ProfiArt Mihai Bravu, ProfiArt Ion Mihalache, ProfiArt ParkLake, ProfiArt Sun și ProfiArt AFI Cotroceni. Plus un magazin online de artă și hobby, cu livrare națională.
Gamă este variată, perfectă pentru proiecte handmade și craft dar și materiale dedicate tehnicilor de pictură și grafică. Cei care vor să încerce un nou hobby, se pot inspira din oferta de pictură pe numere, seturi de macrame și string art, kituri de lumânări handmade dar și broderie, pictura pe numere, culori pentru pouring art, pictura pe textile sau pe sticlă. Pentru cei mici, există o varietate mare de creioane colorate, carioci și markere pentru copii, acuarele, guașe dar și seturi și jocuri care au ca obiectiv dezvoltarea creativității.
Marca Pebeo
Pebeo este un producător francez de materiale de artă iar gamele includ, pe lângă culori de pictură, și multe tipuri de culori pentru tehnici de hobby sau mixed media, cum ar fi pictura pe sticlă sau ceramică, pictură pe materiale textile sau pouring art (tehnica prin care culori preparate cu un medium special pot fi turnate pe pânză pentru a crea forme spontane).