SocialXchange – magazinul fără bani, unde oferi şi primeşti

IMG_19032015_092032

Am aflat de la o mămică dragă despre o iniţiativă socială lăudabilă a DGASPC Sector 6, aşa că redau aici comunicatul de presă publicat pe 19 martie 2015, ca să afle cât mai multă lume. Merită sprijiniţi.

Fără un loc de muncă şi cu doi copii de vârstă şcolară acasă, care cer de mâncare, tanti Lenuţa a bătut la porţile noului magazin social din sectorul 6. Timp de 4 ore a călcat haine, a şters geamurile şi a măturat în interior. Totul pentru 30 de puncte, noi-nouţe, care s-au transformat pe loc în produse: 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 kg de făină, 10 napolitane. Tot tanti Lenuţa a mai ales din rafturile magazinului o cutie cu detergent şi un săpun, plecând cu mai puţine griji spre casă.

PAVO0624

 

Este doar un exemplu de cum funcţionează SocialXchange, magazinul social inaugurat astăzi, 19 martie 2015, pe raza sectorului 6.

La evenimentul de lansare au fost alături de noi jurnalişti din presa scrisă şi audio-vizual, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai organizaţiilor non-guvernamentale, beneficiari şi donatori, precum şi membri ai comunităţii on-line, deţinători ai blogurilor mamicaurbana.ro, minuni.ro şi tusibebe.blogspot.ro.

Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile şi cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul simplifică procedura de donaţie a unor bunuri, dar şi condiţionează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activităţi de muncă în folosul comunităţii. Noul proiect al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a apărut ca urmare a  nevoii de a stimula atât actele de caritate cât şi sentimentul de responsabilitate în rândul asistaţilor social, dar şi din dorinţa promovării unor principii, precum respectul faţă de donator, protejarea demnităţii beneficiarului şi echitatea socială.

Ca element inovator, magazinul oferă donatorilor un pachet de servicii de abilitare şi agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi străine, parenting, activităţi sportive şi divertisment. La fel de inovator este şi sistemul de puncte pe baza căruia funcţionează acest concept, care exclude aportul banilor din întregul proces, accentuând şi mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinaţie specific socială.

În cadrul magazinului sunt acceptate ca donaţii alimente neperisabile, cu termene de valabilitate care să permită depozitarea lor pe o perioadă rezonabilă, precum şi produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărţi, articole sportive etc.

Beneficiari ai produselor donate sunt persoane asistate social de pe raza sectorului 6, care au acces la serviciile magazinului  pînă la depăşirea situaţiei de criză şi găsirea unui loc de muncă stabil, în economia reală. Sunt acceptate numai persoane adulte, apte de muncă, sau tineri care îndeplinesc condiţiile legale pentru a munci.

Doamna Laura, o tânără mămică, beneficiară a serviciilor oferite prin intermediul SocialXchange, ne-a mărturisit că această idee a ajutat-o foarte mult. Deşi trece printr-o perioadă plină de lipsuri, poate să aprovizioneze totuşi locuinţa cu toate produsele de care are nevoie. Este un proiect minunat, menit să ajute oamenii care pot trece în mod pasager printr-o situaţie grea din punct de vedere financiar. Vin aici şi în schimbul muncii mele, plec acasă la copii cu desaga plină în primul rând de alimente şi de produse de curăţenie, dar pot să beneficiez şi de rechizite sau jucării, pentru că zâmbetul copiilor mei este foarte important. Cei care s-au gândit la acest concept şi-au dat seama că sunt oameni care au demnitate şi care vor să muncească, nu să primească de pomană, plus că nevoile fiecăruia sunt diferite de la caz la caz şi dacă azi am nevoie de detergent pentru rufe, mâine aş vrea să iau o carte de poveşti sau produse alimentare. Aici se poate!”

Magazinul SocialXchange este situat pe Calea Crângaşi nr. 3, într-o locaţie cu spaţiu generos de depozitare, uşor accesibilă pentru cetăţean, într-o zonă liniştită, în apropierea unui parc.

Sub deviza ”Îndrăzneşte! Pas cu Pas facem Diferenţa!”, magazinul îi aşteaptă pe toţi bucureştenii să doneze şi să contribuie la succesul acestui proiect.

Informaţii suplimentare pe http://www.socialxchange.ro/

PAVO0697

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...