Îmi doresc şi vă doresc, deopotrivă, să nu treceţi niciodată printr-un moment de panică în ceea ce priveşte sănătatea copilului. Şi mă refer inclusiv la cazuri nu foarte grave, în care vă scăldaţi într-o mare de nelinişte şi vă puneţi întrebări de genul: "Ce să-i dau? O fi grav? Oare are rost să mergem la spital sau mai aşteptăm?" (cu gândul să nu ia alţi crocobauri din spital) La dileme de genul şi multe altele care nu implică un risc de viaţă şi de moarte (Doamne fereşte), vă răspund la telefon medicii de la Peditel. Mai jos, redau nişte informaţii pe care le-am primit de la nişte oameni cu o idee minunat de utilă pentru părinţii din România, pe care îi felicit din suflet:
PEDITEL 1791 – sfat medical pediatric prin telefon, este un call center pediatric care oferă sfaturi medicale în regim, non–stop, funcţionează la nivel naţional şi este iniţiat şi implementat de către Fundaţia Părinţi din România. Acest serviciu este operat de medici specialişti şi se adresează oricărui părinte care doreşte să obţină un sfat medical pentru afecţiuni fără risc vital pentru copilul său.
Sfaturile acordate de medicul de gardă sunt sfaturi de intervenţie rapidă, până la prezentarea copilului pentru un consult medical. Durata unei consilieri telefonice este aproximativ 10 minute.
Cel mai des, părinţii sună la Peditel 1791 pentru : febră, vărsături, diaree, în sezonul rece, şi traumatisme craniene, în sezonul cald, o problematică frecvent întâlnită indiferent de sezon, fiind plânsul copilului mic.
În multe situaţii, părinţii revin cu apel către 1791 când au o nouă problemă medicală şi comunică eficienţa sfaturilor medicale oferite de către medicul de gardă. Gradul de eficienţă şi satisfacţie, precum şi utilitatea serviciului este măsurată de către Fundaţia Părinţi din România prin 4 chestionare de satisfacţie anaule, nota acordată medicului, fiind de 4,85/5,00. Totodată, informal prin mediile de comunicare online, părinţii îşi exprimă mulţumirea şi satisfacţia privind Peditel 1791. Continua creştere a numărului de apeluri este un indicator în sine, majoritatea părinţilor, comunicând medicului că au aflat de existenţa Peditel 1791 de la un alt părinte care a sunat şi i-a recomandat serviciul.
Sfaturi pentru părinţii care sună la Peditel:
Să îşi noteze recomandările medicale şi, dacă au minime nelămuriri sau neînţelegeri asupra sfaturilor medicale oferite de medicul de gardă, să revină cu apel pentru clarificări. Totodată, să pună în aplicare recomandarea medicului privind prezentarea de urgenţă în serviciile medicale specializate sau apelarea numărului unic 112. Sănătatea şi siguranţa copilului sunt esenţiale.
Planuri de viitor pentru Peditel
Deoarece în ultimele 2 luni, în diferite intervale orare s-a depăsit numărul maxim de 6 apeluri/ oră preluate, va fi necesară introducerea unei linii de gardă suplimentară, în zilele şi orele de vârf având astfel 2 medici de gardă/ tură.
Ca strategie de dezvoltare, ne propunem ca serviciul sa fie funcţional în alte 4 centre medicale: Timişoara, Iaşi, Braşov şi Bucureşti, Cluj fiind hub tehnologic şi medical. Obiectivul nostru este să preluăm aproximativ 200.000 de apeluri/an, cu o echipă medicală formată din 60 de medici.
Informaţii primite de la Cristina Grigore, Director Executiv Fundaţia Părinţi din România, Coordonator Peditel 1791. Sfat medical pediatric prin telefon, non stop.