Îmi amintesc și acum, în ultima lună de sarcină mă simțeam ca o balenuță. Mă umflasem așa tare că nu mai puteam să strâng pumnul, iar în încălțăminte nu mai încăpeam. Abia așteptam să fac puffff și să mă dezumflu, evident și să ajung să-mi țin bebița în brațe. Cu toate astea, mi-e dor uneori de burtica de gravidă. Regret că nu am făcut o ședință foto în perioada concediului prenatal, oricât de biloi m-aș fi simțit.
În viața de părinte, sunt o grămadă de clipe care merită imortalizate pentru că nu se mai întorc sub aceeași formă. Poate doar dacă mai faci un copil, ai șansa să retrăiești anumite momente doar că bebe e diferit 🙂 Bineînțeles că sutele de istantanee făcute cu telefonul mobil rămân amintiri demne de privit mai târziu cu copilul. Însă imaginile surprinse de specialiști au o calitate superioară și captează emoția cuiva care te vede din exterior.
Din lipsă de informații, de timp, de bani sau din comoditate, părinții nu programează din vreme o ședință foto și, din păcate, momentele-cheie nu mai pot fi reluate. Am aflat de la Nico și Bogdan, un cuplu de fotografi (părinți la rândul lor), ce este recomandat să știi înainte de fiecare tip de ședință foto.
Cum să te pregătești pentru o ședință foto: maternitate
E un moment special și poate chiar unic în viața ta. Indiferent cât de strălucitoare sau autentice vrei să iasă fotografiile, e recomandat să porți o coafură și un machiaj care-ți pun în evidență trăsăturile ce te fac să te simți bine. E clar că anumite aspecte sunt modificate la corpul tău dar tocmai de aceea e cazul să suprinzi clipa. Ar fi bine să faci programarea din timp (între lunile 3 și 6 de sarcină). Ședința foto se ține, de obicei, în intervalul 30 - 36 de săptămâni de sarcină. E important să ții cont de evoluția sarcinii, eventuale restricții medicale dar și de cât de vizibilă e burtica.
Vestimentația: nu te limita doar la ținutele de gravidă pe care le ai în dulap. Poți închiria sau, cum e cazul celor de la Little Sunshine, rochiile fac parte din recuzita studioului. Cât despre păr și machiaj, ia în considerare dacă ședința foto va fi în interior sau afară pentru a adapta intensitatea culorilor în funcție de cum ai vrea să iasă pozele. Te poți sfătui și cu fotografii înainte, ca să știi cum te pregătești. Dacă va apărea și viitorul tătic în imagini, gândiți-vă la nuanțe vestimentare care să dea bine împreună 😉 Nu uita de manichiură, anumite cadre sunt fotografiate de aproape.
Obiecte specifice: în cazul în care vrei să scoți în evidență ceva simbolistic pentru bebe din burtică, poți aduce ecografia, botoșei sau orice altceva îți trece prin cap. Pinterest e o sursă imensă de idei. Te poți inspira de acolo sau de pe Instagram în ceea ce privește pozițiile corpului care te avantajează, De ce să nu exersezi un pic în oglindă înainte? Și așa ai destul timp la dispoziție când stai acasă și aștepți nașterea 🙂
Durată: în funcție de pachetul ales, ședința foto poate dura o oră sau două. În acest timp, dacă vrei, îți poți schimba hainele sau recuzita. Nu uita de pauză și hidratare.
Fii relaxată. Chiar dacă nu ești obișnuită să fii pozată, majoritatea celor care fac astfel de fotografii sunt simpatici și deschiși. Pregătiți să te destindă și răbdători să capteze momentul în care ieși cel mai bine.
Despre ședințele foto cu nou-născuți
Ședința newborn ar fi bine să o programezi din timpul sarcinii deoarece se face, de obicei, în primele 14 zile de viață ale bebelușului. De ce atât de devreme? Pentru că încă nu este atât de sensibil la mediul înconjurător, doarme mai mult și este suficient de flexibil pentru anumite posturi.
Ca să facă nani pe durata ședinței foto sau pentru a fi calm, e bine să îl hrănești înainte. Bineînțeles, îl poți lua în brațe pentru a-l liniști la piept sau cu vocea. Nou-născuții se simt bine înfășați, de aici toate acele fotografii adorabile în care au adunate piciorușele și mânuțele. Pentru noi pare total inconfortabil dar ei sunt încă sub amintirea atmosferei și a poziției din uter. Fii și tu, la rândul tău, relaxat(ă).
O ședință foto newborn durează între o oră și trei ore, în funcție de cum reacționează bebe. Depinde și de iscusința fotografului să captureze acele poziții drăgălașe 😀
Recuzita: verifică dinainte cu fotografii ce hăinuțe și obiecte au la dispoziție și gândește-te dacă e cazul să mai aduci ceva.
Alte tipuri de ședințe foto: cu familia, etape de creștere a copilului (milestones), smash the cake
Dacă vrei să marchezi etapele importante din primul an din viața copilului, perioadele prielnice sunt:
- 3-6 luni, când bebe stă pe burtică și își poate susține capul bine
- 6-9 luni, când bebelușul stă singurel în fund dar înca nu a început să meargă
- 1 an - smash the cake - recunosc, până acum nu auzisem de așa ceva, decât de trash the dress după nuntă 😀
În fotografiile cu copii sau de familie, tematica devine importantă. Ținute asortate, cadru cu simbolistică, până și culorile sunt de luat în seamă, Pentru smash the cake, se pare (conform site-urilor din străinătate) că există anumite palete/combinații de culori care "dau bine" în poză: roz/galben/alb, auriu/roșu/negru, albastru navy/argintiu, albastru navy/roz, navy/turcoaz/albastru, mov/portocaliu/turcoaz, gri/portocaliu/albastru, negru/auriu, navy/auriu, negru/roz/auriu.
Pentru ședințele foto de familie, recomandăm să se evite imprimeurile și culorile puternice și să se aleagă tonuri neutre, calde (bej, crem, gri, alb)
Nico și Bogdan, fotografi Little Sunshine
Documentează-te despre cum ai vrea să arate cadrul și recuzita sau discută cu fotografii despre ce îți pot pune ei la dispoziție. De exemplu, cei de la Little Sunshine pot comanda ei tortul și au o gamă variată de obiecte simpatice pentru cadrele foto.
Sugestii pentru fotografii autentice
Planifică din timp, iar în cazul în care copiii sunt mai mari, povestește-le despre ce se va întâmpla acolo. În general, copiilor nu le place să fie luați prin surprindere. Puteți organiza acasă, în joacă, o ședință foto amuzantă pentru a detensiona așteptarea. Odihniți-vă, iar în ziua cea mare asigură-te că ați mâncat toți și sunteți relaxați, pe cât posibil.
Copiii sunt copii, ei vor reacționa diferit de cum te-ai aștepta sau cum ți-ai dori. Nu te crispa, nu stabili standarde prea înalte. Cele mai simpatice fotografii cu zâmbete naturale, ies atunci când cei mici sunt relaxați și veseli. Puteți face o activitate care vă distrează de obicei (glume, dansuri, gâdilici etc), un joc amuzant pentru voi sau pur și simplu să vă îmbrățișați și să vă simțiți voi înșivă.