Am stat pe bară o perioadă pentru că am avut multe care mi-au ocupat gândurile. Dar am aşteptat cu nerăbdare o portiţă de timp şi creativitate ca să revin pe blog. Lucrurile se leagă într-un fel şi s-a nimerit ca postarea de azi să vină la mai puţin de 24 de ore de când Elena de la Work At Home Moms a anunţat că m-am alăturat echipei lor. Adică fac voluntariat pentru o iniţiativă frumoasă, despre care am vorbit aici , deci caut oportunităţi de muncă pentru mamele care vor sa lucreze de acasă, part time, project based sau în regim de freelancer şi le ofer un ţâr de orientare în carieră.
Corelat cu asta, am vorbit de curând cu o fostă colegă de facultate care are şi ea bebe şi s-a apucat de treabă. E vorba de freelancing pe platforme online, un tip de activitate care mie nu-mi dădea o impresie prea serioasă dar prin ea am aflat multe detalii utile şi chiar mi-am creat şi eu cont şi am plasat câteva propuneri. M-am gândit că un interviu cu ea v-ar fi de folos, aşa că vi-l redau mai jos.
Mămica Activă: Ari, îţi spun sincer, eu sunt din tagma celor care ridică o sprânceană când aud de platformele de freelancing. Asta pentru că eu până nu văd nu cred 😀 Oi fi eu mai de modă veche dar tu ai reuşit să mă convingi că treaba e, într-adevăr, pe bune. Ca să nu fac reclamă gratuită la o platformă anume, le menţionez pe cele despre care am auzit că funcţionează şi pentru freelanceri din România: elance, zintro, freelancer, oDesk. Cu siguranţă sunt multe altele.
Spune-mi, te rog, tu de unde ai aflat de platforma pe care lucrezi şi cum te-ai hotărât să începi freelancing-ul online?
Ari R.: Am aflat acum ceva timp, în 2011 mai exact de la un prieten care între timp a făcut mai multe proiecte de succes. În 2012-2013 am încercat şi am reuşit să fac şi eu un proiect, ceea ce mi-a dovedit că platforma funcţionează şi că se poate.
M. A.: La ce fel de proiecte ai lucrat până acum sau lucrezi în prezent? A fost greu să le obţii? Ştiu că trebuie să licitezi alături de alţi freelanceri din toată lumea.
A. R: În prezent lucrează mai mult tati, eu îi dau o mâna de ajutor când doarme "şefa" noastră.
Ca să obţii proiecte cel mai important este să scrii o propunere de succes (mai exact să descrii cum vei face treaba) şi să oferi o mică mostră pentru a demonstra că ai înţeles ce ai de făcut.
În acest fel obţii destul de repede un proiect deoarece competiţia se limitează la propuneri de genul "eu sunt cel mai bun, o să fac treaba în timp record..." şi folosesc exact aceeaşi propunere pentru mai multe proiecte.
M.A.: Cam cât câştigi tu, personal, pe lună? Cunoşti persoane care câştigă mai mult? Dacă da, ce fel de proiecte derulează?
A.R.: Noi nu câştigăm mult deoarece suntem la început dar ne-am impus un obiectiv de 150$ - 200$. Cunosc persoane care ajung la 500$ pe luna însă lucrează pe proiecte de web design, care sunt bine plătite.
M.A.: Cum se desfăşoară un proiect din punct de vedere financiar? Să spunem că ai câştigat o licitaţie pentru un proiect de 2 luni. Când eşti remunerată?
A.R.: Poţi să stabileşti plăţi săptămânale, lunare, toţi banii la sfârşit, o parte din bani când ai completat 30% din proiect, o parte când ai terminat 60%.
Legat de momentul în care eşti remunerată, depinde cum negociezi cu clientul, sistemul e flexibil.
M.A.: Câte ore îţi ocupă activitatea respectivă, pe zi? Cum se desfăşoară, pe scurt, o zi obişnuită în care ai şi task-uri pe platforma de freelancing iar soţul e la serviciu?
A.R: Cred că cel mai bun răspuns ar fi: fac ce pot când pot, cum apuc, între scutece, lapte, mâncărică, spălat, călcat...
M.A.: Tu ce pregătire ai la bază? Crezi că ţi-ai putea pune în aplicare cunoştinţele şi pasiunile profesionale pe platforma online pe care lucrezi sau este doar ceva pe termen scurt, pentru "un bănuţ în plus"?
A.R.: Eu sunt economist şi am lucrat în domeniu financiar şi mass-media. Cred că doar o mică parte din cunoştinţele mele pot fi valorificate momentan deoarece nu cunosc legislaţia din UK şi USA (de unde vin majoritatea proiectelor) şi nici nu dispun de timpul necesar pentru a învăţa.
M.A.: Maternitatea te-a făcut să-ţi schimbi în vreun fel perspectiva asupra vieţii profesionale?
A.R.: Cu siguranţă, acum prinţesa mea e pe primul loc pentru mine. Cred că atunci când mă voi întoarce la serviciu voi fi un angajat mai bun, deoarece am o motivaţie extraordinară...:)