Preşcolarilor le trebuie educaţie sexuală?

 

Sincer, nu m-am gândit prea serios la asta până am participat la o dezbatere intensă pe un grup de mămici drag mie şi încercam să ne dăm seama cum e mai bine: să umblăm dezbrăcaţi în faţa copiilor noştri (când ne îmbrăcăm sau mergem la duş), purtându-ne natural sau să îi învăţăm de mici că nuditatea nu e o ruşine dar e ceva intim, care ne rămâne doar nouă înşine să o vedem. Au apărut poveşti cu copiluţi de grădiniţă care îşi arată unii altora organele genitale pentru că sunt curioşi să vadă cum arată. Chiar s-a vorbit despre masturbarea la copii mici.

Şi atunci mi-au apărut muulte semne de întrebare...

La puţin timp, am aflat despre iniţiativa celor de la Părinţi Autentici de a o invita pe Mirela Horumba, psiholog cu experienţă, să ne explice cum e cu educaţia sexuală la preşcolari, cu exemple concrete pentru părinţi cu copii de la 0 la 6 ani. Evenimentul va avea loc duminica asta, pe 23 martie. Dacă aveţi, ca şi mine, dileme pe subiectul respectiv, puteţi să vă înscrieţi aici: http://bit.ly/InscriereParintiAutentici

Mirela Horumba

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

5 răspunsuri la “Preşcolarilor le trebuie educaţie sexuală?”

Parerea mea e ca nu se poate vorbi de educatie sexuala la prescolari, cel mult de educatia reproducerii, daca vreti sa le spuneti (si intreaba) cum au aparut copiii. In rest un minim de educatie referitor la igiena si protectia organelor genitale proprii cred ca e suficient. Educatie sexuala implica discutii despre sex, parteneri, prezervative, contraceptie, menstruatie etc si nu e cazul la copii asa de mici. Eu am un articol despre asta pe blog si am primit comentarii foarte variate (si chiar vehemente) pe tema asta, asa ca fiecare face cum considera ca e mai bine pentru propriul copil.

Educația sexuală în sensul pe care îl știm noi implică ce zici tu. Dar părerea mea e că sexualitate există de la o vârstă fragedă, doar că nu o numim așa. Eu, personal, nu sunt pregătită să răspund la nici o întrebare pe tema asta, venită din partea copilului. Da, o sa fie probabil un răspuns spontan, cu siguranță nu cel cu barza care aduce copiii, dar mi-ar plăcea să aflu și părerea cuiva care a studiat mai în amănunt subiectul, cu cazuri concrete.

Ehe, lasa ca vezi tu ce spui cand vine momentul 🙂 Iti dau pe fb pe privat linkul la articolul meu sa te distrezi cu ce i-am raspuns eu si cu comentariile cititorilor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...