Omul alături de care şerpii şi broaştele ne par chiar frumuşele

Vlad e tată, soţ, prieten şi...herpetolog. Tatăl Mariei, o frumuseţe de fată de 6 ani şi ceva, soţul Corinei (pe care multe mame o ştiu de la Poartă-mă, dar asta o să fie altă poveste 🙂 ) şi prieten cu soţul meu, de peste 20 de ani. Dar înainte de toate astea, a fost pasiunea lui pentru şerpi, cam de prin anii '90, când era în şcoala generală. Apoi a urmat liceul cu profil de chimie-biologie, o facultate de biologie şi un masterat în domeniu, tocmai pentru a avea ocazii de a călători prin ţară în timpul perioadelor de practică şi a vedea cât mai multe specii.

Vlad e genul ăla de om dintr-o bucată, cu un umor niţel sarcastic şi cu talent de a povesti copiilor lucruri cu tâlc, cu un bagaj bogat de cunoştinţe despre natură, o persoană alături de care nu ţi-ar fi teamă să cutreieri zonele cu vipere sau balauri dobrogeni.

Iubesc reptilele şi amfibienii pentru că am avut norocul ca părinţii să îmi asigure contactul cu ele de când aveam cam trei ani, într-o excursie la ruinele Cetăţii Histria. Au fost practic mereu parte din viaţa mea, mi-a mărturisit el.

Pasiunea lui a evoluat în dorinţa de a sparge miturile legate de şerpii cei urâţi şi răi şi broaştele scârboase (epitetele le-am adăugat eu, am îndrăznit o exagerare literară 😀 ):

Am încercat iniţial discret, prin puterea exemplului personal să încerc să schimb atitudinea oamenilor despre şerpi, începând cu prietenii, vecinii, colegii. Apoi am început să public diferite articole de popularizare a reptiellor în reviste adresate copiilor sau adulţilor şi să particip la emisiuni în care să pot spune adevărul despre problemele cu care se confruntă aceste animale. De câţiva ani am făcut un blog dedicat herpetofaunei din ţară noastră iar din acesta primăvară organizez scurte incursiuni în natură pentru cei mici, în care vedem şi chiar atingem broaşte, şopârle, ţestoase, salamandre şi şerpi. Acum lucrez la o carte despre herpetofauna României, care sper să fie gata până la sfârşitul anului. (Vlad Cioflec)

Vlad promovează mereu imaginea reptilelor şi a amfibienilor pentru a ajuta oamenii să le înţeleagă şi, de ce nu, chiar să ajungă să le îndrăgească.

Social-media şi telefoanele cu cameră sunt instrumentele ideale pentru a face ceva în sensul schimbării sau îmbunătăţirii imaginii lor. Îndemn oamenii să pozeze câte o ţestoasă sau o broască, să o prezinte prietenilor, şi încet încet, informaţii şi fotografii cu herpetofauna vor ``invada`` facebook-ul şi astfel animăluţele astea detestate sau ignorate vor deveni parte din cotidian.

vlad-cioflec

La capitolul cărţi, el nu e la prima realizare, a mai lansat în 2014, în colaborare cu Doru Panaitescu, albumul foto cu descrieri Păsări din lunca şi Delta Dunării, un ghid ilustrat gândit special pentru copiii care fac primii paşi în bird watching. Stocul este epuizat în magazinul SOR (Societatea ornitologică România), de unde se deduce succesul publicaţiei 🙂

Pe 28 şi 29 octombrie, Vlad, care este herpetologul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, alături de Corina şi Maria, invită familiile din Bucureşti la câte o tură de explorare a biodiversităţii din zona mai puţin bătătorită a Capitalei. Ei promit 2 ore de plimbare prin natură, multă herpetofaună live şi ocazia de a vedea oraşul de sus, din Observatorul de la etajul 17. Detalii şi înscrieri aici: https://www.facebook.com/incautareaanimalelor/?pnref=story. Dacă nu puteţi merge, nu vă întristaţi, e doar începutul 🙂 Promite multe alte excursii interesante în curând. Eu şi Lidia am fost cu ei şi vă asigur că nu o să regretaţi 😉

 

Sursă foto: pozele din arhiva lui Vlad Cioflec, publicate pe blog-ul lui

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...