Model sau antimodel de feminitate?

Mi-am dat seama de curând, când zdrobeam între degete o afină suculentă şi mi-o întindeam pe faţă...modelul meu de feminitate e bunica. Până nu demult, ea îşi răsfăţa tenul cu câte o căpşună grasă, atunci când le era sezonul. Ea m-a crescut, cu ea am stat până după terminarea facultăţii, în dormitorul ei am văzut prima dată coliere din corali (al căror portocaliu intens îmi place şi acum) şi din mărgele multicolore, broşe, fuste înflorate, ruj, pudră parfumată, creion de sprâncene, cremă hidratantă. Pantofii ei i-am probat când eram mică. Deşi nu cu toc înalt, erau cu vârf un pic ascuţit şi din imitaţie de piele de şarpe. Mama, prezentă în viaţa mea dar ocupată cu serviciul, a avut mereu un stil vestimentar închis la culoare, fără machiaj, fără briz-brizuri. În cazul mamei, personalitatea poate acoperi o încăpere rapid, lucru care pe mine nu mă caracterizează deloc. Sunt (mult prea) discretă dar se pare că încep să devin mult mai atentă la detaliile ţinutei, o dată cu înaintarea în vârstă.

Astfel de reflecţii mi-a stârnit Ioana Agachi, în al său workshop despre feminitate şi ceea ce transmitem fetelor noastre, Model pentru fetiţa mea. Am aflat că, orice ai face, mama are cel puţin 50% impact în modelul de feminitate al fiicei, restul de 50% revenindu-le celorlate persoane care o influenţează pe domnişoara în devenire. În relaţia cu mama, mai ales, poate apărea şi anti-modelul, cam de prin adolescenţă (perioada transformărilor şi a rebeliunii). În cazul meu, acum realizez că am preluat multe de la cele două bunici (inclusiv genetic) şi ca model am mai avut-o, în copilărie, pe învăţătoare. Şi acum mă surprind admirând la femei delicateţea, mişcările molatece, supleţea, ochii catifelaţi şi privirea intensă, degetele lungi cu unghii îngrijite, părul mătăsos care se aşează leneş pe umeri (dar şi femeile care au părul foarte scurt şi gâtul lung şi fin), o atitudine uşor candidă combinată cu o forţă interioară subtil emanată prin toţi porii,pielea netedă, de unde răzbate un parfum floral, abia simţit.  Ioana ne-a atras atenţia la stereotipurile pe care le transmitem în familie (de ex: mama face mâncare şi şterge praful, tata dă cu aspiratorul....aşa e şi la voi? eu am bifat deja 🙂 ) şi aspectele care sunt foarte importante în primii 7 ani, perioada dezvoltării identităţii de gen:

Ioana a insistat pe faptul că, deşi uneori ne vine greu de crezut, în relaţia cu propriul copil, mama repetă propria istorie mamă-copil. Sinceră să fiu, cred că de când am început să mă descopăr ca femeie, am dublă responsabilitate devin un exemplu atât pentru fii-mea cât şi pentru mama :)) (ca de exemplu crema nuanţatoare compactă cu protecţie solară ridicată, de la Avene, pe care am primit-o şi i-am făcut-o cadou mamei fiind o nuanţă potrivită pentru ea, sper să înţeleagă că e important să-şi protejeze tenul de radiaţiie UV, chiar dacă nu e uscat). Felul în care eu mă văd şi atitudinea mea faţă de propriul corp dar şi faţă de schimbările prin care va trece Lidia o vor influenţa mult pe fetiţa mea. 

Se pare că există nişte momente sensibile în dezvoltarea fizică a unei femei: creşterea sânilor şi apariţia menstruaţiei iar experienţele negative din timpul acestor momente au fost corelate (de către psihologul Akhter Ahsen) cu simptome puternice premenstruale (PMS), lablitate emoţională, cicluri menstruale neregulate, chisturi ovariene.

Deci dacă vrem ca fetele noastre să fie, la maturitate, puternice, independente, adaptabile, trebuie să le insuflăm asta fiind noi însene aşa, nu doar predând ceva ce nu ştim cum arată.

Şi dacă totul pare deja destul de complicat, am aflat şi despre conceptul de rană maternă, adică durerea colectivă şi transgeneraţională de a fi femeie:

Tipuri de durere:

  • Durerea comparaţiei: insuficient de bună;
  • Durerea ruşinii: este ceva în neregulă cu tine;
  • Durerea atenuării: ca să primesc iubire trebuie să rămân mică;
  • Durerea vinovăţiei legate de a dori mai mult decât ai.

DILEMĂ: Dacă fiica internalizează credinţele inconştiente ale mamei, atunci aceasta primeşte aprobarea ei, dar îşi trădează propriul potenţial; Dacă îşi afirmă propriul potenţial, atunci există posibilitatea ca mama să o respingă - autosabotaj;

Stereotipuri care perpetuează rana maternă:

  • Uite câte a făcut mama ta pentru tine;
  • Mama mea a sacrificat multe pentru mine, nu vreau să o fac să se simtă rău;
  • Dacă o supăr, va crede că nu o iubesc/ valorizez.

E dificilă asumarea greşelilor şi a pierderilor, e aiurea să plângi în faţa copilului, să recunoşti că nu poţi rezolva o problemă sau oricare ar fi soluţia, tot se va strica ceva, vor exista părţi negative. Pentru asta, e nevoie să lucrăm cu noi, să conştientizăm că avem de învăţat şi de dezvoltat mereu. Şi că scopul în sine e să evoluăm noi, să ne regăsim noi forţa interioară. Abia apoi putem spera ca fiicele noastre să ne ia drept model şi nu antimodel.

După ce Ioana ne-a dat ridicat nişte semne serioase de întrebare, a venit Mariana Romanică şi ne-a "administrat nişte pastile" de consultanţă vestimentară, care ne-au (i)luminat:

foto Alina de la Fotografii cu dichis

Am reţinut 2 elemente mari şi late:

  1. Orice siluetă poate tinde către forma tip clepsidră (care e considerată cea mai feminină) prin combinaţii potrivite de haine (croieli, print-uri, culori etc.) Mariana le poate crea clienţilor ei paleta cromatică şi gama de haine adecvate fiecărei persoane.
  2. Garderoba capsulă: putem avea peste 70 de ţinute cu un minim de 13 piese vestimentare. Ăsta da wow-moment! 🙂

La final, m-am ales cu un rimel bestial pentru ochii mei sensibili, din gama Couvrance Avene şi cu o plasă de ronţăieli numai bune de luat după noi în deplasări, de la Solaris (Lidiei i-au plăcut sărăţelele cel mai mult), iar doamnele de la NN s-au asigurat că ne preocupăm de sănătatea noastră şi a copiilor noştri, că e mai bună decât toate, nu? 🙂 Gazda evenimentului a fost o locaţie absolut superbă şi îmbietoare la relaxare: Yucca Wellness Center, iar pe copile le-a distrat Laura de la Cufărul cu provocări şi au gustat delicioasele clătite de la Maison des Crepes. De organizare, s-a ocupat, cu suflet şi stil, Ada Chindea de la Go Big Events.

foto Fotografii cu dichis

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

' skin='skin1'}}

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...