Am crescut cu mâncare proaspăt gătită de bunica, destul de dietetică şi fără multă sare, cu accente bucovinene (de la ea) şi bănăţene (pe gustul bunicului), cu prăjituri aburinde (mmm, colţunaşii cu vişine...). Bunica nu experimenta foarte mult din punct de vedere culinar, erau nişte mâncăruri pe care le ştia pe de rost, altele învăţate de la prietene şi un caiet cu reţete copiate cu mâna ei din Sanda Marin, pe care îl mai scotea din când în când să-şi amintească ingredientele şi modul de preparare. Acum nu mai foloseşte reţetele de acolo, eu sunt la casa mea, bunicul nu mai este pe Pâmânt...
Fac o pauză, nu mai văd să scriu, de lacrimi...
Închid ochii şi simt gustul de ghiveci, mâncare de fasole galbenă păstăi, musaca de vinete, supă de chimen, supă de roşii (neapărat cu zahăr o face ea). Folosea uneori şi rântaş, mai prăjea şi cartofi şi şniţele ("talentul" pentru şniţele nu şi l-a pierdut, îi plac şi Lidiei...ale mele sunt mai puţin gustoase, le coc în cuptor :)) ). Apoi a apărut curentul fast food, eram în facultate şi mi se părea uau, abia aşteptam să "scap" de mâncarea gătită în casă. Acum abia, când m-am apucat serios de gătit, pentru copil, îmi amintesc zilele în care stăteam alături de bunica în bucătărie şi scoteam boabele de mazăre din păstăi (atâta cât aveam răbdare), plescăiam un pic de cocă crudă, lingeam castroanele după ce blatul sau crema erau puse în tavă, mă uitam cum scoate sucul din roşii cu un aparat special, cum spală munţi de spanac (am înfruntat şi eu de curând 2 kg de spanac, mai degrabă ele m-au învins pe mine decât eu pe ele, dar îmi iese, ce-i drept, un piure de spanac demenţial 🙂 ). Îmi întorc privirea spre fetiţa mea şi mă gândesc că dacă eu nu gătesc nici măcar un pic, la cine va vedea ea toate astea? Timpul nu-mi ajunge. La sfârşit de săptămână mai pregătesc 2-3 feluri de mâncare dar rapide şi de multe ori, spre satisfacţia celor 2 carnivori, carnea ajunge pe grătar sau la cuptor iar garnitura e destul de simplă. Măcar azi Lidia a mâncat cu poftă pastă de avocado, yey! 🙂
Uneori, o motivează faptul că mă ajută dar pe mine mă încurcă murdăria de după. Plus că mă mişc mai repede fără 2 mânuţe care se bagă printre castroane. Îmi dau seama apoi că nu strica totuşi, să o implic mai mult şi ne apucăm de bucătărit chestii relativ simple, de exemplu o pizza pe blat din felii de pâine, cu ce mai aveam prin casă, înainte de salariu (a se citi no money no problems :)) ). Scuzaţi calitatea pozei, abia am apucat să o fotografiez că ne-am şi pus pe devorat.
Mă străduiesc să mă documentez cât mai mult despre ce înseamnă o alimentaţie echilibrată, îi explic de ce sunt importante toate felurile de mâncare, încerc să-mi îmbunătăţesc preparatele, ca să nu fim nevoiţi să apelăm (prea des) la compromisuri. Ieşim şi la restaurant, comandăm şi pizza dar aş vrea să reduc pe cât posibil tentaţiile astea.
Ştiţi vorba "mănânci ca să trăieşti sau trăieşti ca să mânânci"? Nici una nici alta. Pentru mine, gustul, textura, combinaţiile de arome, toate înseamnă emoţie.
Prin asta mă refer însă la emoţia autentică a papilelor gustative, a mâinilor care au gătit, a creativităţii puse pe tavă (sau în tavă 🙂 ). Ca orice produse de pe piaţă, cele alimentare sunt grav atinse de "bagheta magică" numită marketing. Ambalaje catchy, gust potenţat de diverse arome şi chestii dubioase, publicitate pe canalele de desene animate care incită la cumpărături compulsive, sub impresia unei false nevoi.
Pentru a contrabalansa trend-ul ascendent al alimentaţiei pe fast forward, au apărut diverse iniţiative care încurajează pregărirea mesei în familie, cu ingrediente cât mai sănătoase şi echilibrate din punct de vedere nutriţional.
FOOD REVOLUTION este programul implementat de Jamie Oliver la nivel mondial şi are ca scop educaţia alimentară a copiilor ca fundament pentru o viaţă sănătoasă. FOOD REVOLUTION DAY este ziua în care, în întreaga lume, Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentaţia sănătoasă organizând evenimente publice si ateliere de gătit sănătos pentru copii şi părinţi.
3 ani de Food Revolution în Romania, in cifre: 290 de ateliere de gătit 4,350 de copii mai sănătoşi 9,000 de parinţi mai fericiţi 200 de scoli 10 tabere 5 tone de mancare milioane de zâmbete 🙂
Anul acesta are loc pe 20 mai şi, în Bucureşti, se va desfăşura la Centrul de recreere şi dezvoltare personală Conacul Golescu Grant. Food Revolution Day 2017 promite să fie cea mai mare ediţie dintre cele organizate în România:
- 10 ambasadori Food Revolution: din Bucureşti - Larisa Petrini, Mary Balaban, Daniela Miscov, Andreea Radu, Daiana Radulescu, Shamin Gholami, din Cluj - Lorena Somesan, din Ploieşti - Gabriela Petre, din Oradea - Patricia Albu şi Amelia Selariu
- 5 oraşe, răspândite pe tot teritoriul ţării
- peste 300 de copii şi părinţi, care vor fi prezenţi la eveniment
- un amalgam frumos de entităţi implicate în organizare şi promovare (presă, bloggeri, experţi, autorităţi locale)
- ateliere de gătit (alături de copii), sport în aer liber, conferinţe adresate părinţilor, la care vor fi invitaţi ca speakeri specialişti din diverse domenii (psihologie, medicină pediatrică)