Dacă în prima parte v-am povestit despre cazare și papa bun, acum e momentul pentruuu....chestii de făcut la mare la bulgari. După cum ne știți, nu suntem genul de turiști all-inclusive. Ne place să explorăm atât locuri vizitate de mulți dar și unele mai puțin bătătorite.
Peisajul din Balcic e spectaculos
Uneori, greșind drumul 😀 , ne abatem de la traseele clasice și urmăm calea (mult) mai lungă. Așa cum am făcut și în Balcic. Am încercat să ne dăm seama pe unde se coboară înspre faleză, evitând să intrăm în grădinile Reginei Maria. Nu am vrut să le vizităm din prima zi. În plus, ele se închid la ora 20:00, așa că riscam să rămânem pe acolo. Așa că, deși am întrebat o vânzătoare de la un chioșc de suveniruri, nu am priceput că trebuie să o luăm pe lângă hotelul Bisser. Și am mers și am tot mers pe un drum pustiu, pe unde treceau doar mașini, până ce am ajuns, în final pe faleză. A meritat efortul pentru priveliștea asta, Balcic are ceva special.
Am aflat că locul e populat încă din secolul al V-lea î Hr și a fost supranumit Orașul Alb datorită versanților de calcar (mai multe pe Wikipedia). În Balcic și în Bulgaria în general mă intrigă aerul sălbatic al multor zone din stațiuni/orașe. Foarte puțini oameni pe străzi, tufișuri și buruieni neatinse de vreun lucrător la spații verzi.
Palatul și grădinile Reginei Maria
Deși le-am mai vizitat acum 2 ani, acum că aveam mai mult timp la dispoziție, nu am putut să ratez. Mai ales că hotelul era foarte aproape de grădinile Reginei Maria. Locul în sine este deosebit, emană o energie fantastică. Plimbându-ne pe aleile întortocheate, i-am citit Lidiei aproape toate plăcuțele despre istoria locului. Fiecare colțișor e încărcat încă de sufletul reginei, fiecare detaliu răzbate un bun simț excepțional, o dragoste pentru frumos și simplitate.
Galeria de Artă din Balcic
Într-una dintre dimineți, la micul dejun, mă uitam pe Google Maps ce mai e de vizitat prin zonă. Și am găsit ceva care mi s-a părut tare interesant, am vrut să văd cum reacționează fii-mea. A fost prima oară când Lidia a stat peste o oră într-o galerie de artă. S-a uitat la fiecare exponat, am comentat împreună. Mă plictisisem eu și mă durea spatele, iar ea încă mai voia să stea. Muzeul era gol, doar noi înăuntru deci ne-am făcut de cap 🙂 Am citit pe net ulterior că este cea mai veche galerie de artă din sudul Dobrogei (fondată în anii 30).
Plaja din Albena
Ce e important de știut când mergeți la mare la bulgari în zona asta: în Balcic, plaja e aproape inexistentă. Dacă vreți nisip fin, o plajă întinsă și liniștită, Albena mi s-a părut opțiunea ideală. La 10 km de Balcic, am fost de 2 ori în timpul sejurului și ne-a plăcut mult. În Albena, există 3 zone destinate parcării cu plată, împărțite pe culori:
- galben, la intrarea în stațiune - cea mai ieftină (5 BGN/leva) - de acolo există un mini-bus care merge prin toate celelalte zone
- albastru - 10 BGN
- verde - 20 BGN
Dacă vă veți caza în Albena, vă recomand să verificați dinainte în ce zonă veți sta și cum e cu parcarea. Stațiunea mi s-a părut foarte potrivită familiilor. Am văzut și un parc acvatic dar, cum Lidiei îi e frică de tobogane cu apă și soțul nu e deloc pasionat de așa ceva, am dat skip 🙂 Doar ne-am relaxat pe plajă, asta după ce prețul unui șezlong + umbrelă m-a cam dat peste cap (16 BGN).