După 10 ani de când am devenit mamă, pot să spun că există jocuri de care copiii nu se plictisesc niciodată. Și fără expunere la ecrane. Pe încercate, nu mă credeți pe cuvânt 🙂 Din ce am observat, sunt două mari categorii: dinamice (presupun multă mișcare) și statice (pe loc sau într-un spațiu restrâns).
Jocuri dinamice, în mișcare
Dacă ar fi să mă gândesc la activitatea ideală pentru un copil vara, îmi vine în minte o curte, pe mine stând în balansoar cu o cafea în mână iar pe fii-mea într-un complex de joacă distractiv.
Cățăratul, legănatul și datul pe tobogan erau și preferatele mele când eram mică. Indiferent dacă aveam companie sau nu, petreceam timp prin copaci și în leagăne. Acum există aceste instalații unde copiii își consumă energia constructiv, fac mișcare și inventează tot felul de jocuri. Evident, e și mai grozav atunci când au prieteni alături de care construiesc povești și se amuză împreună. Un complex de joacă rezistent durează ani buni și îi antrenează la mișcare pe copiii de toate vârstele, așa că e o investiție inteligentă pentru toată familia.
Fugăritul, leapșa, prinselea sau orice altă variantă similară funcționează până la vârste mai mari. Dar mai ales cei mici adoră și râd cu lacrimi când adulții se prefac monștri care vor să îi mănânce și aleargă după ei însă cumva, nu se știe cum, nu reușesc să îi prindă 😉
Mare atenție însă pe unde aleargă și ce este pe jos, eu am niște amintiri mai puțin plăcute din curtea școlii, de la un leapșa care s-a lăsat cu mine la cabinetul medical. Deh, nu-s cea mai pricepută la fugărit... Dar atâta timp cât sunt doar niște vânătăi sau chestii care se vindecă repede, rămân semnele copilăriei.
Dacă nu e o variantă curtea, parcul e întotdeauna o opțiune bună. Găsiți accesoriile favorite ale copilului role / trotinetă / bicicletă / skateboard, măcar una dintre ele trebuie să meargă. Când e suficient de mare să se plimbe cu ele în raza vizuală a părinților sau a bunicilor, stați pe bancă și relaxați-vă.
Mai nou, există și trambulinele, în care Lidia ar fi în stare să țopăie ore întregi.
V-ați ascunselea - merge și prin casă, mai ales cu cei micuți care nu se mai satură ca adulții să îi caute și se distrează atunci când nu sunt găsiți, deși ei nu știu că li se vede jumătate din corp :)))
Adevărul e că, în vacanță, una dintre cele mai complicate chestii e "extragerea" copilului din pat - cu ochii în telefon - sau din fața calculatorului. Dar odată ce a ieșit din starea respectivă de inerție, greu se mai întoarce în casă.
Jocuri statice
Pentru momentele în care copiii nu pot ieși afară la joacă, am mai scris aici și găsiți pe blogul meu mai multe resurse utile.
Adaug mai jos niște idei de jocuri de care copiii nu se plictisesc niciodată.
- Jocuri de cărți. Fii-mea a devenit fan Macao, ar juca întruna și mă bucur că, în timp, și-a dezvoltat reziliența la momentele în care pierde. Șeptică nu e încă printre favoritele ei pentru că mai are de lucrat la strategie 😀
- "Fazan", "Ce încape într-o valiză", "Eu văd" (obiecte pe culori sau litere) sunt amuzante și se pot juca atât în pat, după o zi lungă sau chiar în mașină/tren, la drum lung.
- Mima sau, în varianta care îmi place mie, Activity. Cea din urmă îți dă 3 variante prin care să explici un cuvânt sau un concept - prin desen, mimă sau vorbire. E un joc destul de complex pentru că te pune în situația în care nu ai la îndemână toate tehnicile posibile și trebuie să te descurci într-un timp limitat. Iar pentru copii e grozav fiindcă învață și cuvinte noi.
- Dress-up cu materiale de prin casă. Indiferent dacă sunt fete sau băieți, copiilor le place să creeze diverse roluri. Dacă nu le punem noi la dispoziție opțiuni pe care să le folosească (machiaj, haine mai vechi, etc), își găsesc singuri. Și nu e chiar cea mai bună idee să-și facă un costum din perdea 🙂
Deși ne apropiem, ușor ușor, de adolescență, toate ideile de mai sus încă îi surâd Lidiei. O să-mi fie dor de perioada asta, așa că mă bucur că mai pot să scriu încă despre joacă și copilărie.
După vacanța asta, școlărița mea începe clasa a 5-a, deci urmează noi provocări. Dar important e să se distreze atunci când poate și să se joace indiferent de vârstă.
Copiilor voștri ce le place să facă în vacanță?
Foto antet Photo by cottonbro Pexels
Un răspuns la “Jocuri de care copiii nu se plictisesc niciodată (P)”
Binevenite ideile