Undeva în luna august am completat un chestionar pe baza căruia urma să primesc un plan nutrițional personalizat. Am pus acolo țelul meu suprem într-ale slăbitului: 17 kg. Mi-am luat un cântar care măsoară nivelul de grăsime din corp, retenția de apă, etc. Două luni jumate mai târziu, am dat jos 4-5 kg și a scăzut cu 2% procentul de grăsime. Evident, nu sunt rezultate de prezentat cu mândrie, pentru că nu urmez cu sfințenie recomandările. Dar hai să vedem, pe bune, ce fac și ce nu, din programul RESET. Apoi, dacă vreți să încercați abonamentul, puteți folosi codul MamicaActiva10 pentru o reducere de 10%.
Fac, în majoritatea cazurilor, alegeri alimentare conștiente
Deși teoria o știu la perfecție, practica era, până acum, ceva imposibil. Pur și simplu, nu găseam motivația. M-am hotărât să iau măsuri dar ele să nu mă scoată total din zona de confort pentru că nu sunt o fire radicală.
Practic, planul alimentar primit se bazează pe 3 mese și 2 gustări care asigură aportul necesar de nutrienți și energie. Doar că, pentru mine, nu o consider o opțiune să renunț brusc, aproape de tot, la pâine.
Am redus porțiile, am fost atentă să nu fac des combinații nepotrivite de alimente, mi-am ținut poftele sub control.
Mâncatul pe fond emoțional nu e cu siguranță ceva de continuat.
Dar, pentru că mi-am schimbat job-ul, sunt cam dată peste cap cu programul, nu am gătit conform planului.
Gătitul e, încă, o provocare
De o lună lucrez în altă parte. După 6 ani și jumătate într-un loc, schimbarea e bună însă vine cu diverse la pachet. Noul orar de lucru e de la 10:00 la 19:00 și, uneori, mă prinde și ora 20:00. Clar, nu am timp și energie să fac mâncare zilnic. Planul alimentar RESET propune diverse mâncăruri sau gustări simple. Dar tot presupun pregătire, cumpărături, gătit.
În plus, fiind și Lidia căreia i se schimbă gusturile și care e în creștere, ar trebui să prepar uneori chestii diferite. Nu am cum, fizic, să țin un regim strict.
Filmulețele cu explicații m-au ajutat
Faptul că Iby (fondatorul și ambasadorul Reset) a creat scurte video-uri în care explică, pe înțelesul tuturor, legătura dintre nutriție, hormoni și psihic, mi se pare foarte util. Repet, sunt lucruri pe care le știam dar puse în context, capătă greutate.
E altceva când înțelegi factorul ăla "DE CE". De ce mi-e poftă? De ce simt nevoia de dulce în anumite perioade? De ce e bun un echlibru al tuturor tipurilor de substanțe nutritive (carbohidrați, lipide, proteine etc) și ce înseamnă fiecare pentru corp? Și cum faci combinațiile?
Pe unele le-am învățat la școală sau le-am citit în articole de-a lungul timpului însă atunci când le-am auzit așezate logic, au făcut un "clinc!".
Asta nu înseamnă că am renunțat complet la dulciuri, pizza sau, uneori, prăjeli. Doar că sunt mai atentă la cantități și la momentul zilei în care le mănânc. Și apa! Deși nu am o rutină strictă, încerc să beau câte un pahar de apă de fiecare dată când trec pe la bucătărie.
Atitudinea față de mâncare e esențială
Gustul mâncării e, din punctul meu de vedere, un factor extrem de motivant pentru starea de spirit. Nu prea ai termen de comparație pentru senzația pe care o ai când muști dintr-un burger cu sos și cartofi prăjiți. Important e să știi când (și cum) să pui frână.
Eu trăiesc și ca să mănânc, nu doar mă hrănesc pentru a supraviețui. Dar conștientizez cum mă simt după o masă copioasă sau plină de calorii. Oboseala își spune cuvântul. Ficatul nu apucă să lucreze cum trebuie dacă îl bombardez cu alimente fără un aport nutrițional consistent.
Așa că mă străduiesc să introduc, la masă, cel puțin un fel de mâncare crud pe zi. Și să le reduc, pe cât posibil, pe cele care au mult zahăr sau alți carbohidrați simpli (adică răi 😀 ).
Alimentația ne aduce energie înainte de plăcere, cam asta aleg acum să fie ordinea priorităților.
Dacă sunteți curioși cum funcționează programul de reeducare alimentară RESET, nu uitați să introduceți în comandă codul de discount MamicaActiva10.