Chimie în bucătărie: o reacţie care a salvat un vas din yena

Problema: se dă una bucată friptură de tăuraş (off topic: dacă vreţi sursa de unde procur carnea proaspătă, daţi-mi un semn, am în plan un articol despre asta) care a stat în cuptor preţ de vreo 3 ore, făcând baie în sos de roşii, vin şi condimente. Mâncarea a ieşit excelentă dar capacul vasului de yena nu era de aceeaşi părere. Tot ce s-a evaporat s-a lipit pe el.

img_20170226_195038

După ce m-am învârtit vreo 5 minute fără ţintă prin bucătărie şi am realizat că nu am nicio şansă cu detergentul de vase (care în reclamă e promovat ca foarte eficient), mi-am amintit un filmuleţ pe care îl văzusem pe net, despre curăţarea interiorului unui cuptor.

Soluţia: mai simplă şi mai ieftină de atât nu se poate (decât dacă aruncam vasul :)) ). Sunt sigură că nu vă zic ceva nou neapărat dar poate nu aţi încercat încă. Mama care e chimist nu făcuse asta până acum şi a fost entuziasmată 😀 Pe scurt, bicarbonatul de sodiu reacţionează în prezenţa oţetului. Ştiţi voi, dacă pui acid peste bază....ca atunci când extremele se atrag şi iese ceva mişto din treaba asta. Apoi am dat cu buretele (am insistat puţin în zonele în care se prinsese mai tare), am clătit cu apă şi beleaua s-a spălat. Cred că e mai curat decât înainte de povestea cu friptura :))

img_20170226_195457

Din seria: neapărat încercaţi acasă! Dar studiaţi înainte efectele pe materialul din care e vasul, pentru că reacţia poate fi prea puternică pentru unele.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...