Chestii de bun simț

chestii de bun simt

Am pornit seria asta fix de 1 decembrie. Și am postat zilnic, până în Ajun, pe profilul meu de Instagram cu hashtag-ul #chestiidebunsimt. Le las și aici pentru că mi-ar plăcea ca lucrurile să nu se oprească. Să evoluăm împreună. Țara asta e prea frumoasă pentru ca oamenii din ea să fie atât de frustrați și înverșunați. Hai să ducem curentul de bun simț la cât mai mulți români. Dacă îți atrage atenția vreo idee sau ai și tu una despre care crezi că le e utilă și altora, dă mai departe. Și folosește hashtag-ul, ca să le putem urmări cu toții 🙂

Iată cele 24 de chestii de bun simț pe care le-am publicat deja:

1. Dacă te nemulțumește ceva ce nu poți controla, găsește acele elemente pe care ai cum să le influențezi și schimbă un pic, în fiecare zi, oricât de mic pare. Poate fi vorba și despre starea ta de spirit. Vei vedea diferența.

2. Britanicii au o vorbă: "Don't cry over the spilt milk." Cu alte cuvinte, dacă ai făcut-o lată, nu-ți mai irosi energia pentru a te victimiza sau a căuta țapi ispășitori ci asumă-ți greșeala și concentrează-te pe soluții.

3. Dă-ți voie să te odihnești și să faci ce-ți place. Când simți că nu mai poți, e un semnal de alarmă al corpului. Cere ajutor, ia o pauză. Deconectează-te.

4. O seară în familie (indiferent că e cu jocuri, film sau cină) echilibrează timpul petrecut separat din săptămâna care se încheie. Faceți o tradiție și străduiți-vă să o respectați, ca măcar o dată la 7 zile să creați amintiri împreună.

5. Dacă îți dorești ceva foarte mult dar mintea îți spune că e greu de atins, nu-ți abandona proiectul. "Sparge-l" în etape, învață în fiecare zi câte ceva în direcția respectivă, fă pași spre rezultatul dorit și sărbătorește micile reușite.

6. Acceptă ceea ce nu poți controla. Nu îi poți schimba pe cei din jur, nu poți prezice viitorul, nu ai cum să modifici trecutul. Eliberează-te de presiuni inutile. Concentrează-te pe acum și pe modul în care tu alegi să reacționezi.

7. Mergi la medic la cel mai mic semn că ceva nu e în regulă. Fă-ți cel puțin setul de analize anual, plus investigațiile periodice recomandate în funcție de vârstă sau afecțiuni cronice. Ai grijă de tine.

8. Sună pe cineva drag, cu care nu ai mai vorbit sau cu care nu te-ai mai întâlnit demult. Ascultă-i trăirile, istorisirile sau pur și simplu depănați amintiri pe care le aveți împreună.

Fotografia asta de pe Pexels mi-a adus aminte de zilele în care stăteam în bucătărie cu bunica mea în timp ce gătea

9. Informează-te mereu. Din mai multe surse, diferite și de specialitate. Filtrează, folosind propria gândire, ceea ce afli. Când crezi că deții adevărul absolut, verifică. Sunt șanse mari să mai ai mult de cercetat până să ajungi acolo.

10. Asumă-ți vulnerabilitățile. E ok să le ai. toți avem scheleți în dulap. Dar nu le pune pe tapet ca o victimă. Îmbrățișează ceea ce ești și scoate în evidență unicitatea ta.

11. Acceptă faptul că alții nu gândesc la fel ca tine pentru că pur și simplu fiecare vede prin propriul context. Înainte să judeci sau să te înfurii, întreabă-ți interlocutorul: "Cum vezi tu lucrurile?"

12. Viața e prea scurtă să ai un job care nu-ți place. Dacă vrei să-l schimbi, fă zilnic un demers în sensul ăsta. Implică-i pe toți cei care te-ar putea ajuta, caută oportunități, află unde ți-ar fi mai bine, dezvoltă-te și ai încredere în forțele proprii.

13. Creează-ți niște obiceiuri sănătoase care îți aduc voie bună, relaxare, energie. Nu lăsa superstițiile și dependențele să-ți controleze viața. Alege rutina care ți se potrivește și își face bine pe termen lung, nu doar cu beneficiu imediat.

14. Fericirea este o reacție chimică a creierului, bazată pe secreția a mai mulți hormoni: dopamină, serotonină, oxitocină. Totul e să înveți să le stimulezi într-un mod controlat, sănătos pentru organism. Aici am fost inspirată de podcast-ul lui Paul Olteanu, Mind Architect, pe care îl recomand tuturor.

15. "Te rog", "Mulțumesc", "Scuză-mă" nu se învechesc niciodată, nu devin clișeu sau mainstream. Dimpotrivă, te ajută. Folosește-le cu încredere în comunicarea de zi cu zi și ai șanse să primești înapoi respectul acordat.

16. Ține-te de cuvânt. Dacă faci o promisiune, este responsabilitatea ta să-ți pui reminders sau să găsești soluții pentru a-ți menține promisiunea.

17. Din când în când. fă câte o surpriză cuiva care îți e drag. Una plăcută, bineînțeles 🙂 Nu trebuie să fie neapărat un cadou sau ceva scump. Acordă atenție lucrurilor care îi plac și acționează.

18. Cele mai folositoare lucruri pe care tu, ca adult. i le poți preda unui copil: să îi placă provocările, să fie intrigat de greșeli, să nu se dea în lături de la efort și să învețe din orice experiență. (Mai multă inspirație pe tema asta - în cartea Mindset, Carol S. Dweck).

Sursa foto Pexels

19. Nu te mai lua așa des în serios 🙂 Ia o pauză din când în când și relaxează-te. Râzi de momentele penibile, de gafe sau mici greșeli pe care le-ai făcut. Amintește-ți că nimeni nu e perfect.

20. Economisește, chiar și în luna cadourilor. Ce dacă nu poți pune deoparte sume consistente? Și cele mici, adunate, contează.

21. Donează. Dacă nu poți dărui bani uneori, donează obiecte în stare foarte bună, timp sau energie pentru cineva care are nevoie.

22. Elimină sau limitează tot ceea ce îți creează o stare de disconfort. Spunând stop celor care au un impact negativ asupra ta, îți vei îmbunătăți mult calitatea vieții.

23. Bucură-te din toată inima de momentele în care te simți bine. Fii prezent(ă) acolo și atunci.

24. Sărbătorește cum îți place, nu cum se așteaptă alții să te vadă în social media. Trăiește autentic și acceptă imperfecțiunile vieții. Let it go! 🙂

***

Te provoc să continui seria #chestiidebunsimt. Ce alte idei ai?

Fotografia din antet mi-a făcut-o Iuliana de la Bohemian Photo.

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...