O multitudine de informaţii ne împresoară pe noi, mămicile, de la o vreme încoace. Despre o grămadă de subiecte din domeniul creşterii şi educării copiilor noştri. Într-o zi, m-a „izbit” curiozitatea: care sunt canalele cele mai agreate pentru informare şi ce părere au mamele despre asta. Am gândit un chestionar micuţ şi l-am dat mai departe pe Facebook. 56 de persoane au răspuns, 53 dintre ele fiind deja mame, iar 2 în devenire 🙂 (însărcinate)
Cele mai multe dintre ele au copii în intervalul 0-3 ani, urmând segmentul 3-5 ani şi câteva, cu copii mai mărişori. Aşa cum mă aşteptam, setea de informare e mare, 73% dintre respondente bifând maximul pe o scală de la 1 la 10, referitor la importanţa informării pentru ele, în relaţia cu copiii lor.
Articolele online (site-uri, blog-uri, reviste online, etc) şi cărţile sunt preferatele mămicilor, în ceea ce priveşte forma sub care apare informaţia. Urmează discuţiile cu alte mame, cu doctorii şi cursurile de orice fel (ateliere, workshop-uri, training-uri). Trebuie să recunosc că nu mă aşteptam să găsesc cărţile pe locul 2 în topul preferinţelor, având în vedere timpul limitat al unei mame :)) Dar totuşi mă încadrez şi eu în trend, parcă şi eu am redescoperit cititul cu ocazia asta.
Tipul de informaţii căutat cel mai des este: comunicarea cu copiii, urmat îndeaproape de: abordarea diferitelor comportamente ale copiilor: plâns, râs, joc, crize de furie, perioadele „nu”, „de ce”, anxietate, etc. Sănătatea, abia pe locul 3. Sănătatea şi diverse afecţiuni (tratamente, prevenţie) sunt abia pe locul 3. Şi aici am avut o mică surpriză…plăcută 🙂 Inteligenta emoţională a mamelor este, deci, la cote din ce în ce mai înalte. Pe locurile 4 şi 5 ne întâlnim din nou cu aspecte interesante: psihologia copilului şi educaţia care se cultivă acasă. Interesant 🙂
Am mers mai departe pe ideea de deschidere către discuţia cu alţi specialişti în afară de cadrele medicale (70% au apelat sau doresc să apeleze la altfel de profesionişti) şi, spre bucuria mea, consultanţii în lactaţie sunt pe primul loc. Apoi psihologii şi cei din categoria consultant/trainer/instructor axat pe diverse situaţii de comunicare.
Peste 90% sunt dornice de a participa la evenimente despre creşterea şi educarea copiilor, conţinutul informativ fiind primul criteriu în alegerea unui astfel de eveniment.
Concluzia mea: e de bine! 🙂 Mamele sunt orientate către intelect şi spirit în ceea ce priveşte relaţia cu copiii, vor să se dezvolte pentru a-i sprijini în evoluţie, sunt deschise la a încerca lucruri noi dar nu fără a consulta surse de încredere.