Salut! Sunt Cristina și încă nu am terminat multe lucruri pe care le-am început. Și sunt ok cu asta. Procrastinarea nu definește cine suntem, iar etichetele stau mai bine pe conserve decât pe oameni. În loc să mă blochez în vinovăție, am început să înțeleg mecanismele din spate și să găsesc soluții practice pentru a merge mai departe.
Cine sunt și cum am ajuns aici
Bună, eu sunt Cristina. Sunt pasionată de conectarea punctelor între marketing, business development & product innovation. La 24 de ani, am co-fondat UPB DRIVE, iar la 26 de ani hello Motum. În prezent, sunt Marketing & Communications Sr. Manager la Addvals, Editor-in-Chief al newsletter-ului Women in Tech Netherlands, co-host femlinq și co-facilitator al programului de grup Forward Accountability.
Cu un background în inginerie mecanică, am fost mereu pasionată de inovație și structura proceselor. Gândirea inginerească mi-a permis să-mi construit o carieră bazată pe gândire strategică, adaptabilitate și obținere de rezultate. În tot ceea ce fac, pun accent pe colaborare și creștere sustenabilă.
Pe plan personal, îmbinarea dintre inginerie și creativitate se vede cel mai bine în setarea obiectivelor și implementarea obiceiurilor.
În 2020, am început să mă joc cu lifestyle management. Pentru că este un termen greoi, am decis să-l tratez ca orice altceva ce mă sperie: ca pe un experiment. Pe foarte scurt, un experiment are 5 pași: definești ce vrei să afli sub formă unei întrebări, faci câteva predicții inițiale, colectezi date, le analizezi și tragi concluzii. 2020 a fost un an de învățare, documentare și testare la întâmplare, iar în 2021, citind “Indistractable” a lui Nir Eyal, m-am decis asupra unei întrebări din această carte: “Does your calendar reflect your values? To be the person you want to be, you have to make time to live your values.”.
Așa am pornit o serie de experimente cu scopul de a afla ce funcționează mai bine pentru mine: pentru o lună, citesc dimineață 15 minute; pentru 2 săptămâni, merg 5000 de pași zilnic; în fiecare miercuri pun deoparte bani cash. Tracking-ul mi-l făceam pe agendă sau post-its, în Trello, în Notion, în aplicația de notițe de pe telefon sau în diverse templates găsite pe internet și adaptate.
Apoi, am decis să fac un singur mare experiment și mi-am urmărit zilnic obiceiurile începând cu 1 ianuarie 2023. Partea cea mai grea a fost să mă decid asupra a maxim 10 lucruri pe care vreau să le urmăresc, iar aici a fost de ajutor mantra anului: Health is wealth. Așa am reușit să: fac sport de 3-4 ori pe săptămâna, merg în medie 9000 pași/zi, scriu în jurnal regulat, citesc în timpul sau după mic-dejun, mănânc la ore regulate, fac curățenie săptămânal, fac meal planning și meal prepping, să-mi aloc timp mie înainte și după muncă.
E foarte important să dai timp unui experiment, nu să încerci de 2 ori, să renunți, și imediat să-ți pui etichete negative: „Sunt leneș(ă).”, „Nu sunt disciplinat(ă).”, „Nu am voință.”, „Nu sunt genul de persoană care reușește.”, „Mereu dau greș.”, „Sunt haotic(ă) și dezorganizat(ă).”, „Dacă nu mi-a ieșit acum, nu-mi va ieși niciodată.”, „Nu sunt făcut(ă) pentru asta.”. Asta mai mult te va ține pe loc și îți va sabota progresul înainte de a-i da o șansă reală. În loc să tragi concluzii definitive despre tine, privește fiecare încercare ca pe un experiment. Ajustează, adaptează și dă-ți timp să vezi ce funcționează pentru tine. Succesul nu vine din perfecțiune, ci din consistență și adaptabilitate.
Mai mult, urmărirea obiceiurilor e în sine un obicei și a urmări doar de dragul de a urmări nu va funcționa niciodată pe termen lung. Alege-ți o metodă de tracking potrivită ție și obiectivelor tale. Experimentează.
Când vine vorba de obiective și obiceiuri, fundația este drive-ul interior pentru persoană care vrei cu adevărat să devii. Orice altceva este superficial și îți va mânca timp, efort și energie.
Forward Accountability: Antidotul procrastinării
Acum 3 ani am început un proces de accountability 1:1 cu Andreea Popa, Coach de Schimbare & Tranziții, Psiholog și Psihoterapeut în formare. În cadrul întâlnirilor noastre de accountability ne uitam clar la ce vrem să facem, ce facem de fapt, ce ne ține pe loc, cum putem avea mici wins în fiecare zi, care e modul nostru cel mai bun de a lucra pentru și înspre ce ne propunem. Pe măsură ce ne întâlneam, descopeream și mai multe lucruri despre setare și implementare obiective, procrastinare, auto-disciplină și accountability. A fost și încă este muncă multă, mai ales la lucrul cu sinele.
Pe parcursul anului 2022, ne-am dat seama că și alții pot beneficia de know how-ul și experiența noastră profesională în psihologie, coaching, habits & life management.
Știm că procrastinarea poate fi o luptă dificilă, iar sprijinul unui grup poate face diferența. Așa s-a născut antidotul de procrastinare Forward Accountability. Participarea la un grup de accountability este o strategie eficientă pentru a-ți menține motivația și pentru a obține rezultate mai bune.
De ce procrastinăm și cum depășim blocajele
Procrastinarea nu este lene, ci amânarea intenționată a unei acțiuni, deși știm că este importantă. Procrastinarea este un obicei de amânare ce provoacă un disconfort puternic celui care amână. În lene, nu te simți prost că amâni, n-ai voință sau nu îți pasă neapărat de consecință. Procrastinarea te afectează negativ pe mental health, îți poate afecta relațiile, jobul sau business-ul. Cu toate acestea, nu te poți urni din loc.
Cauzele principale ale procrastinării: lipsa clarității în obiective, frica de eșec, perfecționism exagerat. În ebook-ul nostru gratuit am detaliat aceste cauze și pașii concreți pentru a le depăși, precum și exemple de activități dintr-un grup de accountability.
Uite câteva idei rapide care pot deja face diferența:
- Înțelege ce te ține pe loc. Scrie despre asta timp de 15 minute, fără să te cenzurezi. Vezi dacă îți poți da singur/ă răspunsurile.
- Vorbește cu cineva. O conversație poate aduce claritate incredibilă, inspirație și motivație.
- Adoptă identitatea potrivită. În loc să spui „Trebuie să fac asta”, începe să gândești „Sunt genul de persoană care face asta”. Nu „ar trebui să fac sport”, ci „sunt o persoană activă”.
- Fă diferența între o scuză și o nevoie reală de pauză. Întreabă-te: „Această pauză mă va ajuta să revin mai energizat sau doar evit ceva ce mă face să mă simt inconfortabil?”
- Folosește regula celor 2 minute. Dacă ceva durează mai puțin de 2 minute, fă-o acum. Momentumul creat te va ajuta să continui.
Treci de la "ar trebui să fac" la "am făcut"
Metodele tradiționale de organizare și atingere a obiectivelor nu funcționează pentru toată lumea. Iar dacă ai trecut prin experiențe care au lăsat urme adânci (stres cronic, burnout, o copilărie traumatizantă sau accidente fizice), atunci rigiditatea sistemelor clasice poate fi mai degrabă un blocaj decât un ajutor.
E important să fim curioși mai degrabă cu privire la motivele pt care amânăm, în loc să ne blamăm pentru asta că scopul e să ne punem din nou în mișcare, nu să ne punem la zid.
Forward Accountability îți oferă cadrul potrivit pentru a experimenta și a ajusta pe parcurs, astfel încât să ajungi acolo unde îți dorești într-un mod sustenabil. Ne concentrăm pe flexibilitate, pe adaptabilitate și pe integrarea unei abordări blânde, dar eficiente. A avea un ritm propriu, a înțelege ce ți se potrivește și a nu forța metodele care nu rezonează cu tine sunt aspecte cheie ale procesului nostru.
Dacă simți că ai nevoie de un impuls pentru a-ți duce obiectivele la bun sfârșit, hai alături de noi! Înscrie-te până pe 24 februarie 2025, ora 23:59 și lasă procrastinarea în urmă.
***
Acest guest post face parte din seria Oameni cu pasiuni. Dacă ai o pasiune despre care ai vrea să știe lumea, în această perioadă îți ofer gratuit spațiu aici pe blog. Îmi poți trimite un mail pe adresa contact@oanaconstantinescu.com și revin către tine cu feedback, urmând să aștept de la tine textul pe care dorești să îl public.