Ordinea pe plan financiar e, pentru mine, un fel de unicorn cu 3 capete și 7 aripi. Adică utopică, ați înțeles voi. Nu am fost obișnuită niciodată să puni bani deoparte. Iar viața de familie, cu rate (care tot cresc din cauza ROBOR-ului) și cheltuielile care vin de-a valma, sporește haosul. V-am mai povestit cum zboară banii de la noi din casă (ăia care mai apucă să intre, în cazul în care nu s-au evaporat din start). E un drum lung și cu frustrări, până la a ne reabilita pe partea asta. Recunosc, problema e la mine, mai puțin la soțul meu. Am început să fac niște pași mici, alături de un consultant în planificare financiară: Roxana Bucur.
La prima întâlnire, Roxana mi-a pus o grămadă de întrebări concrete
Și nu eram pregătită pentru toate. Aveam la îndemână sumele pe care le plătesc pentru rate și fondul de economisire pentru Lidia. Dar despre cheltuielile lunare nu aveam o idee clară deloc.
Așa că am făcut împreună o estimare a cheltuielilor, pe categorii.
Și….surpriză! După calcule făcute cu lejeritate de Roxana, a rezultat faptul că, dacă păstrăm proporțiile estimate, ar trebui să ne rămână o sumă de bani la finalul lunii. Iar noi suntem mereu pe minus, de fapt. Deci, ceva s-a pierdut pe drum.
Apoi am discutat despre obiective: ce credit pot rambursa inițial, care e următorul pe listă, pentru ce tipuri de activități aș strânge bani lunar.
Mi-a prezentat câteva principii de bază pentru o planificare financiară eficientă
- Să-mi stabilesc din start niște obiective, încă înainte de a încasa sume de bani
- Când primesc venituri, să mă plătesc pe mine prima (adică economii de 10%, pentru acele planuri mărețe stabilite din start)
- Împărțirea sumelor pe categorii, în care să ne încadrăm lunar (o soluție viabilă e să nu fac plata cu card ci cash, după ce am distribuit banii în plicuri)
- Economiile se fac pe termen scurt, mediu și lung
- Atunci când calculăm anumite costuri pe an, le putem împărți în 12 tranșe egale și impactul e mult mai mic în momentul plății pentru că banii sunt strânși deja (de exemplu, vacanța de vară sau asigurarea pentru mașină)
- Folosirea „cu cap” a instrumentelor financiare: fondurii de economii, investiții,
Pentru pasul 3, Roxana mi-a recomandat o aplicație de cash control, unde înregistrez toate intrările și ieșirile, rezultând statistici cu sumele de care dispun. E utilă pentru că identific pe ce se duc banii.
Și, deci, functionează?
O să vă răspund sincer: momentan, doar parțial.
Ce îmi iese:
- Acord mai multă atenție cumpărăturilor pe fond emoțional și dau banii pe ceea ce ne trebuie cu adevărat
- Dacă îmi comand online niște haine și am senzația că totuși nu le voi purta, mai degrabă le returnez și redirecționez banii pe îmbrăcăminte pe care chiar o să o folosesc
- Am început să pun deoparte o sumă mică o dată pe lună
- Am renunțat la anumite cheltuieli, fără să las deoparte activitatea respectivă dar am găsit altă modalitate, mai ieftină (ex: nu mai merg la ședințe de sport cu antrenor personal însă mi-a descărcat o aplicație și am abonament 7card, parțial decontat de angajator)
- Fac eforturi constante de a o învăța pe Lidia să economisească și ea o parte din banii pe care îi primește din familie și să se gândească bine ce jucării sunt chiar importante pentru ea
Unde mai am de lucrat:
- În lunile astea, paradoxal (Murphy e mereu de actualitate) am avut niște costuri neprevăzute și nu m-am putut ține de planul inițial, așa că suma economisită e mai mică
- La garderobă, frustrarea mea majoră 😀 multe haine nu-mi mai vin sau nu-mi mai plac, îmi trebuie o metodă prin care să găsesc haine care să mă încapă, fără să cheltui sume mari (aici e problema mea majoră cu yard sale-urile: se vând mai mult mărimi mici)
- Urmează concediul…..atât am avut de zis :)) Asta e a doua mea supărare: faptul că nu pot să călătoresc așa cum mi-aș dori
Campania de informare gratuită Pensia nu este sărăcie
Situația economică actuală ne duce cu gândul la faptul că la pensie s-ar putea să o ducem rău, foarte rău. Dacă tot vorbim despre planificare financiară, nivelul „pentru avansați” include și a avea o strategie privind perioada vârstei a treia. O susțin pe Roxana Bucur în campania de informare gratuită care are ca scop creșterea gradului de conștientizare referitor la situația pensiilor. Așa am aflat că există un calculator prin care putem afla cuantumul pensiei pe ne-ar da-o statul, pe baza salariului actual și a numărului de ani până la împlinirea vârstei de pensionare. M-am cam speriat…. Bineînțeles, dacă urmăriți campania, veți vedea și o serie de sfaturi și idei pentru a nu ne baza strict pe suma pe care ar urma să o primim de la stat.
Foto antet: Sharon McCutcheon pe Unsplash