Primele mele amintiri cu limba engleză sunt legate de o anume doamnă Suzi (sau, probabil, Susie) care ţinea lecţii la ea acasă cu grupe de 3-4 ţânci şi se răstea la mine pentru că nu reuşeam să leg câteva cuvinte (ulterior am aflat de la ai mei că mă punea şi la colţ...). Aveam vreo 3-4 ani şi eram extrem de timidă, atât de sfioasă încât mă ascundeam în ultima cameră, după dulap, atunci când aveam musafiri la noi în casă. Asta cu timiditatea e altă poveste, revenim la subiect 🙂 Între timp, am învăţat engleză la grădiniţă, la şcoală (în clasa a doua chiar ne-au vizitat nişte studenţi din Marea Britanie) şi o tot folosesc de un sfert de secol. E o limbă pe care o îndrăgesc foarte mult şi nu trece o zi să nu-mi doresc să ajung să-i vizitez ţara de baştină.
Cu toate astea, de când s-a născut Lidia, pentru mine a fost important să vorbească mai întâi aproape corect dulcea noastră limbă română şi mai apoi altele. Aşa că, deşi i-am pus cântecele în engleză, franceză, italiană, filmuleţe în engleză şi în ruseşte, nu am insistat în a o face să reţină ma mult decât ce se prindea de ea întâmplător. Acum la 3 ani însă o văd pregătită, deschisă să înregistreze multe dacă are contextul potrivit. Începem cu câteva informaţii de bază, în confortul propriei case, urmând apoi să treacă printr-un program mai structurat când va începe grădiniţa.
Sistemul care pare să prindă bine la ea e format din folosirea repetată a unor cuvinte uşoare şi uzuale în situaţii care au un sens pentru ea. De exemplu, într-o seară aveam baloane de culori diferite şi ea singură a zis pink. Aşa că eu am intrat în joc şi am repetat împreună cu ea mai multe culori. În altă zi, am primit pachetul cu cărţile de la editura Usborne pe care le distribuie în România Irina şi am fost uimită de cât de bine gândite sunt. Deşi la un preţ care nu este mereu accesibil unui venit redus, ele chiar merită atunci când vreţi să adăugaţi ceva de calitate colecţiei din biblioteca celor mici sau vreţi să faceţi un cadou memorabil. Plus că unele conţin o grămadă de idei de activităţi. Una dintre cele 2 cărţi care au ajuns în familia noastră, Max and Millie Start School, a fost răsfoită cu mare interes de către Lidia, pe care o pregătesc mental pentru mersul la grădiniţă. I-am citit frazele simple când în română când în engleză, punctând în engleză cuvinte carora le ştie bine semnificaţia în limba noastră: shoes, cat, red, green, yellow etc. Mă încântă faptul că îi transmite gânduri bune despre ceea ce înseamnă grădiniţă şi faptul că va rămâne fără mami acolo (în povestea respectivă, chiar este un băieţel care plânge după mama lui). Cel mai tare i-a plăcut ideea de little toilets, noi fiind în plin proces de antrenament la oliţă 🙂
Am văzut pe site-ul Usborne că în UK este una dintre cele mai apreciate edituri, având experienţă din 1973 cu publicarea de cărţi pentru copii de la 0 ani până la 14+, cu un design frumos şi safe mai ales în cazul copiilor foarte mici care au tendiţa să "pape" coperţile, cu personaje şi subiecte anume create ca să trezească în mintea celor mici creativitate şi idei paşnice, respect pentru cărţi şi pentru lumea din jurul lor.