Mini-grădiniţa, un start-up de suflet, îndrăzneţ şi de actualitate

mihail_musat Sursa foto: http://www.formare.info/corner/portret/portret-de-trainer-%E2%80%93-mihail-musat/

Un concept inovator, ceva mai aproape de ce îşi doreşte noua generaţie de părinţi care ţine mult la interacţiuni şi educaţie de calitate pentru copilul lor. Aşa aş descrie, la o primă vedere, ideea lui Mihail Muşat şi a soţiei lui.

Corelat cu prezenţa mea de ieri la o conferinţă despre antreprenoriat unde am auzit încă o dată şi încă o dată cât de important e să iubeşti domeniul în care începi un business dar să şi planifici dinainte (chiar dacă riscuri există dar ţi le asumi într-o anumită măsură), Mihail mi-a dat impresia unui visător ancorat în realitate 🙂 Cam antagonic, nu? Stilul lui mi-a stârnit interestul, îl urmăresc de un timp în social media şi l-am abordat pentru un interviu care comprimă câteva aspecte mai mult sau mai puţin concrete (conceptul nu e încă finalizat sau pe deplin „testat”, de aici răspunsurile uneori un pic mai generale) despre mini-grădiniţa gândită şi pusă în practică de familia Muşat.

Mămica Activă: Spune-mi, te rog, cum s-a născut şi ce cuprinde conceptul de mini-grădiniţă?
Mihail Muşat:

Conceptul s-a născut dintr-o nevoie personală: cea de a continua să îi oferim fiului nostru un cadru de dezvoltare armonios şi centrat pe nevoile lui şi vârsta lui (2 ani). Dacă în primii doi ani am reuşit să stăm în mare parte noi cu el, lucrurile se schimbau acum şi o bonă sau bunica nu ne răspundeau nevoii noastre; nu eram compatibili la valori şi filosofii de creştere a copilului.

Aşa că am găsit încă două familii cu care ne potrivim la punctele mai sus menţionate, iar copiii noştri s-au apropiat foarte repede. Am găsit şi o educatoare care iubeşte copiii, e orientată spre pedagogiile alternative şi are şi studii care să îi permită înţelegerea în profunzime a psihologiei copilului. Aşa am început propria mini-grădiniţă, cu un program de 5 ore pe zi, 3 zile la noi acasă şi alte 2 zile la altă familie din cele 3.

M.A.: Cum funcţionează din punct de vedere logistic? Adică atunci când se desfăşoară la voi acasă, unul dintre voi sau ambii sunteţi de faţă sau voi vă duceţi la serviciu?
M.M.: Au existat câteva zile în care am fost acasă ca şi gazde, fiul nostru fiind deja obişnuit cu educatoarea, dinainte de grădiniţă. Cealaltă familie la care se mai desfăşoară activităţi, 2 zile pe săptămână, a fost mai mult acasă. Ei au făcut treptat despărţirea de copilul lor şi astfel au fost în primele două săptămâni şi prezenţi ca gazde.
Am observat că activităţile se desfăşoară mai armonios când acasă sunt doar copiii şi educatoarea, odată ce fiecare familie a făcut despărţirea de propriul copil.

M.A.: Ce se întâmplă după cele 5 ore?
M.M.: Programul acestei grupe este 15:30 – 20:30 (acu,  iarna, până la 19:30/20:00). Deci, după grădiniţă, mergem cu copiii la băiţă şi nani.

M.A.: Ce variantă de mini-grădiniţă ar putea exista în cazul în care ambii părinţi lucrează full time?
M.M.: Se pot face grupe cu program întreg, 9:00 – 18:00, însă în aceste grupe pot fi doar copii peste 3 ani, cu un program foarte similar de mese şi somn.

M.A.: Cum găsiţi educatoarele? Sunt cadre didactice certificate sau doar au talentul acesta nativ? 🙂
M.M.: Prin recomandări. Ambele cazuri, însă orice educatoare are, în principi,  studii superioare (de regulă Pedagogie, Sociologie sau Psihologie).

E important în acest tip de educaţie să existe şi o înţelegere mai aprofundată a psihologiei copilului  şi a etapelor de dezvoltare a acestora.

M.A.: Cine şi cum poate adera la sistemul ăsta?
M.M.: Orice familie din Bucureşti (momentan) cu copil/copii între 1,5 – 3 ani sau 3 – 5 ani.

Găsim familii care să stea geografic aproape şi să fie compatibile ca stil de viaţă şi principii de creştere a copilului. Dacă vedem că şi copiii se apropie cu drag, uşor, găsim şi o educatoare  şi îi dăm drumul.

M.A.: Ce rezultate sunt până acum şi ce vă aşteptaţi să se întâmple în continuare?
M.M.: Parcă zilnic Darius (fiul nostru) învaţă mai multe cuvinte, se descurcă mai bine cu lucruri practice (ex: desfăcut fermoar la geacă), face mai rapid şi uşor legături între obiecte/forme geometrice şi culori şi nu în ultimul rând, merge cu entuziasm la grădi şi pleacă bucuros (când nu e acasă) / rămâne bucuros (când e acasă la noi grădi). Schimbările sunt mici după aproape o lună, însă sesizabile.
Sigur va continua cel puţin la fel de frumos şi cei trei sunt deja ca trei prieteni buni. Poate prieteni pe viaţă. În plus, şi noi părinţii ne gândim deja la ieşiri împreună pe munte sau la ţară.


M.A.: Cine eşti tu, Mihail Muşat, şi care e menirea ta aici, printre noi?
M.M.: Un om, ca noi toţi. Un om pasionat de frumos şi cu deschiderea de a aduce un plus de strălucire în lumea în care trăim. Aş zice că darul meu este să atrag împreună oameni frumoşi care să facă lucruri minunate pentru lumea de azi.

Cei interesaţi de mai multe detalii, sunt rugaţi să completeze acest scurt chestionar: https://docs.google.com/forms/d/1Up84AytVAJzJcDH245KWuU3onubOhY6EBI3AlUZ8p74/viewform

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

7 Răspunsuri la “Mini-grădiniţa, un start-up de suflet, îndrăzneţ şi de actualitate”

Am avut si eu acceasi idee, mai ales ca eu va trebui sa ma intorc la munca dupa doar 1 an, nu am cu cine lasa fetita si nici la cresa n-as duce-o. M-am blocat, insa, in fata perspectivei de a obtine autorizatiile necesare pentru gradinita, mai ales cele de la Sanepid (cerintele sunt absurde, daca vrei sa faci asta intr-un mediu familial). Intreb, deci, daca ati optat pentru varianta „oficiala” de afacere, cu acte si controale, sau se poate si fara?

Emma, este ok sa-i dau lui Mihail adresa ta de e-mail sa-ti trimita raspunsul? Fiind de pe telefon, ii este mai greu sa se logheze ca sa posteze comment.

M-ar interesa si pe mine mai multe detalii despre modalitatea de organizare.

Din pacate eu nu sunt din Bucuresti. Daca exista o alta modalitate de informare….

Din pacate, nu stiu daca si in ce masura se poate realiza in afara Bucurestiului. Dar te rog completeaza formularul si Mihail va intra in legatura cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...
%d blogeri au apreciat: